ΑρχικήΆρθρα7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων

7 τρόφιμα που δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ένα θαύμα της τεχνολογίας. Ζεσταίνουμε ένα πιάτο με κρύο φαγητό μέσα σε λεπτά, χωρίς να πρέπει να ανάψουμε το φούρνο. Μειώνει στο μισό τον χρόνο μαγειρέματος, επιταχύνει την προετοιμασία του φαγητού και διευκολύνει τη ζωή μας στην κουζίνα.

Αυτό δε σημαίνει ότι όλα τα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας μπορούν να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Κάποια τρόφιμα, ποτά ή σκεύη μπορεί να απελευθερώσουν τοξίνες, να λιώσουν, να καούν ή ακόμη και να εκραγούν αν τα ζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Μερικά μπορεί να γίνουν έως και τοξικά.

Μερικά από αυτά τα τρόφιμ είναι αρκετά συνηθισμένα. Ίσως μάλιστα να τα έχετε ζεστάνει στο φούρνο μικροκυμάτων χωρίς να ξέρετε ότι είναι επικίνδυνα. Το ότι δεν συνέβη κάτι κακό δε σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα είστε τόσο τυχεροί. Γι’αυτό και είναι καλύτερα να προφυλαθείτε και να γνωρίζετε ποια τρόφιμα δεν πρέπει να ζεσταίνετε στον φούρνο μικροκυμάτων.

Καυτερές πιπεριές

Είτε είναι κόκκινες, πράσινες ή πορτοκαλί, οι καυτερές πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, ουσία η οποία αποδίδει την πικάντικη γεύση τους. Όταν οι πιπεριές ζεσταθούν, η καψαϊκίνη εξατμίζεται και παραμένει εγκλωβισμένη στο φουρνάκι. Όταν ανοίξετε την πόρτα, θα εκτεθείτε στα αέρια αυτά τα οποία μπορούν να ερεθίσουν, μέχρι και να κάψουν τους πνεύμονες, το λαιμό, τα μάτια και τη μύτη σας. Αντί για το φούρνο μικροκυμάτων, ψήστε τις πιπεριές στο φούρνο ή σοτάρετέ τις.

Βραστά αυγά

Αν έχετε βαρεθεί τα κρύα βραστά αυγά, τι πιο εύκολο από το να τα ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 δευτερόλεπτα; Ακούγεται εύκολο, μέχρι να ανατιναχθεί το αυγό μέσα στο φούρνο. Τα αυγά που ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων, είτε με κέλυφος είτε χωρί, απελευθερώνουν ατμό. Ο ατμός δεν μπορεί να διαπεράσει τα βρασμένα απσράδια, γι’ αυτό και δημιουργείτε πίεση στο εσωτερικό του αυγού. Όταν το κόψετε ή το δαγκώσετε, ο καυτός ατμός απελευθερώνεται με αποτέλεσμα να σας κάψει. Αν θέλετε να ζεστάνετε βραστά αυγά στο φούρνο μικροκυμάτων, κόψτε τα σε τέταρτα και ζεστάνετε τα για λίγα δευτερόλεπτα. Ακόμη καλύτερα, ζεστάνετε τα σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει για 3-5 λεπτά.

Ταπεράκια μιας χρήσης από τα ντελίβερι

Τα ταπεράκια από το ντελίβερι συνήθως είναι φτιαγμένο από μέταλλο ή αλουμίνιο. Γι’αυτό και αυστηρά δεν πρέπει να μπαίνουν στο φούρνο μικροκυμάτων – διαφορετικά οι σπινθήρες που θα δημιουργηθούν μέσα στον φούρνο είναι αρκετές να προκαλέσουν φωτιά. Ελέγξτε αν το ταπεράκι μιας χρήσης είναι κατάλληλο για χρήση στον φούρνο μικροκυμάτων. Αν δεν το αναγράφει, τότε μην το ζεστάνετε. Για να ζεστάνετε φαγητό μέσα σε τάπερ αλουμινίου, μεταφέρετε το περιεχόμενο σε πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και ζεστάνετέ το. Κάνετε το λάθος να αγγίξετε με γυμνά χέρια το φλιτζάνι και σίγουρα θα καείτε. Ο καλύτερος τρόπος να βράσετε νερό είναι ο βραστήρας.

Ποτήρι νερό

Θέλετε να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα και ο πιο γρήγορος τρόπος να βράσετε νερό είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Το νερό που ζεσταίνουμε μέσα στο φλιτζάνι ζεσταίνεται υπερβολικά γρήγορα, ακόμη κι αν δεν βγάλει μπουρμπουλήθρες. 

Αλλαντικά

Μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν και αλλαντικά κάθε είδους πρέπει να μαγειρεύονται στη μαγειρική εστία ή το φούρνο και όχι στον φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι όταν τα επεξεργασμένα κρέατα ζεσταθούν προκύπτουν προϊόντα οξείδωσης της χοληστερόλης, τα οποία έχουν συνδεθεί με παθήσεις τις καρδιακής αρτηρίας. Μπορούν επίσης να συνδέονται με φλεγμονές, αρτηριοσκλήρυνση και πολλές ακόμη παθήσεις. Ο πιο ασφαλής τρόπος να μαγειρεύετε αλλαντικά είναι να τα ψήνετε στο φούρνο ή να τα σοτάρετε στο τηγάνι.

Σάλτσα ντομάτας

Πόσες φορές δεν έχουμε επιχειρήσει να ζεστάνουμε σάλτσα ντομάτας και έχουμε καταλήξει με φούρνο που θυμίζει τόπο εγκλήματος; Η ζέστη και οι ατμοί που δημιουργούνται όταν ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων συχνά εγκλωβίζονται στη σάλτσα. Ο ατμός συγκεντρώνεται και όταν βρίσκει διέξοδο, εκρύγνυται – πολλές φορές όχι μόνο μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά και όταν ανακατεύετε τη σάλτσα, με αποτέλεσμα να σας κάψει. Ο καλύτερος τρόπος να ζεστάνετε σάλτσα ντομάτας είναι σε κατσαρολάκι στην εστία, όπου μπορείτε να ελέγξετε τη θερμοκρασία και να ανακατεύετε συχνά.

Τίποτα

Δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνετε τον φούρνο μικροκυμάτων άδειο. Χωρίς φαγητό ή ένα σκεύος που θα απορροφήσει τα μικροκύματα, οι ακτίνες χτυπάνε πίσω στο μάγνητρο. Αυτό όχι μόνο μπορεί να καταστρέψει το σκεύος, αλλά ενδέχεται να προκαλέσει φωτιά. Ελέγξτε ότι έχετε βάλει φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων πριν ξεκινήσετε να τον ζεσταίνετε.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Λαγάνα για την Καθαρά Δευτέρα

Συνταγή για παραδοσιακή λαγάνα από τον Τάσο Αντωνίου. Δείτε πώς θα φτιάξετε το νηστίσιμο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας εύκολα και απλά!

Πτι φουρ (βουτήματα)

Λαχταριστά πτι φουρ με σοκολάτα από τον Τάσο Αντωνίου. Εκπληκτική συνταγή για βουτήματα πτι φουρ, αφράτα, γευστικά και εύκολα.

Κοτόπουλο πανέ με λιωμένο τυρί

Κοτόπουλο πανέ, αυτή τη φορά στον φούρνο, με λιωμένο τυρί. Ιδανικό γεύμα για μικρούς και μεγάλους. Συνοδεύστε με σαλάτα, βραστά λαχανικά ή πουρέ πατάτας!

Περισσότερα άρθρα

Γιατί οι Γάλλοι γιορτάζουν σήμερα την ημέρα της κρέπας;

Ένα έθιμο με πολύ συγκεκριμένο τελετουργικό το οποίο, αν τηρηθεί κατά γράμμα, έχει ευχάριστα αποτελέσματα για την οικογένεια!

Η σωστή συντήρηση των τροφίμων το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις για την προστασία της ασφάλειας των τροφίμων το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τα 5 μικρά tips για τέλειες μπριζόλες

Όλα τα μυστικά και τα tips για τέλειες μπριζόλες, ζουμερές και άψογα ψημένες. Σε αυτές τις μπριζόλες δεν θα αντισταθεί κανείς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ