ΑρχικήΆρθραΝέα έρευνα υποστηρίζει ότι το σούσι ίσως είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το σούσι ίσως είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τυπικό πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας, το sushi έχει γίνει πλέον και δική μας γευστική συνήθεια. Κι όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σε μεγάλο βαθμό κατανάλωση sushi μπορεί να είναι επιβλαβή  για τον οργανισμό μας.

Μια νέα μελέτη, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στη British Medical Journal Case Reports, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση άψητου και ωμού ψαριού μπορεί να ευθύνεται με την αυξανόμενη εμφάνιση παρασιτικών λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί θεωρούν ότι μέσα στο sushi υπάρχουν παράσιτα που περνούν στον οργανισμό μας μέσω της συγκεκριμένης τροφής.

Στην εν λόγω έρευνα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα η περίπτωση ενός άνδρα 32 ετών από την Πορτογαλία, ο οποίος εμφάνισε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του. Μετά από μια εβδομάδα όπου υπέφερε από πυρετό, εμετούς και στομαχόπονο, ο άνδρας, κάτοικος Λισαβόνας, έκανε εξέταση αίματος μέσω της οποίας φανερώθηκε ότι παρουσίαζε φλεγμονή ήπιας μορφής, ενώ η περιοχή κάτω από τα πλευρά του εμφάνιζε μια ευαισθησία.

Οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να πάσχει από ανισακίαση, αφού ο ίδιος ο ασθενής τους ενημέρωσε ότι πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων είχε καταναλώσει sushi. Η ανισακίαση είναι μια μόλυνση που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simplex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών. Πιο συγκεκριμένα, η ανισακίαση παρουσιάζεται όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση άψητων ή ωμών ψαριών και θαλασσινών, όπως το καλαμάρι. Εισάγοντας στο στομάχι του ασθενή ειδικό σωληνάκι με κάμερα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα εντερικά τοιχώματα είχαν πρηστεί και υποστεί φλεγμονή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στο σημείο αυτό είχαν προσκολληθεί προνύμφες ενός παράσιτου που έχει τη μορφή σκουληκιού. Τα συμπτώματα του νεαρού άνδρα υποχώρησαν μόνο όταν οι γιατροί κατάφεραν με ένα ειδικό δίχτυ να αφαιρέσουν τις προνύμφες.

Μάλιστα, οι γιατροί ανέφεραν ότι αν και οι περισσότερες περιπτώσεις ανισακίασης εμφανίζονται στην Ιαπωνία, εδώ και λίγο καιρό έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα και στις δυτικές χώρες, γεγονός που το αποδίδουν στη συχνή κατανάλωση sushi. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να αφαιρούν από τα ψάρια τα εντόσθιά τους, να τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη για 4-5 ημέρες και τέλος να τα ψήνουν πολύ καλά πριν τα καταναλώσουν.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τραγανές κοτομπουκιές

Κοτομπουκιές, εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες, από τον Τάσο Αντωνίου! Ιδανικές για μικρά και μεγάλα παιδιά, με χρυσαφένια, τραγανή κρούστα και ζουμερό ψαχνό που θα λατρέψετε!

Ginger lavender swizzle

Ginger lavender swizzle από τον mixologist Mario Basso!

Τυρί σαγανάκι

Σαγανάκι τυρί από τον Τάσο Αντωνίου! Δείτε πώς θα φτιάξατε υπέροχο σαγανάκι από γραβιέρα, με τραγανή χρυσαφένια κρούστα και μαστιχωτή τυρένια γέμιση!

Περισσότερα άρθρα

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης του πελτέ ντομάτας

Βρήκαμε τους δυο τρόπους για να συντηρήσετε τον πελτέ ντομάτας για μήνες!

6 εκπληκτικά γλυκά με κρέμα που πρέπει να δοκιμάσεις!

Aν σου αρέσουν τα ανάλαφρα και εκλεπτυσμένα επιδόρπια, αυτά τα μοναδικά γλυκά με αέρινη και βελούδινη κρέμα πρέπει να τα δοκιμάσεις!

9 πολύ καλοί λόγοι να φας τώρα αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά που ενισχύουν τον οργανισμό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ