ΑρχικήΆρθραΦινόκιο, το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε

Φινόκιο, το χειμωνιάτικο λαχανικό που θα λατρέψετε

Η μαραθόριζα ή φινόκιο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα λαχανικά του χειμώνα. Το πρωτότυπο σχήμα του, βλαστούς που θυμίζουν άνηθο και τα κοτσάνια που μοιάζουν με σέλερι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα λαχανικά. Όχι μόνο έχει μοναδική γεύση και μεγάλο χρόνο ζωής, μπορεί ακόμη να καταναλωθεί είτε ωμό είτε μαγειρεμένο. 

Η αλήθεια είναι ότι το φινόκιο έχει φανατικούς λάτρεις και εχθρούς. Η ιδιαίτερη γεύση του που θυμίζει γλυκάνισο αφήνει μοναδικό αποτύπωμα σε κάθε φαγητό, ενώ βοηθάει και στη διαδικασία της πέψης. Η γλύκα του είναι γήινη, με στοιχεία από βότανα, ενώ θυμίζει τη γλύκα του καρότου. 

Καταναλώστε το ωμό

Ωμό φινόκιο σε σαλάτα

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να δώσει το φινόκιο. Λίγοι ξέρουν ότι μπορούν να καταναλώσουν το φινόκιο ωμό, και αυτός είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρων τρόπος. Κόψτε τον βολβό του φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρετε το σαν ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, το οποίο ανοίγει την όρεξη για το γεύμα. Είναι το τέλειο ορεκτικό για γιορτινά τραπέζια, όταν θέλετε να κερδίσετε 20-30 λεπτά για να σερβίρετε τα επόμενα πιάτα.

Το φινόκιο ταιριάζει πολύ σε σαλάτες, ιδιαίτερα σε όσες έχουν εσπεριδοειδή. Μια σαλάτα με ψιλοκομμένο μήλο και φινόκιο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο είναι μια απλή σαλάτα στην παρασκευή της, αλλά πολυεπίπεδη σε γεύση.

Μην πετάτε τα φύλλα

Φύλλα φινόκιο

Τα φυλλαράκια του φινόκιο δεν είναι για πέταμα! Η γεύση τους όσο πλησιάζουν στον βολβό είναι ουζένια και γλυκιά, ενώ όσο απομακρύνονται από το κυρίως σώμα γίνεται πιο φυλλώδης και γήινη. Ψιλοκόψτε τα και γαρνίρετε τη σαλάτα, προσθέστε το σε κρύες σάλτσες όπως η πέστο ή σε ντρέσινγκ για σαλάτες.

Πώς μαγειρεύουμε το φινόκιο

Ψημένο φινόκιο

Κόψτε τον βολβό του φινόκιο σε κυβάκια πάχους μισό εκατοστό, περιχύστε τα με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με αλατοπίπερο και ψήστε στο φούρνο. Η κουζίνα σας θα γεμίσει με απερίγραπτα αρώματα! Όσο ψήνεται, μαλακώνει και η γεύση του θυμίζει λίγο αυτή του κρέατος, ενώ η υφή του αρχίζει να λιώνει. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να απολαύσετε το φινόκιο είναι να το ψήσετε κάτω από ένα ολόκληρο κοτόπουλο, μαζί με πατάτες και καρότα. 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Πίτα με γαλοπούλα και πιπεριές

Συνταγή για πίτα με γαλοπούλα και πιπεριές!

Μαρμελάδα φράουλα με μπαχαρικά

Συνταγή για μαρμελάδα φράουλα από την blogger Ξανθή Μπαξεβάνη!

Πιροσκί

Πιροσκί σπιτικά με τη γέμιση της επιλογή σας από τον Τάσο Αντωνίου. Φτιάξτε το αγαπημένο πιροσκί με αφράτη και τραγανή ζύμη.

Περισσότερα άρθρα

Τα 5 μικρά tips για τέλειες μπριζόλες

Όλα τα μυστικά και τα tips για τέλειες μπριζόλες, ζουμερές και άψογα ψημένες. Σε αυτές τις μπριζόλες δεν θα αντισταθεί κανείς!

Κορονοϊός: Πόσο ασφαλές είναι να παραγγέλνουμε delivery;

Κολλάει ο κορονοϊός μέσα από την τροφή; Είναι αφαλές να παραγγέλνουμε delivery με τον κορονοϊό σε έξαρση;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ