Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το σούσι ίσως είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τυπικό πιάτο της ιαπωνικής κουζίνας, το sushi έχει γίνει πλέον και δική μας γευστική συνήθεια. Κι όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η σε μεγάλο βαθμό κατανάλωση sushi μπορεί να είναι επιβλαβή  για τον οργανισμό μας.

Μια νέα μελέτη, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στη British Medical Journal Case Reports, υποστηρίζει ότι η κατανάλωση άψητου και ωμού ψαριού μπορεί να ευθύνεται με την αυξανόμενη εμφάνιση παρασιτικών λοιμώξεων. Πιο συγκεκριμένα οι ειδικοί θεωρούν ότι μέσα στο sushi υπάρχουν παράσιτα που περνούν στον οργανισμό μας μέσω της συγκεκριμένης τροφής.

Στην εν λόγω έρευνα χρησιμοποιείται ως παράδειγμα η περίπτωση ενός άνδρα 32 ετών από την Πορτογαλία, ο οποίος εμφάνισε παρασιτικές προνύμφες στα τοιχώματα του εντέρου του. Μετά από μια εβδομάδα όπου υπέφερε από πυρετό, εμετούς και στομαχόπονο, ο άνδρας, κάτοικος Λισαβόνας, έκανε εξέταση αίματος μέσω της οποίας φανερώθηκε ότι παρουσίαζε φλεγμονή ήπιας μορφής, ενώ η περιοχή κάτω από τα πλευρά του εμφάνιζε μια ευαισθησία.

Οι γιατροί του ανακοίνωσαν ότι ενδέχεται να πάσχει από ανισακίαση, αφού ο ίδιος ο ασθενής τους ενημέρωσε ότι πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων είχε καταναλώσει sushi. Η ανισακίαση είναι μια μόλυνση που προκαλείται από το παράσιτο Anisakis simplex μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών. Πιο συγκεκριμένα, η ανισακίαση παρουσιάζεται όταν μολυσμένες προνύμφες περνούν στο έντερο κατά την κατάποση άψητων ή ωμών ψαριών και θαλασσινών, όπως το καλαμάρι. Εισάγοντας στο στομάχι του ασθενή ειδικό σωληνάκι με κάμερα, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι τα εντερικά τοιχώματα είχαν πρηστεί και υποστεί φλεγμονή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ στο σημείο αυτό είχαν προσκολληθεί προνύμφες ενός παράσιτου που έχει τη μορφή σκουληκιού. Τα συμπτώματα του νεαρού άνδρα υποχώρησαν μόνο όταν οι γιατροί κατάφεραν με ένα ειδικό δίχτυ να αφαιρέσουν τις προνύμφες.

Μάλιστα, οι γιατροί ανέφεραν ότι αν και οι περισσότερες περιπτώσεις ανισακίασης εμφανίζονται στην Ιαπωνία, εδώ και λίγο καιρό έχουν καταγραφεί αρκετά κρούσματα και στις δυτικές χώρες, γεγονός που το αποδίδουν στη συχνή κατανάλωση sushi. Για να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης, οι ειδικοί συνιστούν στους καταναλωτές να αφαιρούν από τα ψάρια τα εντόσθιά τους, να τα αποθηκεύουν στην κατάψυξη για 4-5 ημέρες και τέλος να τα ψήνουν πολύ καλά πριν τα καταναλώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.