Πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη του Τάσου

Πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη του Τάσου

Πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη του Τάσου Αντωνίου!

Η κατάληξη – λι χρησιμοποιείται και για άλλα υλικά όπως kiymali (με κιμά),Ispanakli (με σπανάκι), Pasturmali (με παστουρμά) κοκ.

Στις πόλεις της Μικράς Ασίας, φτιάχνουν το πεϊνιρλί με διαφορετικές μορφές. Από πεϊνιρλί με λεπτή ζύμη, με γέμιση, με φύλλο σαν τυρόπιτα, ακόμα και στην πρώτη εκδοχή που έφτασε στην Ελλάδα, στο κλασικό σχήμα βάρκας.

Πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη του Τάσου
Εκτύπωση
5 from 1 vote

Πεϊνιρλί

Τα πιο αφράτα πεϊνιρλί είναι τα σπιτικά. Σας δίνουμε την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για να πειραματίστε με τις γεύσεις!
Προετοιμασία1 ώρα
Μαγείρεμα30 λεπτά
Σύνολο1 ώρα 30 λεπτά
Course: Κυρίως πιάτα
Cuisine: Ελληνική
Keyword: Πεϊνιρλί με σπιτική ζύμη του Τάσου
Servings: 10
Θερμίδες: 450 θερμίδες

Υλικά

  • 200 ml γάλα πλήρες χλιαρό
  • 1 κύβος νωπή μαγιά
  • 600 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 5 κ.σ. βούτυρο μαλακωμένο
  • 3 αυγά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των πεϊνιρλί
  • 300 γρ. γραβιέρα
  • 300 γρ. κασέρι
  • 8 φέτες μπέικον

Εκτέλεση

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Σε ένα μπολάκι βάζουμε το γάλα. Θρυμματίζουμε τη νωπή μαγιά με τα δάχτυλα και τη ρίχνουμε στο γάλα. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι η μαγιά να διαλυθεί και να αφρίσει. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το βούτυρο και ελάχιστο αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε με τα χέρια καλά μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Ζυμώνουμε καλά το μείγμα, μέχρι να γίνει ομοιόμορφο. Σκεπάζουμε το μπολ με πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει η ζύμη για περίπου 40 λεπτά. 
  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά μαζί με το μπέικον.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Βγάζουμε τη φουσκωμένη ζύμη από το μπολ, την βάζουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε  ίσα κομμάτια (η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το πόσο μεγάλα πεϊνιρλί θέλουμε να φτιάξουμε). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη σε ορθογώνιο κομμάτι ζύμης με πάχος περίπου 0,5 εκ. και διαστάσεις της επιλογής μας, ανάλογα αν θέλουμε να φτιάξουμε μεγάλα ή μικρά πεϊνιρλί. Με το δεξί χέρι φέρνουμε κοντά και σφίγγουμε τις δύο δεξιές στενές άκρες του φύλλου. Κάνουμε το ίδιο με το αριστερό χέρι κάνετε στις αριστερές άκρες. Φτιάχνουμε μια «βάρκα», το χαρακτηριστικό σχήμα των πεϊνιρλί. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης. Μοιράζουμε στα πεϊνιρλί το μείγμα τυριών-μπέικον. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζουμε προσεκτικά τα πεϊνιρλί, το ένα δίπλα στο άλλο. Αλείφουμε τα πεϊνιρλί με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

1 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.