Go Back
Λαχανόρυζο
Print Recipe
5 from 1 vote

Πολίτικο λαχανόρυζο

Πολίτικο λαχανόρυζο, μια από τις πιο γευστικές και παραδοσιακές συνταγές της πολίτικης κουζίνας. Με την εξωτική του προέλευση και την αρωματική του γεύση, αυτό το πιάτο αποτελεί μια αληθινή γαστρονομική απόλαυση.
Προετοιμασία1 ώρα
Εκτέλεση45 λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα 45 λεπτά
Course: Σαλάτες
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Πολίτικο λαχανόρυζο
Servings: 4
Calories: 250θερμίδες

Ingredients

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 2 καρότα σε φέτες
  • 1 μικρό άσπρο λάχανο τριμμένο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας
  • 200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 200 γρ. ρύζι γλασέ
  • 400 ml ζεστό νερό
  • 1 λεμόνι χυμός
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/3 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1/3 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος

Instructions

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα. Προσθέτουμε τα καρότα και το κομμένο λάχανο Σοτάρουμε για λίγο, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο.
  • Ρίχνουμε τον πελτέ και τον ανακατεύουμε στην κατσαρόλα για να ψηθεί ελαφρώς. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και 3 φλιτζάνια ζεστού νερού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
  • Κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά.
  • Όταν αφαιρέσουμε το λαχανόρυζο από τη φωτιά, πρέπει να έχει εναπομείνει αρκετή υγρασία. Αν χάσει υγρά κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από 1 λεμόνι και περιχύνουμε το λαχανόρυζο με ωμό ελαιόλαδο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί στην κατσαρόλα για 10 λεπτά με το καπάκι πάνω του για να απορροφήσει τα υγρά.
  • Πριν το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και σερβίρουμε το λαχανόρυζο ζεστό.

Notes

Προαιρετικά, μπορούμε να συνοδεύσουμε το λαχανόρυζο με στραγγιστό γιαούρτι ή θρυμματισμένη φέτα.