8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Από την Άννα Ευθυμίου,

Η ιδέα είναι γνωστή, ωστόσο κάθε φορά που βλέπουμε το ψωμί να μπαγιατεύει φαίνεται ότι στερεύουμε από έμπνευση. Γι’ αυτό κι εμείς σου προτείνουμε 10 υπέροχες, και κυρίως πανεύκολες ιδέες για να αξιοποιήσεις άμεσα το μπαγιάτικο ψωμί. Έλεγξε τα υλικά που έχεις στην κουζίνα σου και βρες ποια συνταγή από τις παρακάτω σε εμπνέει περισσότερο!

1. Γαλέτα για το πανάρισμα κοτόπουλου

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και περνάμε την ψίχα στο μούλτι για να τριφτεί και να φτιάξουμε ψίχουλα. Μπορούμε να αρωματίσουμε τα ψίχουλα με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, να προσθέσουμε 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή ό,τι άλλο σκεφτούμε. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 80οC. Κατόπιν πανάρουμε το κοτόπουλο βουτώντας το πρώτα σε χτυπημένο αυγό και μετά στο μείγμα.

2. Παξιμάδια

Κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες και ψήνουμε για 40 λεπτά στος 70οC. Και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να αρωματίσουμε με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, να προσθέσουμε 1 κ.σ. μουστάρδα, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή ό,τι άλλο επιθυμούμε.

3. Κρουτόν για σαλάτα

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Eικόνα από το savorysweetlife.com/2010/01/homemade-croutons-recipe/

Αφαιρούμε την κόρα του ψωμιού και κόβουμε την ψίχα σε τετράγωνα μέτρια κομμάτια. Σε τηγάνι, βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψωμί. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά στους 180οC για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.

4. Μπρουσκέτες

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Eικόνα από το www.meetup.com/italian-cuisine-and-culture/events/180509462/

Κόβουμε το ψωμί σε μέτριες φέτες, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και μπορούμε να αρωματίσουμε με αποξηραμένα μυρωδικά, μπαχαρικά, 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο ή ό,τι άλλο επιθυμούμε. Τις ψήνουμε στον φούρνο στο γκριλ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε από πάνω ψιλοκομμένη ντομάτα, κατίκι και ρίγανη και απολαμβάνουμε.

5. Πίτσα με ψωμί του δεκάλεπτου

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Eικόνα από το slice.seriouseats.com/archives/2013/03/the-pizza-lab-the-best-french-bread-pizza.html

Αντί για ζύμη, στρώνουμε σε ένα πυράντοχο σκέτος φέτες ψωμί, και από πάνω οτιδήποτε μας αρέσει να βάζουμε στην πίτσα. Σάλτσα ντομάτας, τυρί, αλλαντικά ή λαχανικά και ψήνουμε στον φούρνο στους 180oC για 10 λεπτά

6. Πανεύκολο σουφλέ

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Eικόνα από το blogs.kqed.org/essentialpepin/2011/09/19/spinach-ham-and-parmesan-souffle

Κόβουμε το ψωμί σε λεπτές φέτες και αφαιρούμε την κόρα. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και στρώνουμε ψωμί σε πυράντοχο σκεύος και καλύπτουμε με τριμμένα τυριά ή και αλλαντικά. Στρώνουμε από πάνω ψωμί και συνεχίζουμε με τα τυριά. Δημιουργούμε 2 ή 3 στρώσεις υλικών στο σκεύος. Κατόπιν, σε μπολ χτυπάμε 5 αυγά με 2 φλιτζάνια γάλα και περιχύνουμε το σουφλέ. Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου.

7. Αυγόφετες ή γαλλικό τοστ

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Eικόνα από το weheartit.com

Ακόμα και γλυκά μπορείτε να φτιάξετε με το μπαγιάτικο ψωμί. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για γαλλικό τοστ χρησιμοποιώντας το μπαγιάτικο ψωμί σας κομμένο σε μέτριες φέτες.

8. Πουτίγκα γλυκιά με μπανάνα

8 συνταγές για να αξιοποιήσεις το μπαγιάτικο ψωμί

Συνταγή και εικόνα από το reciperebuild.com/recipes/dessert/banana-bread-pudding

Υλικά

  • 1 μεγάλο αυγό
  • ασπράδια από 2 μεγάλα αυγά
  • 1 φλιτζ. γάλα πλήρες
  • 1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη και 2 κ.σ. για το πασπάλισμα
  • 1 φλιτζ. γιαούρτι
  • 1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • 1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 3 φλιτζ. ψωμί, κατά προτίμηση ολικής αλέσως, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 μεγάλες μπανάνες, κομμένες σε φέτες
  • 1/4 φλιτζ. σταφίδες

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τα ασπράδια, το γάλα, τη καστανή ζάχαρη, το γιαούρτι, τη βανίλια, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτουμε το ψωμί σε κυβάκια και το αφήνουμε στο μείγμα για 15 λεπτά, να μουλιάσει. Κατόπιν, προσθέτουμε τη μπανάνα σε φέτες και τις σταφίδες και ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε από πάνω με 2 κ.σ. καστανή ζάχαρη και ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η πουτίγκα.