Η μαραθόριζα ή φινόκιο είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα λαχανικά του χειμώνα. Το πρωτότυπο σχήμα του, βλαστούς που θυμίζουν άνηθο και τα κοτσάνια που μοιάζουν με σέλερι είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα χειμωνιάτικα λαχανικά. Όχι μόνο έχει μοναδική γεύση και μεγάλο χρόνο ζωής, μπορεί ακόμη να καταναλωθεί είτε ωμό είτε μαγειρεμένο.
Η αλήθεια είναι ότι το φινόκιο έχει φανατικούς λάτρεις και εχθρούς. Η ιδιαίτερη γεύση του που θυμίζει γλυκάνισο αφήνει μοναδικό αποτύπωμα σε κάθε φαγητό, ενώ βοηθάει και στη διαδικασία της πέψης. Η γλύκα του είναι γήινη, με στοιχεία από βότανα, ενώ θυμίζει τη γλύκα του καρότου.
Καταναλώστε το ωμό
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαύσετε ό,τι καλύτερο έχει να δώσει το φινόκιο. Λίγοι ξέρουν ότι μπορούν να καταναλώσουν το φινόκιο ωμό, και αυτός είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρων τρόπος. Κόψτε τον βολβό του φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες και σερβίρετε το σαν ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, το οποίο ανοίγει την όρεξη για το γεύμα. Είναι το τέλειο ορεκτικό για γιορτινά τραπέζια, όταν θέλετε να κερδίσετε 20-30 λεπτά για να σερβίρετε τα επόμενα πιάτα.
Το φινόκιο ταιριάζει πολύ σε σαλάτες, ιδιαίτερα σε όσες έχουν εσπεριδοειδή. Μια σαλάτα με ψιλοκομμένο μήλο και φινόκιο, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλατοπίπερο είναι μια απλή σαλάτα στην παρασκευή της, αλλά πολυεπίπεδη σε γεύση.
Μην πετάτε τα φύλλα
Τα φυλλαράκια του φινόκιο δεν είναι για πέταμα! Η γεύση τους όσο πλησιάζουν στον βολβό είναι ουζένια και γλυκιά, ενώ όσο απομακρύνονται από το κυρίως σώμα γίνεται πιο φυλλώδης και γήινη. Ψιλοκόψτε τα και γαρνίρετε τη σαλάτα, προσθέστε το σε κρύες σάλτσες όπως η πέστο ή σε ντρέσινγκ για σαλάτες.
Πώς μαγειρεύουμε το φινόκιο
Κόψτε τον βολβό του φινόκιο σε κυβάκια πάχους μισό εκατοστό, περιχύστε τα με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με αλατοπίπερο και ψήστε στο φούρνο. Η κουζίνα σας θα γεμίσει με απερίγραπτα αρώματα! Όσο ψήνεται, μαλακώνει και η γεύση του θυμίζει λίγο αυτή του κρέατος, ενώ η υφή του αρχίζει να λιώνει. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να απολαύσετε το φινόκιο είναι να το ψήσετε κάτω από ένα ολόκληρο κοτόπουλο, μαζί με πατάτες και καρότα.