ΑρχικήΆρθραΟ Γιαπωνέζος μαιτρ του σούσι φοβάται για το μέλλον των θαλασσινών

Ο Γιαπωνέζος μαιτρ του σούσι φοβάται για το μέλλον των θαλασσινών

Από την Άννα Ευθυμίου,

 

Ο Jiro Ono φτιάχνει το καλύτερο, ίσως, σούσι στον κόσμο. Ο 89χρονος σεφ από την Ιαπωνία και οι δημιουργίες του έχουν φανατικούς θαυμαστές, όπως ο Προέδρος των ΗΠΑ Barack Obama και ο Αμερικανός celebrity chef Anthony Bourdain. Το εστιατόριό του Sukiyabashi έχει κατακτήσει 3 αστέρια Michelin, ενώ θεωρείται το κορυφαίο εστιατόριο για σούσι στον κόσμο. Για την ιστορία, στον χώρο μπορούν να φιλοξενηθούν το πολύ 10 άτομα τα οποία γευματίζουν σε πάγκο, ενώ οι θαμώνες, συνήθως μη Γιαπωνέζοι, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 215 ευρώ για το σετ με 20 ρολάκια σούσι. Το 2011, ο Γιαπωνέζος σεφ και το έργο του ήταν το θέμα του ντοκιμαντέρ “Jiro Dreams of Sushi”. 

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του, “σε μερικά χρόνια από τώρα το σούσι δεν θα φτιάχνεται με τα ίδια υλικά που χρησιμοποιούμε σήμερα. Πριν από τρία χρόνια είχα πει στα παιδιά μου ότι σε πέντε χρόνια οι πρώτες ύλες θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό”. Μάλιστα, ο Jiro ανέφερε ότι η έλλειψη υψηλής ποιότητας γιαπωνέζικου τόνου έχει αναγκάσει τους τοπικούς προμηθευτές να αναζητήσουν ποικιλίες από τον Ατλαντικό. Ο μεγαλύτερος γιος του Yoshikazu, 53 ετών, εξήγησε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για τόνο και η διεθνής τάση για σούσι αναγκάζουν την ιαπωνική βιομηχανία να εξαρτάται όλο και περισσότερο από ψάρια ιχθυοτροφείου. Επίσης τόνισε ότι το απόθεμα ακριβών οστρακοειδών τα οποία ωριμάζουν σε περισσότερα από πέντε χρόνια, όπως η αβαλόνη (γνωστή και ως “το αυτί της θάλασσας”) και τα κυδώνια, ολοένα και μειώνεται. “Τα πιάνουν όλα μαζί, ακόμα και αν δεν είναι ώριμα, κι έτσι καταστρέφεται ο κύκλος ζωής τους” προσέθεσε. Τι σούσι θα τρώμε άραγε σε 10 χρόνια; 

Μη χάσετε

Coffee Talks: νέο podcast για τον καφέ από τον Τάσο Αντωνίου

Ο καφές έχει πάντα ιστορίες πίσω του. Από το...

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Η ωραιότερη βασιλόπιτα κέικ

Βασιλόπιτα κέικ από τον Τάσο Αντωνίου. Απλά και εύκολα φέτος θα φτιάξετε την καλύτερη βασιλόπιτα που θα κλέψει την παράσταση την παραμονή Πρωτοχρονιάς!

Εύκολο τράιφλ (trifle) σοκολάτας

Τράιφλ (trifle) σοκολάτας από τον Τάσο Αντωνίου. Το τράιφλ αυτό είναι υπέροχο και πολύ εύκολο γλυκό με στρώσεις από λαχταριστό μπράουνι, μους σοκολάτας και σαντιγί. Απλώς ακαταμάχητο!

Κοτόπουλο με αρακά

Κοτόπουλο με αρακά από τον Τάσο Αντωνίου. Μια υπέροχη συνταγή για πεντανόστιμο φαγητό με κοτόπουλο και αρακά στον φούρνο, ιδανικό για όλη την οικογένεια!

Περισσότερα άρθρα

3 συνταγές για γλυκά με γιαούρτι σε δέκα λεπτά

Υπέροχες συνταγές για γλυκά με γιαούρτι που μπορείς να ετοιμάσεις μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Φτιάξτε αυτά τα καταπληκτικά γλυκά από γιαούρτι σήμερα!

5 δροσερά γλυκά με καλοκαιρινά φρούτα

Φτιάξτε δροσερά γλυκά με καλοκαιρινά φρούτα, που ετοιμάζονται εύκολα, γρήγορα και είναι πεντανόστιμα!

5 νησιώτικες κουζίνες που λατρεύουμε

Δώσε στυλ στην κουζίνα του εξοχικού σου και πάρε έμπνευση από τις παρακάτω νησιώτικες κουζίνες που σίγουρα θα λατρέψεις!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ