ΑρχικήΆρθραΠώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι ρόφημα

Πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι ρόφημα

Από την Άννα Ευθυμίου,

Κάθε χειμώνα, όταν τα κρύα μπαίνουν για τα καλά και αποζητούμε ένα ζεστό ρόφημα που θα μας προσφέρει την απαραίτητη θαλπωρή από τη βαρυχειμωνιά, σχεδόν σε κάθε κεντρικό δρόμο θα δούμε μπροστά μας κάποιον σαλεπιτζή, συνήθως έναν ηλικιωμένο κύριο που φτιάχνει επιτόπου σαλέπι. Το σαλέπι είναι το αγαπημένο ζεστό ρόφημα των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα τσουχτερός.

Το σαλέπι φτιάχνεται από τη σκόνη της αποξηραμένης ρίζας της ορχιδέας Orchis mascula, η οποία είναι γνωστή στο λαό μας ως “σερνικοβότανο”. Ο μύθος θέλει το εν λόγω φυτό να έχει πάρει το όνομά του από τον Όρχι, το γιο μιας νύμφης και ενός σάτυρου, ο οποίος καταδικάστηκε να γίνει λουλούδι όταν στη διάρκεια των Bακχικών Mυστηρίων αποπειράθηκε να βιάσει μια ιέρεια. Βέβαια, η επίσημη καταγραφή του άνθους έγινε από τον Θεόφραστο, στο έργο του “Περί φυτών”,  όπως και η ονομασία του φυτού “ορχιδέα” λόγω του σχήματος των βολβών αλλά και της αφροδισιακής ιδιότητας του μύθου που το συνοδεύει.

Δείτε ακόμα: η ωραιότερη ζεστή σοκολάτα

Συνεπώς, πρόκειται για ένα σχεδόν θαυματουργό ρόφημα, αφού εκτός από αφροδισιακό (!), λειτουργεί ως αποσυμφορητικό για το αναπνευστικό μας σύστημα και μαλακώνει το λαιμό. Συχνά το σαλέπι γίνεται πολύτιμο συστατικό, εκτός από τα ροφήματα, στο παγωτό καϊμάκι, προσδίδοντάς του την χαρακτηριστική μαστιχωτή υφή του. Μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών στην οδό Ευρυπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στα ράφια του σούπερ μάρκετ, κλεισμένο σε ειδικά φακελάκια.

Οι λάτρεις των ανατολίτικων γεύσεων θα απολαύσουν το salep σε πιο πικάντικη εκδοχή στα ταξίδια τους στην Κωνσταντινούπολη, αφού τα ανατολίτικα μπαχαρικά του ταιριάζουν πολύ και ο συνδυασμός τους είναι αξεπέραστος. Ωστόσο εμείς θα σας δώσουμε τη συνταγή για ζεστό σαλέπι στην άνεση του σπιτιού σας. Δείτε πώς φτιάχνεται το σπιτικό σαλέπι εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Ριζότο μανιταριών με κρέμα γάλακτος

Ριζότο με κρέμα γάλακτος από τον Τάσο Αντωνίου. Απολαύστε το πιο λαχταριστό και κρεμώδες ριζότο και συνοδεύστε το με ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Αφράτα κεφτεδάκια τηγανητά με μυρωδικά

Κεφτεδάκια τραγανά, αφράτα και αρωματικά από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια με αυτή την εύκολη και γρήγορη συνταγή.

Ριζότο με κολοκύθα

Ριζότο με κολοκύθα στον φούρνο μικροκυμάτων σε 10 λεπτά!

Περισσότερα άρθρα

5 πανέξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας

Δείτε πέντε πρακτικές και έξυπνες χρήσεις για την τσιμπίδα της κουζίνας. Αυτά τα κόλπα θα σας λύσουν τα χέρια στην κουζίνα!

10 μυστικά για τέλειο ρύζι στο σπίτι

Το ρύζι είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο, και όχι άδικα. Δες ποια είναι τα μυστικά για να μαγειρέψεις το τέλειο ρύζι.

Χυμός ή smoothie: Τι είναι καλύτερο από τα δυο;

Χυμός ή smoothie; Ποιο είναι πιο υγιεινό, μας γεμίζει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά; Κάνουμε crash test ανάμεσα στους φρεσκοστυμμένους χυμούς και τα smoothies και προτείνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ