Η σοκολατόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά, αλλά πολλές φορές μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο να τη φτιάξουμε σωστά. Γι’ αυτό, σήμερα θα μάθουμε τα μυστικά επιτυχίας που κάνουν τη διαφορά στην παρασκευή της με τον αγαπημένο μας σεφ Τάσο Αντωνίου. Από τη σωστή προθέρμανση του φούρνου μέχρι την επιλογή των υλικών και τον τρόπο που θα φτιάξουμε το σιρόπι, τα μυστικά αυτά θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε μια απαλή και γευστική σοκολατόπιτα. Μετά από αυτό, θα ακολουθήσουμε την αναλυτική συνταγή του Τάσου Αντωνίου βήμα-βήμα σε ένα βίντεο για να δημιουργήσουμε το τέλειο αποτέλεσμα.
Τα υλικά της σοκολατόπιτας
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας νόστιμης σοκολατόπιτας είναι βασικά και απλά. Χρειαζόμαστε κυρίως αλεύρι, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο, κακάο και σοκολάτα. Το αλεύρι είναι απαραίτητο για τη δομή και σταθερότητα του μείγματος, ενώ η ζάχαρη προσδίδει γλυκύτητα. Τα αυγά προσθέτουν υγρασία και αέρα στο μείγμα, χαρίζοντας ελαστικότητα στο παντεσπάνι. Το βούτυρο δίνει πλούσια γεύση και υφή. Το κακάο προσθέτει ένταση και βάθος στη σοκολατένια γεύση, ενώ η σοκολάτα δίνει πλούσια υφή και γεύση στην πίτα. Επιπλέον, μπορούν να προστεθούν αρώματα, όπως βανίλια ή κανέλα, για περισσότερη πολυπλοκότητα στην γεύση.
Μεταφερθείτε στη συνταγήΤο παντεσπάνι
Το παντεσπάνι είναι η βάση της σοκολατόπιτας και πρέπει να είναι αφράτο και να έχει καλή δομή για να κρατήσει τη βαρύτητα των υλικών που προστίθενται στη συνέχεια. Για να φτιάξετε το τέλειο παντεσπάνι για τη σοκολατόπιτα σας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε υψηλής ποιότητας αλεύρι και καλής ποιότητας κακάο. Στη συνέχεια, όταν ανακατεύετε, προσθέστε το μείγμα αλευριού και κακάο αργά και απαλά, αναμειγνύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να μην υπάρχουν κόκκοι. Τέλος, ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο σας στη σωστή θερμοκρασία και για τη σωστή διάρκεια χρόνου για ένα αφράτο και νόστιμο παντεσπάνι.
Μεταφερθείτε στο βίντεοΤο σιρόπιασμα της σοκολατόπιτας
Το σιρόπι είναι απαραίτητο για την τέλεια σοκολατόπιτα. Συνήθως αποτελείται από ζάχαρη, νερό και άλλα αρωματικά υλικά όπως κανέλα ή βανίλια. Η σωστή ποσότητα σιροπιού είναι σημαντική για να δώσει στην σοκολατόπιτα την κατάλληλη υγρασία και φυσικά γεύση. Ένα μυστικό για το σιρόπι είναι να το προσθέσετε στην σοκολατόπιτα όταν είναι ακόμα ζεστή, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα. Επίσης, μπορείτε να πειραματιστείτε προσθέτοντας καραμέλα, μέλι, σιρόπι αγαύης ή και χυμό από πορτοκάλι.Φυσικά, αντί για νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καφέ για να δώσετε μια ενδιαφέρουσα νότα στο σιρόπι. Τέλος, εάν πρόκειται να σερβίρετε σε ενήλικες, η σοκολατόπιτα παίρνει νέα διάσταση εάν χρησιμοποιήσετε λίγο ρούμι ή βότκα στο σιρόπι.
Το ψήσιμο της σοκολατόπιτας
Η σωστή προθέρμανση του φούρνου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά για την επιτυχία της σοκολατόπιτας. Είναι σημαντικό να αφήσετε το φούρνο σας να προθερμανθεί για τουλάχιστον 15-20 λεπτά πριν αρχίσετε το ψήσιμο. Επίσης, συνιστάται να μην ανοίγετε και κλείνετε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει τη θερμοκρασία και να επηρεάσει τη σοκολατόπιτα.
Επιπλέον, ένα άλλο μυστικό είναι η τοποθέτηση της σοκολατόπιτας σε μια κεντρική θέση στο φούρνο, ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Ακόμα, αν η σοκολατόπιτα φαίνεται να ψήνεται ανεπαρκώς στην επιφάνεια, μπορείτε να την καλύψετε ελαφρά με ένα φύλλο αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Τέλος, μια καλή πρακτική είναι να ελέγχετε τη σοκολατόπιτα σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν ψήνεται πολύ ή πολύ λίγο. Με αυτά τα μυστικά, θα έχετε μια υπέροχη σοκολατόπιτα που θα λατρέψουν όλοι όσοι τη δοκιμάσουν!
Σοκολατόπιτα
Υλικά
Για το κέικ:
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 350 γραμμάρια ζάχαρη
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 5 αυγά
- 200 ml νερό
- 100 γραμμ. κακάο σε σκόνη
Για το σιρόπι:
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- 500 ml νερό
- 75 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
Για τη γκανάς:
- 250 γραμμάρια κουβερτούρα σε κομμάτια
- 250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το κέικ:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Στον κάδο του σταθερύ μίξερ ή με μίξερ χειρός χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Αφού ενσωματωθούν με το μείγμα, προσθέτουμε το κακάο. Σε ξεχωριστό μπολ αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι, και τα ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα. Ρίχνουμε το νερό και το κονιάκ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και το ισιώνουμε με σπάτουλα. Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα και όταν μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο να βγαίνει καθαρό.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
- Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό, ζάχαρη, κακάο μέχρι να πάρουν βράση. Ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Ετοιμάζουμε τη γκανάς:
- Σε μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες φυσαλίδες. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια. Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα.
Μοντάρισμα:
- Χαράζουμε το κέικ σε κομμάτια, περιχύνουμε με το σιρόπι και περιμένουμε να το απορροφήσει. Περιμένουμε για 5 λεπτά και αδειάζουμε τη γκανάς πάνω από τη σοκολατόπιτα. Απλώνουμε με τη μαρίζ. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα στο ψυγείο να δέσει πριν τη σερβίρουμε.
Βίντεο συνταγής
Δείτε επίσης: Φοβερή συνταγή για πορτοκαλόπιτα
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Μπορώ να βάλω φαρινά?
Υπέροχη λαχταριστη συνταγη 🙂
σοκολατοπιτα θεικη πεθανε μας
μπραβο δωσε πονο
ωραιο γλυκο
Μπράβο ρε Τάσο καιρό έψαχνα τέτοια σούπερ συνταγή
Τάσο η σοκολατόπιτά σου είναι οτι καλύτερο έχω δοκιμάσει ποτέ. Πολλά μπράβο. Συνέχισε να μας φροντίζεις έτσι με τις συνταγές σου
Τάσο εισαι φοβερος. Σε λατρευω. ΤΙ ωραιες και νοστιμες συνταγες ειναι αυτες που κανεις? Μπραβο σου.
Αναλογίες δεν γράφετε ούτε στο ίντεο ούτε στα σχόλια….
Τάσο κάνεις πολύ καλή δουλειά. Ολες οι συνταγες σου που εχω δοκιμασει ειναι πετυχημενες και ολες μεχρι και η πιο δυσκολη ειναι πολύ απλες και κατανοητες για εμας που δεν ειμαστε σεφ οπως και εσυ. Εκ μερους της οικογενειας μας ενα μεγαλο ευχαριστω. Καλη χρονια με υγεια να εχεις.
Γειά σας τέλειες οι συνταγές που βάζετε. Μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Το σιρόπι το βάζετε όλο στη σοκολατοπιτα;
oh my gosh , this recipe is amazing. we made this at home and my kids asking for everyday since then.
Σοκολατοπιτα θεικη. Μας εχεις τρελανει με τα ωραια σου γλυκα βρε Τασσο
ENA THA PW- BRAVO
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ
όνειρο!!!
ΛΙΠΟΘΥΜΑΩΩΩΩΩΩ!!!!
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ. ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.
Δοκίμασα όλες τις συνταγές των κορυφαίων σεφ στην Ελλάδα και κατέληξα πως η δικιά σου Τάσο είναι η καλύτερη! Ευχαριστούμε είσαι φοβερός σε ότι και αν κανεις.
μακράν η καλύτερη συνταγή. να είστε καλά.
είσαι κ κούκλος είσαι και φοβερός ζαχαροπλάστης! είχα έρθει και στην παρουσίαση του βιβλίου σου. άντε θα βγάλεις κανένα νέο να έρθω να σε ξαναδώ?
Σοκολατοπιτα αγοράζαμε από το cake στο κολωνακι γιατι ηταν τρομερη αλλα απο την ημερα που εφτιαξα την δικια σου δεν πηγαμε ξανα και αν και τα παιδια εκει ηταν πολυ ευγενικα. Εισαι πολυ καλος και ευχαριστουμε
Δεν καταλαβαίνω πως είσαι τόσο απλός και τόσο σούπερ ταυτόχρονα. Τα λες τόσο απλά και κατανοητά και μιλάμε από γεύση πας σε άλλο επίπεδο. Να είσαι καλά βρε Τάσο. Μας έμαθες να τρώμε. Μείνε έτσι απλός και τέλειος! Σε αγαπάμε 🙂
πολυ καλη συνταγη! να ειστε καλα.
Απλά τρομερή σοκολατοπιτα μπράβο
Antoniou you are the best, all your recipes are amazing. greetings from New York
Μακραν η καλυτερη συνταγη. ΕΥΓΕ