Τσάι χύμα ή συσκευασμένο; Οι ειδικοί απαντούν

Τσάι χύμα ή συσκευασμένο

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο τσάι χύμα και το συσκευασμένο; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία και ποιο πρέπει να επιλέξω αν θέλω να φτιάξω τσάι με τον σωστό τρόπο;

Είναι το χύμα τσάι καλύτερο ποιοτικά από το συσκευασμένο;

Κάποτε το χύμα τσάι υπερτερούσε του συσκευασμένου ως προς την ποιότητα. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Τόσο το χύμα τσάι όσο και το συσκευασμένο μπορούν να παρασκευαστούν από υψηλής ποιότητας τσάι, οπότε η διαφορά έγκειται κυρίως στον τρόπο ετοιμασίας του ροφήματος. Για κάποιους είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουν το συσκευασμένο, αφού δεν απαιτεί συγκεκριμένες δοσολογίες ή χρόνο παρασκευής. Ωστόσο, η ετοιμασία με χύμα τσάι επιτρέπει να αγγίξουμε, να δούμε, να μυρίσουμε τα φύλλα, τόσο όταν είναι στεγνά αλλά και όταν είναι υγρά. Το τελετουργικό της τέλειας κούπας είναι χαλαρωτικό και στοχαστικό, ενώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις αναλογίες που εμείς θέλουμε για το τσάι μας.

Οι διαφορές στη γεύση και στα ευεργετικά συστατικά

Οι ειδικοί του τσαγιού υποστηρίζουν ότι το συσκευασμένο τσάι υστερεί σε γεύση, μιας και το μέγεθος που έχει το σακουλάκι περιορίζει την έγχυση. Στην πραγματικότητα, κάποιος μη γνώστης δεν θα καταλάβει τη γευστική διαφορά ανάμεσα στο χύμα και το συσκευασμένο τσάι. Αν έχετε εκλεπτυσμένο ουρανίσκο, προτιμήστε σακουλάκια του τσαγιού σε τριγωνικό σχήμα, που επιτρέπουν την καλύτερη έγχυση του τσαγιού στο ζεστό νερό. 

Όσον αφορά τις ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, αυτές παραμένουν ίδιες ανεξαρτήτως από τον τρόπο εκχύλισης, δεδομένου ότι έχουμε επιλέξει τσάι υψηλής ποιότητας. Σήμερα υπάρχουν πολλές ποιοτικές επιλογές για συσκευασμένο τσάι, γι’αυτό και δεν στέκει η συγκεκριμένη σύγχυση.

Τι να αναζητήσετε όταν αγοράζετε τσάι

Ο γενικός κανόνας είναι να εμπιστευθείτε τις αισθήσεις σας! Προτιμήστε τσάι που αναγράφει  την προέλευσή του, ή και άλλα στοιχεία που αφορούν τις συνθήκες καλλιέργειας και τον χρόνο συγκομιδής του. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και πιο ακριβό. Οι παραγωγοί τσαγιού συνήθως πωλούν τα φύλλα τσαγιού που έχουν διατηρηθεί ακέραια μετά τη συγκομιδή στην πιο ακριβή τιμή. Τα σπασμένα φύλλα του ίδιου τσαγιού θα πουληθούν σε χαμηλότερη τιμή, αλλά η ποιότητα θα είναι ακριβώς ίδια με το ακριβό προϊόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.