7 λόγοι για να φάμε τώρα γλυκοπατάτα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αν και στην ελληνική κουζίνα η γλυκοπατάτα δεν είναι ένα από τα δημοφιλή συστατικά, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, αφού εκτός από την γλυκιά κι  αρωματική γεύση της και το πόσο ταιριάζει με αρκετά λαχανικά και κρεατικά, η γλυκοπατάτα έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για veggie burger με γλυκοπατάτα και κινόα.

1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα καροτενοειδή  που θωρακίζουν την άμυνα του  οργανισμού και που σύμφωνα με έρευνες  φαίνεται ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

2. Ρύθμιση του σακχάρου

Η γλυκιά της γεύση, όπως μαρτυρά και το όνομά της βέβαια, και κυρίως τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει απελευθερώνονται στον οργανισμό και μετατρέπονται σε μια φυσική πηγή ενέργειας, χωρίς να επιτρέπουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το σάκχαρο να είναι ρυθμιζόμενο.

3. Καρδιοπάθειες

Η κατανάλωση γλυκοπατάτας συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων , αφού είναι πλούσια σε κάλιο και σε αντιοξειδωτικά.

4. Υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου κι αποτρέπουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας και εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

5. Πηγή βιταμίνης Α, C, D

Η γλυκοπατάτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για την όραση, βιταμίνης C που θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στον ιό της γρίπης  και που συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και σχηματισμό των δοντιών και  των οστών. Ταυτόχρονα είναι πλούσια και σε βιταμίνη D που συνδέεται με το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και με την καλή διάθεση.

6. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί  ότι μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος και συνδέεται και με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

7. Σίδηρος και Ασβέστιο 

Χάρη στα υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου που περιέχει, η γλυκοπατάτα μπορεί να συνδράμει στην παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στα οποία οφείλεται κι η σωστή ροή του αίματος  καθώς και στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.