Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

χταποδι με κοφτο μακαρονακι
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Προετοιμασία
10 λεπτά
Εκτέλεση
45 λεπτά
Συν. Χρόνος
55 λεπτά
 
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα παραδοσιακό νηστίσιμο πιάτο με χταπόδι που μοσχοβολάει θάλασσα. Πανεύκολη και εξαιρετικά νόστιμη συνταγή.
Μερίδες: 6
Θερμίδες: 178 θερμίδες
Υλικά
  • 1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μπαχάρι
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 1 κούπα τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα προαιρετικά
Εκτέλεση
  1. Καθαρίζουμε καλά το χταπόδι: γυρνάμε την κουκούλα του, αφαιρούμε το εσωτερικό της, αφαιρούμε το στόμα από το κέντρο) και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το ξεπλένουμε με άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά.

  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά.

  3. Σβήνουμε με το λευκό κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες και το ζεστό νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε περισσότερο νερό, ώστε να σκεπάζει τα υλικά μας. Ρίχνουμε τη δάφνη, τον μαιντανό, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις το χταπόδι μαλακώσει και είναι σχεδόν έτοιμο, ελέγχουμε αν υπάρχει αρκετή σάλτσα στην κατσαρόλα (διαφορετικά προσθέτουμε ζεστό νερό) και ρίχνουμε το μακαρονάκι. Αφήνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν και ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 10 λεπτά ώστε να μην κολλήσουν τα ζυμαρικά στον πάτο της κατσαρόλας. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.

  4. Σερβίρουμε και προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώσεις

Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι κ.λπ.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.