Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Tα brownies, αν και με αμερικάνικη καταγωγή και σύντομη σχετικά ιστορία, αφού λέγεται πως μόλις το 1906 βρίσκουμε τη συνταγή τους σε βιβλίο μαγειρικής, έχουν πλέον κατακτήσει τον κόσμο κι είναι αγαπημένο επιδόρπιο των απανταχού φίλων των γλυκών και κυρίως αυτών της σοκολάτας. Ο μύθος λέει πως τα brownies φτιάχτηκαν κατά λάθος, όταν ένας σεφ προσέθεσε λιωμένη σοκολάτα και όχι αρκετό αλεύρι με αποτέλεσμα το κέικ που ήθελε να φτιάξει να μην φουσκώσει αρκετά και το εσωτερικό του να είναι πολύ μαλακό κι αφράτο. Το λάθος, όμως, αυτό εκτιμήθηκε δεόντως και σήμερα τα brownies είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά. Εύκολα, νόστιμα και σοκολατένια, μπορείτε να τα φτιάξετε ακολουθώντας ορισμένα μυστικά, ώστε να έχετε τα καλύτερα brownies και μάλιστα φτιαγμένα από τα χεράκια σας.
1. Προσοχή στη συνταγή
Υπάρχουν αρκετές συνταγές για brownies στις οποίες τα υλικά κι οι ποσότητές τους διαφέρουν, έχοντας ως συνέπεια να διαφέρει και το τελικό αποτέλεσμα. Αν προτιμάτε τα brownies να είναι αφράτα σαν κέικ ή αν τα θέλετε να έχουν την υφή fudge, πρέπει να διαλέξετε και τη σωστή συνταγή, ώστε να είστε σίγουρη για την υφή τους μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο.
2. Η σωστή σοκολάτα
Τα brownies είναι ένα αρκετά δημοφιλές γλυκό κυρίως γιατί δεν απαιτεί πολλά υλικά. Για την ακρίβεια, το υλικό που λατρεύουμε στο συγκεκριμένο γλυκό είναι η σοκολάτα και αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα. Η αγορά μιας καλής σε ποιότητα σοκολάτας θα κάνει τη διαφορά και φυσικά θα δώσει και την εξαιρετική γεύση στα brownies μας. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι η προσθήκη κακάο σε σκόνη αντί για σοκολάτα, αν θέλετε τα brownies σας να έχουν την παχύρρευστη και μεστή υφή για την οποία φημίζονται.
3. Προετοιμασία υλικών
Όσο κι αν σας φαίνεται ασήμαντο, πρέπει να έχετε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βγάλετε από το ψυγείο όσα υλικά χρειάζεστε από αυτό και να τα αφήσετε για 15 λεπτά πριν τα αναμείξετε με τη λιωμένη σοκολάτα, έτσι δεν θα ρισκάρετε στο να φτιάξετε το σωστό και ομοιογενές μείγμα.
4. Σωστό ψήσιμο
Το μυστικό επιτυχίας εξαρτάται κατά πολύ από το ψήσιμο. Αν παραψηθούν θα μοιάζουν με κέικ, ενώ αν δεν ψηθούν αρκετά θα αποκτήσουν μια λασπωμένη υφή. Για να ξέρουμε πότε έχουν ψηθεί σωστά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε πιστά τον χρόνο ψησίματος που αναφέρεται στη συνταγή. Κατά γενική ομολογία, μόλις το εξωτερικό μέρος των brownies αρχίζει να σπάει και οι άκρες τους να γίνονται τραγανές, τότε είναι έτοιμα.
5. Μετά το ψήσιμο
Μόλις τα brownies ψηθούν, πρέπει να τα αφήσουμε να κρυώσουν στο ταψί και στη συνέχεια να τα κόψουμε σε κομμάτια και να τα σερβίρουμε. Το να τα δοκιμάσουμε μόλις έχουν βγει από τον φούρνο κι όσο είναι ακόμα ζεστά είναι λάθος, αφού δεν θα καταλάβουμε τη γεύση τους. Όσο αφήνουμε τα brownies να κρυώσουν, τόσο η γεύση τους δένει ακόμα περισσότερο. Επίσης, όταν τα brownies κρυώσουν, είναι πολύ πιο εύκολο να τα βγάλουμε από το ταψί και να τα κόψουμε ομοιόμορφα, αφού κι η εμφάνιση παίζει ρόλο.