ΑρχικήΆρθραΟ Γιαπωνέζος μαιτρ του σούσι φοβάται για το μέλλον των θαλασσινών

Ο Γιαπωνέζος μαιτρ του σούσι φοβάται για το μέλλον των θαλασσινών

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Ο Jiro Ono φτιάχνει το καλύτερο, ίσως, σούσι στον κόσμο. Ο 89χρονος σεφ από την Ιαπωνία και οι δημιουργίες του έχουν φανατικούς θαυμαστές, όπως ο Προέδρος των ΗΠΑ Barack Obama και ο Αμερικανός celebrity chef Anthony Bourdain. Το εστιατόριό του Sukiyabashi έχει κατακτήσει 3 αστέρια Michelin, ενώ θεωρείται το κορυφαίο εστιατόριο για σούσι στον κόσμο. Για την ιστορία, στον χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν το πολύ 10 άτομα τα οποία γευματίζουν σε πάγκο, ενώ οι θαμώνες, συνήθως μη Γιαπωνέζοι, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 215 ευρώ για το σετ με 20 ρολάκια σούσι. Το 2011, ο Γιαπωνέζος σεφ και το έργο του ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ “Jiro Dreams of Sushi”. 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, “σε μερικά χρόνια από τώρα το σούσι δεν θα φτιάχνεται με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Πριν από τρία χρόνια είχα πει στα παιδιά μου ότι σε πέντε χρόνια οι πρώτες ύλες θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό”. Μάλιστα, ο Jiro ανέφερε ότι η έλλειψη υψηλής ποιότητας γιαπωνέζικου τόνου έχει αναγκάσει τους τοπικούς προμηθευτές να αναζητήσουν ποικιλίες από τον Ατλαντικό. Ο μεγαλύτερος γιος του Yoshikazu, 53 ετών, εξήγησε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τόνο και η διεθνής τάση για σούσι αναγκάζουν την ιαπωνική βιομηχανία να εξαρτάται όλο και περισσότερο από ψάρια ιχθυοτροφείου. Επίσης τόνισε ότι το απόθεμα ακριβών οστρακοειδών τα οποία ωριμάζουν σε περισσότερα από πέντε χρόνια, όπως η αβαλόνη (γνωστή και ως “το αυτί της θάλασσας”) και τα κυδώνια, ολοένα και μειώνεται. “Τα πιάνουν όλα μαζί, ακόμα και αν δεν είναι ώριμα, κι έτσι καταστρέφεται ο κύκλος ζωής τους” προσέθεσε. Τι σούσι θα τρώμε άραγε σε 10 χρόνια; 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Γλυκιά πίτα με κολοκύθα

Φανταστική συνταγή για γλυκιά πίτα κολοκύθας από τον Τάσο Αντωνίου. Μια πεντανόστιμη πίτα κολοκύθας που τρώγεται ως επιδόρπιο αλλά σερβίρεται και ως ορεκτικό.

Προζυμένιο ψωμί με σπόρους chia

Ψωμί με προζύμι χωρίς μίξερ και μόνο 4 υλικά. Φτιάξτε το πιο τραγανό ψωμί με σπόρους της επιλογής σας. Νόστιμο και με την πιο εύκολη συνταγή!

Ντολμαδάκια με κιμά & σάλτσα αυγολέμονο

Ντολμαδάκια με κιμά, αμπελόφυλλα και σάλτσα αυγολέμονο. Μια εξαιρετική και δοκιμασμένη συνταγή για ντολμαδάκια με αρωματικό κιμά και εύκολη σάλτσα αυγολέμονο!

Περισσότερα άρθρα

5 tips για να διατηρήσετε τα μήλα φρέσκα για καιρό

Φρέσκα μήλα για μέρες! Μάθετε πώς θα καταφέρετε να διατηρήσετε ολόφρεσκα τα μήλα και να τα απολαύσετε αυτό το φθινόπωρο στην καλύτερη εκδοχή τους.

Τα food trends του 2019 σύμφωνα με το Pinterest

Αυτά είναι τα food trends που θα μαγειρέψουμε και θα μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας το 2019.

Τα 6 μυστικά επιτυχίας για τέλεια ρεβίθια

Μυστικά για πεντανόστιμα ρεβίθια με οποιοδήποτε τρόπο κι αν τα μαγειρέψετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ