Πολίτικο λαχανόρυζο, μια από τις πιο γευστικές και παραδοσιακές συνταγές της πολίτικης κουζίνας. Με την εξωτική του προέλευση και την αρωματική του γεύση, αυτό το πιάτο αποτελεί μια αληθινή γαστρονομική απόλαυση.
Προετοιμασία1 ώραώρα
Εκτέλεση45 λεπτάλεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώραώρα45 λεπτάλεπτά
Course: Σαλάτες
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Πολίτικο λαχανόρυζο
Servings: 4
Calories: 250θερμίδες
Ingredients
4κ.σ. ελαιόλαδο
2κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1πράσο σε ροδέλες
2καρότα σε φέτες
1μικρό άσπρο λάχανο τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
1κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
200γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1κλωνάρι σέλερι
200γρ. ρύζι γλασέ
400mlζεστό νερό
1λεμόνι χυμός
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/3ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
1/3ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
Instructions
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα. Προσθέτουμε τα καρότα και το κομμένο λάχανο Σοτάρουμε για λίγο, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον ανακατεύουμε στην κατσαρόλα για να ψηθεί ελαφρώς. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 3 φλιτζάνια ζεστού νερού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
Όταν αφαιρέσουμε το λαχανόρυζο από τη φωτιά, πρέπει να έχει εναπομείνει αρκετή υγρασία. Αν χάσει υγρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι και περιχύνουμε το λαχανόρυζο με ωμό ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στην κατσαρόλα για 10 λεπτά με το καπάκι πάνω του για να απορροφήσει τα υγρά.
Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και σερβίρουμε το λαχανόρυζο ζεστό.
Notes
Προαιρετικά, μπορούμε να συνοδεύσουμε το λαχανόρυζο με στραγγιστό γιαούρτι ή θρυμματισμένη φέτα.