Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το χταπόδι. Κόβουμε το χταπόδι (πλοκάμια και κουκούλα) σε μικρά κομμάτια.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και αφήνουμε να σοταριστούν για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε το χταπόδι. Δυναμώνουμε την φωτιά και σοτάρουμε για 5 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά.
Όταν το χταπόδι πάρει χρώμα, προσθέτουμε το βαλσαμικό ξύδι και το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα (ή κονκασέ εάν δεν έχουμε φρέσκια), το φύλλο δάφνης, το μπαχάρι και φρέσκο πιπέρι.
Χαμηλώνουμε την φωτιά μόλις πάρει βράση το νερό.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε το χταπόδι για περίπου 1 ½ ώρα. Το χταπόδι θα βγάλει πολλά υγρά κατά τη διάρκεια του βρασμού, τα οποία όσο βράζουν θα δέσουν και δώσουν μια πλούσια και μελωμένη σάλτσα.
Προς το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε το θυμαρίσιο μέλι. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το χταπόδι με ρύζι ή πατάτες φούρνου (προαιρετικά).