Από τη Λίζα Μάτσα,
Αν ανοίγεις κάθε μέρα το ταπεράκι της δουλειάς και αντικρίζεις την ίδια πράσινη σαλάτα είναι καιρός να αλλάξεις μενού γιατί αυτή η ρουτίνα μπορεί να αποδειχτεί τρομερά ύπουλη αφού σε καθιστά ευάλωτη στους πειρασμούς. Άλλαξε και δώσε χρώμα στο “ταπεράκι” της δουλειάς, χρησιμοποιώντας την κινόα, ένα σπόρο που ανήκει στα super foods και προέρχεται από τους Ίνκας. Εκτός από τις παρακάτω συνταγές, δοκίμασε το veggie burger με κινόα και γλυκοπατάτα, την αρωματική σαλάτα με μέντα και κινόα και τη σαλάτα με κινόα με βραστά λαχανικά.
Κινόα με λαχανικά
Υλικά
- 2 φλ. μαγειρεμένη κινόα (αναλυτικά η συνταγή εδώ)
- ¼ φλ. καρότα ψιλοκομμένα σε κύβους
- ¼ φλ. ντομάτες, κομμένες σε φέτες
- ¼ φλ. μπρόκολο, κομμένο σε φέτες
- ¼ φλ. φασόλια
- 1/8 φλ. κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
Για το dressing:
- ¼ φλ. ελαιόλαδο
- ¼ φλ. νερό
- 1/3 φλ. ταχίνι
- 1/8 φλ. χυμό λεμονιού
- ½ κ. γλ. φρέσκο θυμάρι
- ¼ κ. γλ. μπούκοβο
- ½ σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βράζουμε την κινόα μέσα σε 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών. Μόλις απορροφηθεί όλο το νερό, αφαιρούμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Βράζουμε το μπρόκολο κομμένο σε φέτες για 2 λεπτά μόνο για να διατηρήσουν το χρώμα τους ζωντανό. Τοποθετούμε την κινόα στο τάπερ και απλώνουμε από πάνω τα ψιλοκομμένα καρότα, τις ντομάτες, το μπρόκολο, τα φασόλια και το κρεμμύδι. Τέλος, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά του dressing σε ένα μπλέντερ και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Κινόα με φακές και τόνο
Υλικά
- 1 φλ. φακές
- 1 φλ. κινόα
- 1 αγγούρι
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κίτρινη πιπεριά
- 1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. μαγιονέζα
- 1 συσκευασία τόνο σε νερό στραγγισμένο
Εκτέλεση
Ξεπλένουμε τις φακές και τις βράζουμε σε λίγο νερό για 20′ σε χαμηλή φωτιά φροντίζοντας να μην παραβράσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βράστε το κινόα μέσα σε 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών για 15′-20′ να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμο, στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τους σπόρους του αγγουριού, το κόβουμε σε μικρά καρέ και το βάζουμε σε μπολ. Ετοιμάζουμε τις πιπεριές αφαιρώντας το κοτσάνι, τις ίνες και τους σπόρους και κόβουμε σε μικρά καρέ. Τις βάζουμε μαζί με το αγγούρι στο μπολ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αλατοπιπερώνουμε. Η σαλάτα μας τρώγεται κρύα.