ΑρχικήΆρθραΠώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι ρόφημα

Πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι ρόφημα

Από την Άννα Ευθυμίου,

Κάθε χειμώνα, όταν τα κρύα μπαίνουν για τα καλά και αποζητούμε ένα ζεστό ρόφημα που θα μας προσφέρει την απαραίτητη θαλπωρή από τη βαρυχειμωνιά, σχεδόν σε κάθε κεντρικό δρόμο θα δούμε μπροστά μας κάποιον σαλεπιτζή, συνήθως έναν ηλικιωμένο κύριο που φτιάχνει επιτόπου σαλέπι. Το σαλέπι είναι το αγαπημένο ζεστό ρόφημα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα τσουχτερός.

Το σαλέπι φτιάχνεται από τη σκόνη της αποξηραμένης ρίζας της ορχιδέας Orchis mascula, η οποία είναι γνωστή στο λαό μας ως “σερνικοβότανο”. Ο μύθος θέλει το εν λόγω φυτό να έχει πάρει το όνομά του από τον Όρχι, το γιο μιας νύμφης και ενός σάτυρου, ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. Βέβαια, η επίσημη καταγραφή του άνθους έγινε από τον Θεόφραστο, στο έργο του “Περί φυτών”,  όπως και η ονομασία του φυτού “ορχιδέα” λόγω του σχήματος των βολβών αλλά και της αφροδισιακής ιδιότητας του μύθου που το συνοδεύει.

Δείτε ακόμα: η ωραιότερη ζεστή σοκολάτα

Συνεπώς, πρόκειται για ένα σχεδόν θαυματουργό ρόφημα, αφού εκτός από αφροδισιακό (!), λειτουργεί ως αποσυμφορητικό για το αναπνευστικό μας σύστημα και μαλακώνει το λαιμό. Συχνά το σαλέπι γίνεται πολύτιμο συστατικό, εκτός από τα ροφήματα, στο παγωτό καϊμάκι, προσδίδοντάς του την χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή του. Μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών στην οδό Ευρυπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα ράφια του σούπερ μάρκετ, κλεισμένο σε ειδικά φακελάκια.

Οι λάτρεις των ανατολίτικων γεύσεων θα απολαύσουν το salep σε πιο πικάντικη εκδοχή στα ταξίδια τους στην Κωνσταντινούπολη, αφού τα ανατολίτικα μπαχαρικά του ταιριάζουν πολύ και ο συνδυασμός τους είναι αξεπέραστος. Ωστόσο εμείς θα σας δώσουμε τη συνταγή για ζεστό σαλέπι στην άνεση του σπιτιού σας. Δείτε πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Κοκτέιλ Pimm’s Fizz

Δροσιστικό κοκτέιλ Pimm's Fizz!

Κουραμπιέδες του Τάσου

Κουραμπιέδες βουτύρου παραδοσιακοί από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε πεντανόστιμους και αφράτους κουραμπιέδες, το παραδοσιακό γλυκό που δεν λείπει από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Κόκκινες φακές σούπα

Κόκκινες φακές σούπα από τον Τάσο Αντωνίου. Μια συνταγή για αρωματική σούπα από κόκκινες φακές με μπαχαρικά.

Περισσότερα άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε;

Μάθετε γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα για να την μαγειρέψουμε και για ποιο λόγο χάνεται η όλη η γεύση εξαιτίας της απόψυξης.

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Σεπτέμβριος

Μάθετε ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά για τον μήνα Σεπτέμβριο!

8 υπέροχες συνταγές για να μαγειρέψετε τα μανιτάρια

Υπέροχες συνταγές με μανιτάρια, χορταστικές και ελαφριές! Τα μανιτάρια είναι ένα από τα πιο νόστιμα και πλούσια σε θρεπτική αξία τρόφιμα που μπορείτε να μαγειρέψετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ