Το φαλάφελ, αυτό το αρωματικό, νόστιμο και παραδοσιακό πιάτο της αραβικής κουζίνας, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εδέσματα σε όλο τον κόσμο. Με τις ρίζες του να εντοπίζονται στη Μέση Ανατολή, το φαλάφελ έχει κατακτήσει τις καρδιές και τα στομάχια πολλών λάτρεις της κουζίνας.
Στην ουσία, το φαλάφελ αποτελείται από ψιλοκομμένα όσπρια, συνήθως χρυσοκίτρινα κουκουνάρια, που αναμειγνύονται με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά, όπως σκόρδο, κύμινο, κόλιανδρο και πιπέρι.
Μια από τις μεγάλες απολαύσεις του φαλάφελ είναι η ποικιλία τρόπων που μπορεί να σερβιριστεί. Συνήθως τυλίγεται σε παραδοσιακά αραβικά ψωμάκια, γνωστά ως πίτα, που μπορεί να είναι φρέσκα ή ψημένα. Μερικές φορές συνοδεύεται από φρέσκα λαχανικά, ντομάτα, αγγούρι και φρέσκα φύλλα μαϊντανού, που προσθέτουν φρεσκάδα και υγιεινή δροσιά στο γεύμα.
Όμως, η πλούσια γεύση του φαλάφελ δεν εξαντλείται μόνο στην απλότητα των υλικών του. Συνήθως συνοδεύεται από διάφορες σάλτσες, όπως το ταχίνι ή ακόμα και το πικάντικο χουμούς, που προσθέτουν ένα επιπλέον επίπεδο γεύσης και ποικιλίας.
Η απόλαυση του φαλάφελ δεν είναι μόνο μια γευστική εμπειρία, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία να εξερευνήσετε την πλούσια κουλτούρα και την παράδοση της αραβικής κουζίνας. Κάθε μπουκιά μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο αρωμάτων και γεύσεων, που μας θυμίζει την πλούσια ιστορία και την κουλτούρα πίσω από αυτό το εκλεκτό πιάτο. Έτσι, το φαλάφελ δεν είναι απλώς ένα γεύμα, αλλά μια εμπειρία που ενώνει γεύση, παράδοση και κουλτούρα σε κάθε μπουκιά.
Δοκιμάστε τη συνταγή από τον Τάσο Αντωνίου και δείτε παρακάτω το βίντεο με όλα τα βήματα αναλυτικά.

Φαλάφελ
Υλικά
- 250 γραμ. ρεβίθια
- 1 κρεμμύδι
- 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ. κύμινο
- 3-4 κ.σ. αλεύρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι
- πιπέρι
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
- για το σερβίρισμα
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη
- 1/4 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Για αυτή τη συνταγή, επιλέγουμε ρεβίθια καλής ποιότητας και βραστερά. Τα βάζουμε σε μπολ και τα μουλιάζουμε σε νερό για 6-7 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
- Ρίχνουμε τα μουλιασμένα ρεβύθια σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε. Όταν ξεκινήσουν να βράζουν, με ένα κουτάλι ξαφρίζουμε την επιφάνεια του νερού. Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια καλά χωρίς όμως να χάνουν το σχήμα τους.
- Στη συνέχεια, βάζουμε τα στραγγισμένα ρεβίθια στο μούλτι. Προσθέτουμε κρεμμύδι, μπέικιν πάουντερ, κύμινο, αλάτι, αλεύρι και μαϊντανό. Χτυπάμε ελάχιστα, χωρίς να πολτοποιοηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και χτυπάμε ξανά μέχρι να πετύχουμε αυτή την υφή. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ.
- Ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Τα φαλάφερ πρέπει να κολυμπάνε στο ηλιέλαιο. Πλάθουμε με τα χέρια κεφτέδες μεσαίου πάχους. Ακολουθούμε τη διαδικασία μέχρι να πλάσουμε όλο το μείγμα. Μεταφέρουμε έναν έναν τους κεφτέδες στο τηγάνι. Αφήνουμε να τηγανιστούν για λίγα λεπτά μέχρι να σχηματίσουν κρούστα. Όταν είναι έτοιμοι, γυρνάμε τους κεφτέδες με δυο κουτάλια. Στη συνέχεια τους αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε τα φαλάφελ σε πιάτο. Συνοδεύουμε με ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και γαρνίρουμε με μια φέτα λεμόνι.
Βίντεο συνταγής
Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Τα τρωμε τωρα στο σπιτι! Καλα εισαι θεος! Και το βιντεο φοβερο. Τα βαλαμε σε αραβικη πιτουλα! Ονειρο.
πολυ ωραια συνταγη!
Κυριε Τασο ειστε υπεροχος και στα βιντεο κ στις συνταγες σας
τις εκανα ολες των διασημων σεφ και Τασο η δικια σου ειναι η καλυτερη! Να εισαι καλα. Ευχαριστουμε
Τα καλυτερα φαλαφελ … καλυτερα και απο το μαγαζι στην αθηνα με τα φαλαφελ. Κολασμενα νοστιμα και παμφτηνα!!! και χωρις ουρες….
Συνταγή κορυφή