Φάβα παντρεμένη
Φάβα παραδοσιακή και γευστική από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε την πιο νόστιμη και αφράτη φάβα, εύκολα και γρήγορα, με αυτή τη δοκιμασμένη και αγαπημένη συνταγή.
Προετοιμασία10 λεπτά λεπτά
Εκτέλεση1 ώρα ώρα 40 λεπτά λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα ώρα 50 λεπτά λεπτά
Course: Ορεκτικά
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Φάβα παντρεμένη
Servings: 5
Calories: 225θερμίδες
- 1/2 κιλό φάβα
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- αλάτι
Γαρνίρισμα
- 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
- 1 κ.σ. κάππαρη
Ξεπλένουμε καλά τη φάβα με άφθονο νερό δυο φορές φορές και τη βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση. Προσθέτουμε τόσο νερό όσο να την καλύπτει δυο φορές. Αφήνουμε τη φάβα να πάρει βράση σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, προσέχοντας να μην ξεχειλίσει από την κατσαρόλα. Μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε καλά. Ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το κρεμμύδι. Την αφήνουμε να σιγοβράσει για 1-1 1/2 ώρα, μέχρι να χυλώσει. Δεν ανακατεύουμε τη φάβα από την ώρα που θα πάρει βράση διότι θα κολλήσει. Στη συνέχεια με το μπλέντερ χειρός πολτοποιούμε τη φάβα μέχρι να πάρει την κρεμώδη υφή που επιθυμούμε. Σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προαιρετικά φρέσκα μυρωδικά, σουσάμι και ελιές.
Πώς συντηρείται η φάβα: καλύπτουμε την επιφάνεια της φάβας όσο είναι ζεστή με διάφανη μεμβράνη, φροντίζοντας να εφάπτεται στην επιφάνεια της φάβας ώστε να μην έρχεται καθόλου σε επαφή με τον αέρα. Έτσι η φάβα δεν θα σχηματίσει κρούστα και θα παραμείνει βελούδινη. Το ίδιο κάνουμε και σε χούμους, μπεσαμέλ και άλλες κρεμώδεις παρασκευές.