ΑρχικήΆρθραΟ Γιαπωνέζος μαιτρ του σούσι φοβάται για το μέλλον των θαλασσινών

Ο Γιαπωνέζος μαιτρ του σούσι φοβάται για το μέλλον των θαλασσινών

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Ο Jiro Ono φτιάχνει το καλύτερο, ίσως, σούσι στον κόσμο. Ο 89χρονος σεφ από την Ιαπωνία και οι δημιουργίες του έχουν φανατικούς θαυμαστές, όπως ο Προέδρος των ΗΠΑ Barack Obama και ο Αμερικανός celebrity chef Anthony Bourdain. Το εστιατόριό του Sukiyabashi έχει κατακτήσει 3 αστέρια Michelin, ενώ θεωρείται το κορυφαίο εστιατόριο για σούσι στον κόσμο. Για την ιστορία, στον χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν το πολύ 10 άτομα τα οποία γευματίζουν σε πάγκο, ενώ οι θαμώνες, συνήθως μη Γιαπωνέζοι, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 215 ευρώ για το σετ με 20 ρολάκια σούσι. Το 2011, ο Γιαπωνέζος σεφ και το έργο του ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ “Jiro Dreams of Sushi”. 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, “σε μερικά χρόνια από τώρα το σούσι δεν θα φτιάχνεται με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Πριν από τρία χρόνια είχα πει στα παιδιά μου ότι σε πέντε χρόνια οι πρώτες ύλες θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό”. Μάλιστα, ο Jiro ανέφερε ότι η έλλειψη υψηλής ποιότητας γιαπωνέζικου τόνου έχει αναγκάσει τους τοπικούς προμηθευτές να αναζητήσουν ποικιλίες από τον Ατλαντικό. Ο μεγαλύτερος γιος του Yoshikazu, 53 ετών, εξήγησε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τόνο και η διεθνής τάση για σούσι αναγκάζουν την ιαπωνική βιομηχανία να εξαρτάται όλο και περισσότερο από ψάρια ιχθυοτροφείου. Επίσης τόνισε ότι το απόθεμα ακριβών οστρακοειδών τα οποία ωριμάζουν σε περισσότερα από πέντε χρόνια, όπως η αβαλόνη (γνωστή και ως “το αυτί της θάλασσας”) και τα κυδώνια, ολοένα και μειώνεται. “Τα πιάνουν όλα μαζί, ακόμα και αν δεν είναι ώριμα, κι έτσι καταστρέφεται ο κύκλος ζωής τους” προσέθεσε. Τι σούσι θα τρώμε άραγε σε 10 χρόνια; 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ζουμερό κοτόπουλο όρθιο με μπίρα στον φούρνο

Κοτόπουλο όρθιο με μπύρα από τον Τάσο Αντωνίου. Η μπίρα εξατμίζεται κατά το ψήσιμο αρωματίζοντας το ψαχνό και διατηρώντας το ζουμερό και μαλακό.

Σπιτικά κριτσίνια

Συνταγή για σπιτικά γλυκά κριτσίνια σφολιάτας!

Αλμυρά μάφινς με κολοκύθα

Αλμυρά μάφινς με κολοκύθα. Το καλυτερο σνακ για τους μικρους μας φιλους

Περισσότερα άρθρα

Πώς θα ξεπαγώσεις το κρέας σε 5 λεπτά

Ξέχασες το κρέας στην κατάψυξη και πρέπει να μαγειρέψεις άμεσα; Μάθε πώς θα ξεπαγώσεις το κρέας σε 5 λεπτά μόλις με αυτό το μυστικό κόλπο.

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο ή απλό ελαιόλαδο; Να η διαφορά

Μάθετε ποιο ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιείτε ανάλογα με τη συνταγή!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ