Πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι ρόφημα

Από την Άννα Ευθυμίου,

Κάθε χειμώνα, όταν τα κρύα μπαίνουν για τα καλά και αποζητούμε ένα ζεστό ρόφημα που θα μας προσφέρει την απαραίτητη θαλπωρή από τη βαρυχειμωνιά, σχεδόν σε κάθε κεντρικό δρόμο θα δούμε μπροστά μας κάποιον σαλεπιτζή, συνήθως έναν ηλικιωμένο κύριο που φτιάχνει επιτόπου σαλέπι. Το σαλέπι είναι το αγαπημένο ζεστό ρόφημα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα τσουχτερός.

Το σαλέπι φτιάχνεται από τη σκόνη της αποξηραμένης ρίζας της ορχιδέας Orchis mascula, η οποία είναι γνωστή στο λαό μας ως “σερνικοβότανο”. Ο μύθος θέλει το εν λόγω φυτό να έχει πάρει το όνομά του από τον Όρχι, το γιο μιας νύμφης και ενός σάτυρου, ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. Βέβαια, η επίσημη καταγραφή του άνθους έγινε από τον Θεόφραστο, στο έργο του “Περί φυτών”,  όπως και η ονομασία του φυτού “ορχιδέα” λόγω του σχήματος των βολβών αλλά και της αφροδισιακής ιδιότητας του μύθου που το συνοδεύει.

Δείτε ακόμα: η ωραιότερη ζεστή σοκολάτα

Συνεπώς, πρόκειται για ένα σχεδόν θαυματουργό ρόφημα, αφού εκτός από αφροδισιακό (!), λειτουργεί ως αποσυμφορητικό για το αναπνευστικό μας σύστημα και μαλακώνει το λαιμό. Συχνά το σαλέπι γίνεται πολύτιμο συστατικό, εκτός από τα ροφήματα, στο παγωτό καϊμάκι, προσδίδοντάς του την χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή του. Μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών στην οδό Ευρυπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα ράφια του σούπερ μάρκετ, κλεισμένο σε ειδικά φακελάκια.

Οι λάτρεις των ανατολίτικων γεύσεων θα απολαύσουν το salep σε πιο πικάντικη εκδοχή στα ταξίδια τους στην Κωνσταντινούπολη, αφού τα ανατολίτικα μπαχαρικά του ταιριάζουν πολύ και ο συνδυασμός τους είναι αξεπέραστος. Ωστόσο εμείς θα σας δώσουμε τη συνταγή για ζεστό σαλέπι στην άνεση του σπιτιού σας. Δείτε πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.