ΑρχικήΆρθρα11 πράγματα που δεν ήξερες για τα αυγά

11 πράγματα που δεν ήξερες για τα αυγά

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Μπορεί το ερώτημα αν  ”η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα” να παραμένει ακόμα ένας άλυτος γρίφος, αφορμή συζητήσεων ή και φιλοσοφικών αναζητήσεων, ωστόσο είναι σίγουρο και γευστικά αποδεδειγμένο ότι τα αυγά αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό για πεντανόστιμες συνταγές, αλμυρές ή γλυκιές. Τι, όμως, δεν γνωρίζουμε για τα αυγά; Το Μαμα Πεινάω σας αποκαλύπτει τα πάντα για να μην λέτε σιγά τ’αυγά.

1. Η ηλικίας της κότας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αυγού. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νεαρές κότες ηλικίας 28 εβδομάδων και οι σχετικά μεγάλες των 97 εβδομάδων παράγουν αυγά χαμηλής περιεκτικότητας σε στερεά στοιχεία.

2. Ακόμα και τα τσόφλια του αυγού μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα. Πιο συγκεκριμένα, τα τσόφλια μπορεί να γίνουν λίπασμα για τα φυτά. Τα πολτοποιούμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν πούδρα και στη συνέχεια βάζουμε λίγη ποσότητα στη ρίζα κάθε φυτού στο σπίτι, προσέχοντας να τα ανανεώνουμε κάθε δεύτερη μέρα.

Δες τη συνταγή για αυγά στραπατσάδα εδώ! 

3. Το αυγό είναι σύμμαχός μας στη μάχη των περιττών κιλών. Μελετητές υποστηρίζουν η κατανάλωση αυγών αυξάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης, η οποία αν συνδυαστεί με μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να σταθεροποιήσει την περιεκτικότητα ζάχαρης στο αίμα και κατά συνέπεια να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την όρεξή μας στα γεύματα.

4. Μια κότα παράγει από 250 έως και 279 αυγά τον χρόνο.

5. Ο κρόκος του αυγού βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Για την ακρίβεια, ο κρόκος του αυγού αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές χολίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος βιταμίνης Β που έχει συνδεθεί με τη νευρολογική λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Δες τη συνταγή για κροκ μαντάμ (γαλλικό τοστ με τηγανητό αυγό) εδώ. 

6. Το χρώμα του κρόκου δεν εγγυάται τη διατροφική αξία και την ποιότητά του, καθώς εξαρτάται από τις χρωστικές ουσίες της τροφής που έχει καταναλώσει η κότα.

7. Μπορούμε να καταναλώσουμε τα αυγά με ασφάλεια μέχρι 3 μήνες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

8. Η ποιότητα του αυγού δεν εξαρτάται από το χρώμα του, δηλαδή αν το τσόφλι του είναι άσπρο ή όχι, αλλά από τις συνθήκες παραγωγής του.

9. Η τέλεια τροφή για το hangover αποδεικνύεται πως είναι τα αυγά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κυστεΐνη βοηθά στη διάσπαση της ακεταλδεΰδης, της ουσίας που προκαλεί στον οργανισμό μας μια δυσάρεστη αίσθηση μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

10.   Το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αυγών βρίσκεται στην Κίνα, όπου παράγονται ετησίως σχεδόν 28,8 τόννοι αυγών!

11.   Ο Howard Helmer είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει ομελέτες σε χρόνο ρεκόρ. Για την ακρίβεια, έχει φτιάξει μια ομελέτα σε 42 δευτερόλεπτα, έχει καταφέρει να την γυρίσει 30 φορές μέσα σε 34 δευτερόλεπτα και έχει ετοιμάσει 427 ομελέτες σε 30 λεπτά.

Δες τη συνταγή για αυγά ποσέ εδώ! 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με φρούτα και γιαούρτι

Συνταγή για ανάμεικτη σαλάτα με φρούτα και σος γιαουρτιού!

Ταρτάκια με σύκα και μέλι

Συνταγή για πανεύκολα ταρτάκια με σύκα, ροκφόρ και μέλι!

Γίγαντες στον φούρνο

Μια παραδοσιακή συνταγή για γίγαντες στον φούρνο με αρωματική σάλτσα ντομάτας και χωριάτικο λουκάνικο!

Περισσότερα άρθρα

Μενού και συνταγές για την 25η Μαρτίου

Στρώνουμε το τραπέζι της 25ης Μαρτίου με τις καλύτερες συνταγές για μπακαλιάρο και όχι μόνο!

Το πανέξυπνο κόλπο για να ζεσταίνετε δυο πιάτα στον φούρνο μικροκυμάτων

Αυτό είναι το μυστικό για να έχετε διπλάσιο χώρο στον φούρνο μικροκυμάτων και να ζεσταίνετε δυο πιάτα τη φορά!

5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα εξολοθρεύσετε

Τα μικρόβια στην κουζίνα κρύβονται σε σημεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Μάθετε πώς θα τα εξολοθρεύσετε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ