ΑρχικήΆρθραΦινόκιο, το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε

Φινόκιο, το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε

Η μαραθόριζα ή φινόκιο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα λαχανικά του χειμώνα. Το πρωτότυπο σχήμα του, βλαστούς που θυμίζουν άνηθο και τα κοτσάνια που μοιάζουν με σέλερι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα λαχανικά. Όχι μόνο έχει μοναδική γεύση και μεγάλο χρόνο ζωής, μπορεί ακόμη να καταναλωθεί είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. 

Η αλήθεια είναι ότι το φινόκιο έχει φανατικούς λάτρεις και εχθρούς. Η ιδιαίτερη γεύση του που θυμίζει γλυκάνισο αφήνει μοναδικό αποτύπωμα σε κάθε φαγητό, ενώ βοηθάει και στη διαδικασία της πέψης. Η γλύκα του είναι γήινη, με στοιχεία από βότανα, ενώ θυμίζει τη γλύκα του καρότου. 

Καταναλώστε το ωμό

Ωμό φινόκιο σε σαλάτα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να δώσει το φινόκιο. Λίγοι ξέρουν ότι μπορούν να καταναλώσουν το φινόκιο ωμό, και αυτός είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρων τρόπος. Κόψτε τον βολβό του φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρετε το σαν ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, το οποίο ανοίγει την όρεξη για το γεύμα. Είναι το τέλειο ορεκτικό για γιορτινά τραπέζια, όταν θέλετε να κερδίσετε 20-30 λεπτά για να σερβίρετε τα επόμενα πιάτα.

Το φινόκιο ταιριάζει πολύ σε σαλάτες, ιδιαίτερα σε όσες έχουν εσπεριδοειδή. Μια σαλάτα με ψιλοκομμένο μήλο και φινόκιο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο είναι μια απλή σαλάτα στην παρασκευή της, αλλά πολυεπίπεδη σε γεύση.

Μην πετάτε τα φύλλα

Φύλλα φινόκιο

Τα φυλλαράκια του φινόκιο δεν είναι για πέταμα! Η γεύση τους όσο πλησιάζουν στον βολβό είναι ουζένια και γλυκιά, ενώ όσο απομακρύνονται από το κυρίως σώμα γίνεται πιο φυλλώδης και γήινη. Ψιλοκόψτε τα και γαρνίρετε τη σαλάτα, προσθέστε το σε κρύες σάλτσες όπως η πέστο ή σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Πώς μαγειρεύουμε το φινόκιο

Ψημένο φινόκιο

Κόψτε τον βολβό του φινόκιο σε κυβάκια πάχους μισό εκατοστό, περιχύστε τα με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με αλατοπίπερο και ψήστε στο φούρνο. Η κουζίνα σας θα γεμίσει με απερίγραπτα αρώματα! Όσο ψήνεται, μαλακώνει και η γεύση του θυμίζει λίγο αυτή του κρέατος, ενώ η υφή του αρχίζει να λιώνει. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να απολαύσετε το φινόκιο είναι να το ψήσετε κάτω από ένα ολόκληρο κοτόπουλο, μαζί με πατάτες και καρότα. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα ταμπουλέ αρωματική και πανεύκολη

Σαλάτα ταμπουλέ από τον Τάσο Αντωνίου. Δροσερή και αρωματική σαλάτα με πλιγούρι και φρέσκα μυρωδικά που συνοδεύει ιδανικά κρεατικά και ψαρικά.

Χυλοπίτες με μανιτάρια στο τηγάνι

Μια συνταγή ελαφριά με χυλοπίτες και μανιτάρια. Ρίχνοντας τις χυλοπίτες από την κατσαρόλα στο τηγάνι, πετυχαίνουμε πυκνή σάλτσα με πλούσια υφή.

Τούρτα σοκολάτας με γιαούρτι σε 10 λεπτά

Σοκολατένια, ανάλαφρη και πανεύκολη τούρτα που θα φτιάξετε στο πι και φι. Το γιαούρτι αναμειγνύεται υπέροχα με τη σοκολάτα δίνοντας μια υπέροχη συνταγή για τούρτα!

Περισσότερα άρθρα

Πώς καθαρίζουμε σωστά το αντικολλητικό τηγάνι

Πώς καθαρίζουμε σωστά το αντικολλητικό τηγάνι ώστε να το διατηρήσουμε σαν καινούργιο για καιρό;

Το πανέξυπνο κόλπο για να ζεσταίνετε δυο πιάτα στον φούρνο μικροκυμάτων

Αυτό είναι το μυστικό για να έχετε διπλάσιο χώρο στον φούρνο μικροκυμάτων και να ζεσταίνετε δυο πιάτα τη φορά!

Τα 6 μυστικά για καταπληκτική ζύμη για τάρτα

Μάθετε τα μυστικά για τις καλύτερες σπιτικές τάρτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ