Go Back
Print Recipe
5 from 2 votes

Φοκάτσια με δεντρολίβανο

Αυτή η φοκάτσια είναι τόσο αφράτη και απολαυστική που ικανοποιεί και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Το ελαιόλαδο της δίνει πλούσια γεύση, ενώ ο ανθός αλατιού προσθέτει τη σωστή δόση νοστιμιάς. Τα διπλώματα της ζύμης είναι το κλειδί για το τέλειο αποτέλεσμα, ενώ η τραγανή χρυσαφένια βάση την κάνει απλώς ακαταμάχητη. Τέλεια για να τη συνοδεύσεις με τυριά, ελιές ή απλώς για να τη φας ζεστή από το φούρνο!
Προετοιμασία20 λεπτά
Εκτέλεση30 λεπτά
Αναμονή2 ώρες 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος3 ώρες 20 λεπτά
Course: Ορεκτικά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Φοκάτσια με δεντρολίβανο
Servings: 8
Calories: 434θερμίδες

Ingredients

  • 470 g. νερό χλιαρό
  • 11 g. αλάτι
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 7 g. ξερή μαγιά
  • 560 g. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Μύλοι Ροδιάς
  • Ανθός αλατιού

Instructions

  • Ξεκινάμε βάζοντας χλιαρό νερό στο μπολ. Προσθέτουμε ξηρή μαγιά. Χτυπάμε με το σύρμα να διαλυθεί. Μετά ρίχνουμε ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά.
  • Πίσω στο αλεύρι τώρα κάνουμε μια λακούβα. Ρίχνουμε μέσα το διάλυμα μαγιάς. Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. Προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Τώρα που έχει διπλασιαστεί, βρέχουμε τα χέρια και διπλώνουμε απαλά τις άκρες του ζυμαριού προς το κέντρο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για άλλη μισή ώρα.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ξανά.  Συνολικά θα κάνουμε 4 διπλώματα με μισάωρες ‘αναμονές’. Τα διπλώματα αυτά είναι το μυστικό για τις τέλειες φούσκες.
  • Λαδώνουμε τώρα το ταψί που θα υποδεχθεί τη ζύμη μας. Μεταφέρουμε και απλώνουμε απαλά. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
  • Λαδώνουμε ξανά και κάνουμε τις λακουβίτσες με τα χέρια μας. Ρίχνουμε ανθό αλατιού και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200οC στον αέρα. Η βάση πρέπει να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
  • Ξεφουρνίζουμε και λαδώνουμε. Κόβουμε τη φοκάτσια στα κομμάτια της προτίμησής μας.