Croquembouche

To κροκαμπούς είναι μια γαλλική χριστουγεννιάτικη τούρτα φτιαγμένη από σουδάκια και καραμέλα. Η συνταγή θυμίζει χριστουγεννιάτικο δέντρο και θα ενθουσιάσει τους πάντες στο σπίτι!

Προετοιμασία: 35 λεπτά

Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Μερίδες: 20

Croquembouche

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής (crème pâtissière):

Βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε βαθύ μπολ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει χυλός. Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα και πριν ξεκινήσει ο βρασμός ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο χυλό. Ανακατεύουμε συνεχώς και ρίχνουμε το μείγμα στο υπόλοιπο γάλα. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα. Κατεβάζουμε από την φωτιά, μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε και καλύπτουμε τη κρέμα με μεμβράνη έτσι ώστε να ακουμπάει όλη την επιφάνεια της κρέμας μας για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει και, για να τη χρησιμοποιήσουμε, τη χτυπάμε στο μίξερ ξανά για να αφρατέψει. Γεμίζουμε με την κρέμα το κορνέ ζαχαροπλαστικής και πιέζουμε ελαφρώς τη μύτη του στο εσωτερικό των σου ώστε να τα γεμίσουμε.

Ετοιμάζουμε την καραμέλα: 

Στρώνουμε λαδόκολλα σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας. Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια ζάχαρη και 1 φλιτζάνι νερό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Συνεχίζουμε το ψήσιμο της καραμέλας, χωρίς να ανακατεύουμε, για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσει η καραμέλα.

Μετακινούμε ολόκληρη την κατσαρόλα σε ένα βαθύ ταψί που έχουμε γεμίσει με καυτό νερό, έτσι ώστε να διατηρηθεί η καραμέλα μας υγρή και να μπορούμε να τη δουλέψουμε. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, βουτάμε την κορυφή των σου στην καραμέλα και προσεκτικά τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα, με την καραμελωμένη επιφάνεια να βρίσκεται προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα σου. 

Στήνουμε το κροκαμπούς:

Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το νερό σε άλλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν για 8-10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρυσό χρώμα. Μετακινούμε την κατσαρόλα σε βαθύ ταψί που έχουμε γεμίσει κατά το ήμισυ με καυτό νερό. Με μια οδοντογλυφίδα, βουτάμε αυτήν την φορά τη βάση των σου στην καραμέλα, με γρήγορες κινήσεις για να μη κρυώσει η καραμέλα. Τοποθετούμε ένα ένα τα σουδάκια σε πιατέλα, σχηματίζοντας ένα κύκλο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα σου, δημιουργώντας στρώσεις από σου, το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να "χτίσουμε" -όσο ψηλό επιθυμούμε- το δέντρο μας. Τέλος, βουτάμε 2 πιρούνια στην υπόλοιπη καραμέλα, κρατώντας τα ενωμένα, για 30 δευτερόλεπτα. Τα τραβάμε γρήγορα και σχηματίζουμε με γρήγορες κινήσεις ίνες καραμέλας γύρω από το κροκαμπούς. Αν θέλουμε να εμπλουτίσουμε τη διακόσμηση, κολλάμε χρυσά ή ασημένια μικρά καραμελάκια, ζαχαρωτά λουλούδια ή ό,τι άλλο επιθυμούμε. 

 

Tip: η συνταγή για croquembouche απευθύνεται σε έμπειρους μάγειρες. Συστήνεται να τη δοκιμάσετε με τη βοήθεια κάποιου ατόμου εξοικειωμένου με τη ζαχαροπλαστική. 

 

 

 

Πηγή: www.taste.com.au/recipes/26935/croquembouche