Το βιβλίο μαγειρικής του Salvador Dali

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

O Salvador Dali είναι αυτός ο καλλιτέχνης που ακόμα κι αν δεν σου αρέσει, δεν μπορείς παρά να ομολογήσεις πως τα έργα του σου έχουν, για τον οποιοδήποτε λόγο, τραβήξει την προσοχή. Εκκεντρικός, προκλητικός και πολυπράγμων, ο Ισπανός καλλιτέχνης, ένας από τους πιο  προβεβλημένους και διάσημους της σύγχρονης τέχνης, λάτρευε το καλό φαγητό και μάλιστα έγραψε και βιβλίο μαγειρικής.

Στην αυτοβιογραφία του, ο Dali εκμυστηρεύτηκε πως στην ηλικία των 6 ετών είχε δηλώσει στους γονείς του πως ήθελε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική και να γίνει σεφ. Λάτρης του καλού φαγητού και των εκλεκτών γεύσεων,  ακόμα κι  αν δεν  μαγείρευε ποτέ, ο Dali, σε αρκετά μεγάλη ηλικία, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο μαγειρικής. Το βιβλίο με τον τίτλο Les Diners de Gala εκδόθηκε το 1973 και περιέχει πολλά σχέδια και γκραβούρες του καλλιτέχνη με ερωτικό, μάλιστα, περιεχόμενο.  Ο τίτλος του, η εικονογράφηση, αλλά και οι συνταγές που επέλεξε ο Dali αποτελούν μια ένδειξη λατρείας, μια ωδή στη γυναίκα που τον σημάδεψε, που έγινε η μούσα του και που τον συντροφεύσε στον ταραχώδη βίο του, στην Gala. 

Το βιβλίο χωρίζεται σε 12 κεφάλαια που  το καθένα είναι αφιερωμένο σε μια συγκεκριμένη κατηγορία φαγητών, από την πιο εύκολη όπως τα λαχανικά ως και πιο ιδιαίτερες όπως είναι οι έθνικ συνταγές κι αυτές με βάση τα θαλασσινά.  Ιδιαίτερο, μάλιστα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το δέκατο κεφάλαιο στο οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται σε αφροδισιακές συνταγές. Το σύνολο του βιβλίου χαρακτηρίζεται από μια πρωτοτυπία που αγγίζει τα όρια του σουρεαλισμού, αφού και τα ονόματα των συνταγών που προτείνονται, αλλά τα σχέδια που τις συνοδεύουν ξεφεύγουν κατά πολύ από τα συνηθισμένα βιβλία μαγειρικής  και θυμίζουν έντονα το έργο του Ισπανού καλλιτέχνη. Για να πάρετε μια πρώτη γεύση, ενδεικτικά σας λέμε ότι το δεύτερο κεφάλαιο αφιερωμένο στα θαλασσινά και το αυγό έχει τίτλο Ο κανιβαλισμός του φθινοπώρου, το όγδοο  κεφάλαιο με συνταγές για χοιρινό λέγεται Τα λιωμένα ρολογιά. Μισός ύπνος, ενώ αυτό αφιερωμένο στα ορεκτικά ονομάζεται Οι απολαύσεις-Μικροί μάρτυρες. Όσο για τις συνταγές κι αυτές φέρουν ιδιαίτερα ονόματα, αλλά και τεχνικές, όπως το Μουγγρί του ανατέλλοντος ηλίου και Παλιά αυγά εκατό ετών.

Στην εισαγωγή του βιβλίου, ο Dali τόνιζε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο συνταγών γράφτηκε με σκοπό να αναδείξει τις απολαύσεις που προσφέρει η γεύση κι απευθύνεται σε όσους αγαπούν το καλό φαγητό και που δεν έχουν εμμονή με τις θερμίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.