ΑρχικήΆρθρα7 λόγοι για να φάμε τώρα γλυκοπατάτα

7 λόγοι για να φάμε τώρα γλυκοπατάτα

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Αν και στην ελληνική κουζίνα η γλυκοπατάτα δεν είναι ένα από τα δημοφιλή συστατικά, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να την εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή, αφού εκτός από την γλυκιά κι  αρωματική γεύση της και το πόσο ταιριάζει με αρκετά λαχανικά και κρεατικά, η γλυκοπατάτα έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για veggie burger με γλυκοπατάτα και κινόα.

1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως τα καροτενοειδή  που θωρακίζουν την άμυνα του  οργανισμού και που σύμφωνα με έρευνες  φαίνεται ότι μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

2. Ρύθμιση του σακχάρου

Η γλυκιά της γεύση, όπως μαρτυρά και το όνομά της βέβαια, και κυρίως τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει απελευθερώνονται στον οργανισμό και μετατρέπονται σε μια φυσική πηγή ενέργειας, χωρίς να επιτρέπουν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το σάκχαρο να είναι ρυθμιζόμενο.

3. Καρδιοπάθειες

Η κατανάλωση γλυκοπατάτας συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση καρδιαγγειακών νοσημάτων , αφού είναι πλούσια σε κάλιο και σε αντιοξειδωτικά.

4. Υγεία του εντέρου

Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου κι αποτρέπουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας και εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

5. Πηγή βιταμίνης Α, C, D

Η γλυκοπατάτα είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α που είναι απαραίτητη για την όραση, βιταμίνης C που θωρακίζει τον οργανισμό ενάντια στον ιό της γρίπης  και που συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη και σχηματισμό των δοντιών και  των οστών. Ταυτόχρονα είναι πλούσια και σε βιταμίνη D που συνδέεται με το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και με την καλή διάθεση.

6. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί  ότι μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος και συνδέεται και με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

7. Σίδηρος και Ασβέστιο 

Χάρη στα υψηλά ποσοστά σιδήρου και ασβεστίου που περιέχει, η γλυκοπατάτα μπορεί να συνδράμει στην παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων στα οποία οφείλεται κι η σωστή ροή του αίματος  καθώς και στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Stollen, χριστουγεννιάτικο τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Συνταγή για παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό από τη Γερμανία που θυμίζει τσουρέκι με γέμιση από φρούτα και ξηρούς καρπούς!

Μπριζολάκια με σάλτσα ρομέσκο

Συνταγή για χοιρινά μπριζολάκια με πάστα πιπεριάς (ρομέσκο).

Scones με σταφίδες

Τα scones είναι αγγλικά ψωμάκια με σταφίδες. Συνδυάζονται ιδανικά με μαρμελάδα για το πρωινό. Η αφράτη βουτυρένια γεύση τους θα σας συνεπάρει!

Περισσότερα άρθρα

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Ένας πλήρης οδηγός με όλα όσα πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε τα σαρακοστιανά καλούδια για το γιορτινό τραπέζι.

9 μυστικά για άψογη βινεγκρέτ για σαλάτα

Η βινεγκρέτ της σαλάτας γίνεται τέλεια με αυτά τα κόλπα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ