Μυστικά και συνταγές για τέλειους λουκουμάδες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Η ελληνική κουζίνα λατρεύει τους λουκουμάδες και τους δίνει περίοπτη θέση στο τραπέζι. Aρχικά προσφέρονταν ως χριστουγεννιάτικο γλύκισμα και σε κάθε χαρμόσυνο γεγονός, μια γλυκιά συνήθεια που μας ακολουθεί ως σήμερα. Το Μαμα Πειναω σας αποκαλύπτει τα μυστικά της επιτυχίας για τους καλύτερους σπιτικούς λουκουμάδες και σας δίνει λαχταριστές παραλλαγές της συνταγής για γεμιστούς λουκουμάδες.

Πριν ξεκινήσουμε, σημειώστε τη βασική συνταγή για λουκουμάδες που θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ!  

Ποια είναι τα μυστικά για τέλειους, πεντανόστιμους λουκουμάδες;

1. Η ζύμη είναι έτοιμη μόλις διπλασιαστεί σε όγκο και αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες στην επιφάνειά της.

2. Καθώς θα πλάθουμε τους λουκουμάδες, για να μην κολλήσει η ζύμη, βρέχουμε το κουτάλι με νερό και μετά το γεμίζουμε με τη ζύμη.

3. Όσο πιο σφιχτή είναι η ζύμη, τόσο πιο γεμάτοι και στρογγυλοί θα γίνουν οι λουκουμάδες μας.

4. Για σωστό τηγάνισμα, θα πρέπει να τους τηγανίζουμε λίγους λίγους για μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και ρουφήξουν λάδι οι λουκουμάδες μας. Επιπλέον, θα πρέπει να τους γυρνάμε ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα από κάθε πλευρά.

5. Το μείγμα για λουκουμάδες μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 1 με 2 ημέρες. Λίγο πριν τους φτιάξουμε, θα πρέπει  απαραιτήτως να βγάλουμε το ζυμάρι από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Διαβάστε στην επόμενη σελίδα τη συνταγή για λουκουμάδες με γέμιση σοκολάτας!

 

Λουκουμάδες γεμιστοί με σοκολάτα, σκέτο όνειρο

Υλικά

  • 230 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά

Εκτέλεση

Ακολουθούμε τη βασική συνταγή για λουκουμάδες για να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γκανάζ σοκολάτας. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα με το αλάτι. Σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος για 1-2 λεπτά, μέχρι να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος στη σοκολάτα και αφήνουμε για λίγο να αρχίσει να λιώνει η κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να ετοιμαστεί η γκανάζ. Βάζουμε τη γκανάζ στο ψυγείο για 1 ώρα, να κρυώσει καλά και να πήξει ελαφρώς. 

Αγαπάτε τη σοκολάτα; Τότε δοκιμάστε τα τσούρος (churros), τους συγκλονιστικούς ισπανικούς λουκουμάδες με αρωματική σως σοκολάτας! Βρείτε τη θεϊκή συνταγή με ένα κλικ εδώ.  

Κατόπιν τη βγάζουμε και πλάθουμε μικρά μπαλάκια σοκολάτας τα οποία και βάζουμε ξανά στο ψυγείο για 15 λεπτά. Για να πλάσουμε τους λουκουμάδες, παίρνουμε στα χέρια τα σοκολατάκια και τα τυλίγουμε με τη ζύμη, κλείνοντας καλά τον κάθε λουκουμά. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε καυτό ηλιέλαιο, λίγους λίγους, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Όταν κρυώσουν ελαφρά οι λουκουμάδες, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, μέλι, τριμμένο μπισκότο ή σιρόπι σοκολάτας για να σερβίρουμε.

Βρείτε στην επόμενη σελίδα τη συνταγή για συγκλονιστικούς λουκουμάδες με γέμιση μαρμελάδας ή πραλίνας φουντουκιού! 

 

Λουκουμάδες γεμιστοί με μαρμελάδα

Ακολουθούμε τη βασική συνταγή για λουκουμάδες για να ετοιμάσουμε τη ζύμη. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την ακουμπάμε στον αλευρωμένο πάγκο και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους περίπου 1 εκ. Με ένα στρογγυλό κουπ-πατ ή με ένα στρογγυλό ποτήρι κόβουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια. Με το πινέλο αλείφουμε με νερό κυκλικά κάθε κομμάτι ζύμης. Τοποθετούμε στους μισούς λουκουμάδες, στο κέντρο, 1 κ.γλ. μαρμελάδα της επιλογής μας. Σκεπάζουμε με τους υπόλοιπους λουκουμάδες, πιέζοντας τις άκρες για να κολλήσουν καλά μεταξύ τους. Τοποθετούμε τους λουκουμάδες μας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τους σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και τους αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες σε καυτό ηλιέλαιο, λίγους λίγους, για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας. Όταν κρυώσουν ελαφρά οι λουκουμάδες, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.