Go Back
Ombre κέικ
Print Recipe
5 from 2 votes

Ombre κέικ

Ombre κέικ, ίσως το πιο όμορφο κέικ που έχει υπάρξει ποτέ! Συνταγή δοκιμασμένη και πολύ εύκολη αρκεί να ακολουθήσετε όλα τα βήματα
Προετοιμασία20 λεπτά
Εκτέλεση50 λεπτά
Συνολικός χρόνος1 ώρα 10 λεπτά
Course: Γλυκά
Cuisine: Διεθνής
Keyword: Ombre κέικ
Servings: 6
Calories: 367θερμίδες

Ingredients

  • 280 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 300 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη

Για το γλάσο βουτυρόκρεμας:

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη άχνη

Instructions

Για το κέικ

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
  • Σε μπολ χτυπάμε το βούτυρο με μίξερ σε δυνατή ταχύτητα. Ρίχνουμε σταδιακά τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Κατόπιν ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας κάθε φορά. Κοσκινίζουμε μέσα στο μπολ την μισή ποσότητα από το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και τη βανίλια και χτυπάμε ώσπου να ενωθούν τα υλικά.
  • Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε στο μπολ και το υπόλοιπο αλεύρι.
  • Βγάζουμε το μπολ από τη βάση του μίξερ. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με μια μαρίζ.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε δυο βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες 20 εκ. με αποσπώμενη βάση. Ρίχνουμε τρεις σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής στην πρώτη φόρμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία προσθέτοντας σταδιακά χρώμα ζαχαροπλαστικής στις υπόλουπες φόρμες, ώστε το μείγμα να έχει ένα χρωματικό τόνο διαφορά.
  • Χτυπάμε 2-3 φορές τις φόρμες του κέικ στον πάγκο εργασίας για να απλωθεί καλά το μείγμα.
  • Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Ξεφορμάρουμε τα κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το βούτυρο και με μίξερ χειρός το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για λεπτά να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη (κρατάμε λίγη στην άκρη για το τέλος) και χτυπάμε στην χαμηλή ταχύτητα του μίξερ για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δυναμώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τη βανίλια και την κρέμα. Χτυπάμε το μείγμα για 1 λεπτό να ομογενοποιηθεί και να αφρατέψει. Προσθέτουμε λίγη λίγη ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη, αναλόγως πόσο σφιχτή θέλουμε να είναι η υφή της βουτυρόκρεμα. Αν η βουτυρόκρεμα βγει πολύ σφιχτή, αραιώστε με λίγο γάλα.

Για το μοντάρισμα

  • Ακουμπάμε το ένα από τα δυο κέικ σε πιατέλα. Απλώνουμε με σπάτουλα 1/3 από τη βουτυρόκρεμα. Επικαλύπτουμε με το δεύτερο κέικ και γαρνίρουμε με τη βουτυρόκρεμα από πάνω και περιμετρικά.