Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Ποιο είναι το πρώτο φαγητό που μας έμαθε η αγαπημένη μαμά να μαγειρεύουμε; Φυσικά τα αυγά. Τιμή και δόξα λοιπόν για ένα από τα πιο διάσημα μαμαδίστικα φαγητά που τίμησαν τόσοι και τόσοι φοιτητές και ενήλικες ανεπίδεκτοι μαγειρικής μαθήσεως! Θέλεις η ευκολία στην ετοιμασία τους, θέλεις η μοναδική γεύση τους, θέλεις ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο απογειώνουν τόσες και τόσες συνταγές; Η ουσία είναι μία: το αυγό σε οποιαδήποτε μορφή είναι τόσο απαραίτητο σε κάθε εθνική κουζίνα ώστε κάθε δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού. Θα δούμε 8 κλασικές και διάσημες συνταγές όπως τα βραστά και τηγανητά αυγά, αλησμόνητες ομελέτες, αλλά και περίφημα ξενόφερτα πιάτα όπως αυγά ποσέ, αυγά μπένεντικτ ή ακόμη και λαχταριστά γλυκά όπως η πάβλοβα!

 

Βραστά αυγά

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Βράζουμε τα αυγά σε αρκετό νερό με λίγο ξύδι και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλουμε προσαρμόζουμε το χρόνο. Για μελάτα αυγά βράζουμε για 2-3 λεπτά, για σφιχτά αυγά 6-10 λεπτά. Ρίχνουμε προσεκτικά το βραστό νερό στον νεροχύτη και βάζουμε τα αυγά σε κρύο νερό για 3 λεπτά. Μπορούμε, αφού τα βράσουμε  και κρυώσουν καλά, να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο έως και μια εβδομάδα. 

 

 

Τηγανητά αυγά

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Ποιος δεν θυμάται τα αγαπημένα τηγανητά αυγά από τα χεράκια της μαμάς; Τι κι αν τα χρόνια πέρασαν, τι κι αν μεγαλώσαμε, τα τηγανητά αυγά είναι all time classic λιχουδιά, συνοδεύεται ιδανικά με μπέικον, λουκάνικο, φρυγανισμένο ψωμί, μέσα σε σάντουιτς και γενικότερα φαντασία να υπάρχει και κάπου θα τα ταιριάξουμε. Βρες τη συνταγή εδώ.

 

 

Αυγά ποσέ

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Διάσημη και μη εξαιρετέα γαλλική συνταγή για βραστά αυγά. Πολλοί τα φοβούνται λόγω του αστικού μύθου περί δυσκολίας του μαγειρέματός τους. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι για να τα ετοιμάσει κανείς, εμείς όμως σού δίνουμε τον βασικό και πλέον αλάνθαστο. Το βασικό κόλπο είναι να χρησιμοποιείς φρέσκα αυγά, αφού το ασπράδι τους σφίγγει ευκολότερα. Επίσης μόλις τα ετοιμάσεις, ακούμπησέ τα σε μια φέτα ψωμί για να απορροφηθεί η περίσσια ποσότητα ξυδιού. Κατά τ' άλλα, θα βρεις τη συνταγή εδώ.

 

 

Αυγά Μπένεντικτ

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Το πρωινό στα καλύτερά του! Για πολλούς, τα αυγά Μπένεκτικ γεννήθηκαν στην Νέα Υόρκη όταν η κυρία LeGrand Benedict, θαμώνας του εστιατορίου Delmonico’s, ζήτησε από τον σεφ να φτιάξει μια συνταγή αποκλειστικά για εκείνη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την παραδοσιακή γαλλική συνταγή œufs bénédictine, η οποία περιλαμβάνει πουρέ μπακαλιάρου και πατάτας σερβιρισμένα σε φρυγανισμένο τριγωνικό ψωμί και γαρνιρισμένα με σως Hollandaise. Όποια και αν είναι η πραγματικότητα, τα αυγά Μπένεντικτ είναι μια πολύ νόστιμη πρόταση που ενδείκνυτα για το κυριακάτικο brunch στο σπίτι με φίλους. Βρες τη συνταγή εδώ.

 

 

Αυγά σκραμπλ

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Γυρνάς στο σπίτι αργά το απόγευμα, έχεις όρεξη για κάτι νόστιμο και διαφορετικό αλλά καμία διάθεση για μαγειρική. Τα αυγά σκραμπλ είναι η καλυτερη λύση για σένα. Επίσης είναι μια καλή ιδέα για πρωινό τα χειμωνιάτικα σαββατοκύριακα, συνοδεύοντάς τα με φρυγανισμένο ψωμί και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου. Βρες τη συνταγή εδώ

 

 

Ομελέτα

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Τι να πει κανείς για την ομελέτα; Ίσως ο καθένας από εμάς έχει βρει τη δική του συνταγή της επιτυχίας, χρησιμοποιώντας ό,τι υλικό έχει στο ψυγείο του ή ό,τι του έχει περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα. Εμείς σου προτείνουμε αυτήν την ομελέτα με τυρί και ντομάτα ή εναλλακτικά αυτήν την ομελέτα φούρνου με πατάτες και λουκάνικο

 

 

Croque Madame

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Το πιο χορταστικό και εντυπωσιακό τοστ έχει γαλλική προέλευση και θηλυκή ονομασία. Πρόκειται για την παραλλαγή του διάσημου Croque Monsieur, δηλαδή τοστ με ζαμπόν, βούτυρο, γραβιέρα, μόνο που περιλαμβάνει και τηγανητό αυγό. Απλώς πρέπει να το δοκιμάσεις άμεσα. Βρες τη συνταγή εδώ.

 

 

Πάβλοβα

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού

Ελαφρύ, ζουμερό και ακαταμάχητο γλυκό που έχουμε τιμήσει άπαντες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα πρωτεία δημιουργίας της αγαπημένης πάβλοβα διεκδικεί η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ενώ πήρε το όνομά της από... μια μπαλαρίνα. Εξού λοιπόν και η αεράτη υφή και γεύση της. Αφεθείτε κι εσείς στη μαγεία της πάβλοβα και φτιάξτε αυτές τις μινι πάβλοβες με τη συνταγή του ΜαμαΠειναω.gr.