11 πράγματα που δεν ήξερες για τα αυγά

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Μπορεί το ερώτημα αν  ”η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα” να παραμένει ακόμα ένας άλυτος γρίφος, αφορμή συζητήσεων ή και φιλοσοφικών αναζητήσεων, ωστόσο είναι σίγουρο και γευστικά αποδεδειγμένο ότι τα αυγά αποτελούν ένα εξαιρετικό υλικό για πεντανόστιμες συνταγές, αλμυρές ή γλυκιές. Τι, όμως, δεν γνωρίζουμε για τα αυγά; Το Μαμα Πεινάω σας αποκαλύπτει τα πάντα για να μην λέτε σιγά τ’αυγά.

1. Η ηλικίας της κότας παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του αυγού. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι νεαρές κότες ηλικίας 28 εβδομάδων και οι σχετικά μεγάλες των 97 εβδομάδων παράγουν αυγά χαμηλής περιεκτικότητας σε στερεά στοιχεία.

2. Ακόμα και τα τσόφλια του αυγού μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα. Πιο συγκεκριμένα, τα τσόφλια μπορεί να γίνουν λίπασμα για τα φυτά. Τα πολτοποιούμε στο μούλτι μέχρι να γίνουν πούδρα και στη συνέχεια βάζουμε λίγη ποσότητα στη ρίζα κάθε φυτού στο σπίτι, προσέχοντας να τα ανανεώνουμε κάθε δεύτερη μέρα.

Δες τη συνταγή για αυγά στραπατσάδα εδώ! 

3. Το αυγό είναι σύμμαχός μας στη μάχη των περιττών κιλών. Μελετητές υποστηρίζουν η κατανάλωση αυγών αυξάνει την πρόσληψη πρωτεΐνης, η οποία αν συνδυαστεί με μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να σταθεροποιήσει την περιεκτικότητα ζάχαρης στο αίμα και κατά συνέπεια να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό την όρεξή μας στα γεύματα.

4. Μια κότα παράγει από 250 έως και 279 αυγά τον χρόνο.

5. Ο κρόκος του αυγού βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Για την ακρίβεια, ο κρόκος του αυγού αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές χολίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος βιταμίνης Β που έχει συνδεθεί με τη νευρολογική λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Δες τη συνταγή για κροκ μαντάμ (γαλλικό τοστ με τηγανητό αυγό) εδώ. 

6. Το χρώμα του κρόκου δεν εγγυάται τη διατροφική αξία και την ποιότητά του, καθώς εξαρτάται από τις χρωστικές ουσίες της τροφής που έχει καταναλώσει η κότα.

7. Μπορούμε να καταναλώσουμε τα αυγά με ασφάλεια μέχρι 3 μήνες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

8. Η ποιότητα του αυγού δεν εξαρτάται από το χρώμα του, δηλαδή αν το τσόφλι του είναι άσπρο ή όχι, αλλά από τις συνθήκες παραγωγής του.

9. Η τέλεια τροφή για το hangover αποδεικνύεται πως είναι τα αυγά. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κυστεΐνη βοηθά στη διάσπαση της ακεταλδεΰδης, της ουσίας που προκαλεί στον οργανισμό μας μια δυσάρεστη αίσθηση μετά την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

10.   Το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αυγών βρίσκεται στην Κίνα, όπου παράγονται ετησίως σχεδόν 28,8 τόννοι αυγών!

11.   Ο Howard Helmer είναι ο άνθρωπος που φτιάχνει ομελέτες σε χρόνο ρεκόρ. Για την ακρίβεια, έχει φτιάξει μια ομελέτα σε 42 δευτερόλεπτα, έχει καταφέρει να την γυρίσει 30 φορές μέσα σε 34 δευτερόλεπτα και έχει ετοιμάσει 427 ομελέτες σε 30 λεπτά.

Δες τη συνταγή για αυγά ποσέ εδώ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.