Μελιτίνια η καλύτερη παραδοσιακή συνταγή

Μελιτίνια
Εκτύπωση

Μελιτίνια Σαντορινης

Μελιτίνια Σαντορινης. Τα πεντανοστιμα και αγαπημενα αυτα γλυκα απο την ομορφη Σαντορινη θα σας εντυπωσιασουν με την ιδιαιτερη γευση τους.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Ελληνική
Λέξη κλειδί Μελιτίνια
Προετοιμασία 45 λεπτά
Εκτέλεση 25 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα 10 λεπτά
Μερίδες 35
Θερμίδες 35θερμίδες

Υλικά

  • 500 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 250 γραμμ μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γραμμ γιαούρτι 1 κεσεδάκι
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 600 γραμμ. φρέσκια ανάλατη μυζήθρα καλά στραγγισμένη
  • 1/2 φλ. τσαγιού θυμαρίσιο μέλι
  • 1 γεμάτη κ.σ. φρυγανιά
  • 1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 αυγά
  • 1 αυγό χτυπημένο για επάλειψη
  • λίγη κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Ενώνουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με κουτάλι ή στο μίξερ. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε σε κομματάκια τη μαργαρίνη και ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα (τρίβουμε το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος). Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη. Ζυμώνουμε καλά και τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη. Την αφήνουμε για 45΄ στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια και πασπαλίζοντας αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο, ανοίγουμε τα κομμάτια σε πολύ λεπτό φύλλο. Με κουπ πατ ή με ροδάκι κόβουμε δίσκους ζύμης 10 εκ. Σε κάθε φύλλο ακουμπάμε 1 κ.γλ. γέμιση. Ανασηκώνουμε τα πλαϊνά τσιμπώντας τα, φυλακίζοντας μέσα τη γέμιση. Τα αραδιάζουμε σε λαδωμένες λαμαρίνες. Τα αλείφουμε με χτυπημένο αυγό. Τα ψήνουμε στους 180οC για 25΄, να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με κανέλα.

Δείτε επίσης: Φανταστική πορτοκαλόπιτα

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κέικ γεμιστό με μαρμελάδα

Κέικ γεμιστό με μαρμελάδα. Συνταγή για καλοκαιρινό κέικ με φρούτα που θα συνοδεύσει ιδανικά τον καφέ σας. Θα το λατρέψετε! Κέικ γεμιστό με μαρμελάδα Κέικ γεμιστό...

Μαρκίζ σοκολάτας με μπισκότα

Ένα υπέροχο γλυκό ψυγείου που θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα.

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου. Μία παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Περισσότερα άρθρα

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε ολόφρεσκους τους ξηρούς καρπούς!

Πρέπει ένα παιδί να νηστεύει;

Νηστεία και παιδιά: πρέπει ένα μικρό παιδί να νηστεύει; Γράφει η παιδοδιαιτολόγος Ελένη Κουή.

Συνταγές με μοσχοκάρυδο

Προσθέστε στις συνταγές σας μοσχοκάρυδο για περισσότερη νοστιμιά ακολουθώντας τα tips του Μαμα Πειναω.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ