ΑρχικήΆρθρα11 λάθη που όλοι κάνουμε όταν φτιάχνουμε αυγά

11 λάθη που όλοι κάνουμε όταν φτιάχνουμε αυγά

Από την Λίζα Μάτσα,

Το αυγό είναι μια βασική πρώτη ύλη για πολλές κλασικές συνταγές, από την ομελέτα μέχρι το φαντασμαγορικό Baked Alaska (βρες τη συνταγή εδώ). Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, σου επισημαίνουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά το μαγείρεμά τους, με την ελπίδα την επόμενη φορά που θα κάνεις τηγανητό αυγό να φτάσει κάτασπρο και λαμπερό στο πιάτο σου.

1ο λάθος: Σπας τα αυγά στα πλαϊνά του πιάτου. Σπάσε το αυγό σε επίπεδη επιφάνεια ή σε ένα μικρότερο μπολ, ώστε να εμποδίσεις τα τσόφλια να πέσουν στο μείγμα σου.

2ο λάθος: Ρίχνεις τα αυγά σε νερό που ήδη βράζει. Ξεκίνα το βράσιμο των αυγών σου σε κρύο νερό και μόλις έρθει σε βρασμό απομάκρυνε τα από τη φωτιά. Άσε τα αυγά μέσα στο καυτό νερό για 10 λεπτά περίπου, προσέχωντας να μην παρα-μαγειρευτούν γιατί θα μυρίσουν.

3ο λάθος: Ξεφλουδίζεις τα αυγά όταν είναι ακόμα ζεστά. Ξεφλούδισε τα αυγά μόλις κρυώσουν τελείως, ώστε να είναι πιο εύκολο να αφαιρέσεις τα τσόφλια χωρίς να το “τραυματίσεις”.

4ο λάθος: Ψήνεις την ομελέτα σε δυνατή φωτιά. Ψήσε την ομελέτα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας την με απαλές κινήσεις, με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα για να μη στεγνώσει.

5ο λάθος: Χτυπάς υπερβολικά τα αυγά. Πρόσθεσε λίγο νερό στο μείγμα των ομών χτυπημένων σου αυγών και η ομελέτα σου θα γίνει ανάλαφρη σαν πούπουλο.

6ο λάθος: Χρησιμοποιείς μπαγιάτικα αυγά. Αν θέλεις να κάνεις αυγά ποσέ πρέπει να χρησιμοποιήσεις ολόφρεσκα αυγά. Τα πολυκαιρισμένα αυγά διαλύονται πολύ πιο εύκολα μέσα στο νερό λόγω του αέρα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους.

7ο λάθος: Προσθέτεις αλάτι στο νερό που θα βράσεις ποσέ αυγό.

Πρόσθεσε λίγο ξύδι στο νερό που θα κάνεις αυγά ποσέ και όχι αλάτι. Το νερό θα πρέπει να σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά και τα αυγά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά. Αμέσως μετά τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με παγωμένο πάτο ώστε να σταματήσεις το βρασμό.

8ο λάθος: Τα αυγά ποσέ γίνονται μόνο μέσα σε νερό. Φτιάκε αυγό ποσέ μέσα σε κόκκινη σάλτσα κι όχι νερό. Κάλυψε τη βάση του τηγανιού με σάλτσα ντομάτας, πρόσθεσε το αυγό και καπάκωσε το σκεύος για να σφίξει το αυγό από τους υδρατμούς που θα αναπτυχθούν.

9ο λάθος: Δε χρησιμοποιείς αντικολλητικά σκεύη. Αν θες το αυγό σου να είναι άσπρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του, μία είναι η λύση. Αντικολλητικά τηγάνια παρακαλώ!

10 λάθος: Ρίχνεις τα αρωματικά την λάθος στιγμή. Ρίξε τα καρυκεύματα πριν το μαγείρεμα. Όταν φτιάχνεις ομελέτα, πρόσθεσε το αλάτι και το πιπέρι καθώς χτυπάς τα αυγά για να ομογενοποιηθούν μέσα στο μείγμα.

11ο λάθος: Πετάς τα ασπράδια των αυγών Αξιοποίησε τα ασπράδια των αυγών, αποθηκεύοντάς μέσα σε αεροστεγές δοχεία στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξεις μαρέγκες ή και μακαρόν. Τα μπαγιάτικα ασπράδια είναι καταλληλότερα για αυτή τη δουλειά γιατί χτυπιούνται καλύτερα από τα φρέσκα.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γαριδοπίλαφο

Γαριδοπίλαφο στο τηγάνι. Απολαυστικό ρύζι πιλάφι με γαρίδες και κουρκουμά για πλούσιο χρώμα και μοναδικό άρωμα.

Ταχινόσουπα

Ταχινόσουπα πεντανόστιμη από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υγιεινή ταχινόσουπα με λαχανικά μαγειρεμένα χωρίς λάδι, ιδανική για τη νηστεία και αποτοξίνωση.

Μελιτίνια

Συνταγή για μελιτίνια κυκλαδίτικα!

Περισσότερα άρθρα

Τα 3 μεγάλα λάθη που κάνουμε με τους ξηρούς καρπούς

Λάθη που κάνουμε όταν αγοράζουμε και αποθηκεύουμε ξηρούς καρπούς. Αυτά είναι τα μυστικά για να διατηρήσετε ολόφρεσκους τους ξηρούς καρπούς!

Κορονοϊός και μαγειρική: 14 συνταγές για την καραντίνα

Δείτε τις 14 συνταγές για την καραντίνα που θα φτιάξετε με ό,τι υλικά έχετε στην κουζίνα σας.

8 χρήσεις του καφέ που σίγουρα δεν γνωρίζατε

Αποκαλύπτουμε κάποιες χρήσεις του καφέ που μας λύνουν τα χέρια στην καθημερινότητα και που σίγουρα δεν είχατε φανταστεί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ