Πολίτικο λαχανόρυζο

Πολίτικο λαχανόρυζο

Χρόνος προετοιμασίας: 1 hour

Χρόνος εκτέλεσης: 45 minutes

Μερίδες: 4-6

Υλικά

100 ml ελαιόλαδο
1 μικρό άσπρο λάχανο, καθαρισμένο από τα 2 - 3 εξωτερικά φύλλα του, ψιλοκομμένο για σαλάτα
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα
1 πράσο, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά σε σκόνη (ή γλυκό μπούκοβο)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα μυρώνια (τα φύλλα)
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός (τα φύλλα)
1 λίτρο ζεστός ζωμός λαχανικών (ή νερό)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το λάχανο, τα καρότα και το πράσο, για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω. Ρίχνω το ζωμό (ή το νερό), τον αφήνω να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά. Προσθέτω το ρύζι, ανακατεύω, μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και μαγειρεύω για 15 - 18 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω τις σταφίδες, την πάπρικα, τον άνηθο, τα μυρώνια και το μαϊντανό, ανακατεύω καλά και μαγειρεύω με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για άλλα 5 λεπτά.

Σερβίρω το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τip: Αν θέλουμε πιο χορταστικό το φαγητό, μπορούμε να προσθέσουμε περίπου 150 γρ. χωριάτικο λουκάνικο της αρεσκείας μας, κομμένο σε φέτες. Πρώτα το τηγανίζουμε σκέτο, χωρίς λιπαρή ουσία, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να γίνει τραγανό, και το αφήνουμε στην άκρη. Το ρίχνουμε στο φαγητό τα τελευταία 5 λεπτά, μαζί με τις σταφίδες και τα μυρωδικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.