Τα φρέσκα μυρωδικά δίνουν άρωμα και ζωντάνια σχεδόν σε κάθε φαγητό. Θα έχετε προσέξει ότι οι περισσότερες συνταγές, όμως, ζητούν να χρησιμοποιούμε μόνο τα φύλλα του βασιλικού, του μαϊντανού, του φρέσκου κρεμμυδιού ή άλλων μυρωδικών. Έτσι, τα κοτσάνια τους καταλήγουν, συνήθως, στα σκουπίδια. Η αλήθεια είναι ότι και αυτά κρύβουν μέσα τους υπέροχο άρωμα και γεύση, αν και πιο σκληρά και έντονα σε γεύση. Μάθετε τρεις τρόπους για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοτσάνια των φρέσκων μυρωδικών στην κουζίνα και τη μαγειρική μας.
1. Σε πέστο και άλλες πράσινες σάλτσες. Πολτοποιούμε τα κοτσάνια στο μούλτι με ελαιόλαδο, αλάτι και άλλα υλικά π.χ. σκόρδο, κουκουνάρι, ακόμα και τυρί κρέμα ή βούτυρο. Έτσι θα φτιάξουμε μια σπιτική πέστο ή άλλη πράσινη σάλτσα για τα μακαρόνια αλλά και το κοτόπουλο.
2. Σε ζωμούς. Για να ετοιμάσουμε ένα ζωμό, σιγοβράζουμε όσα περισσότερα σκληρά λαχανικά έχουμε. Γι’αυτό και τα κοτσάνια είναι χρυσός σε αυτήν την περίπτωση! Όταν ολοκληρωθεί ο βρασμός, αφού έχουν απελευθερώσει όλη τη γεύση τους, θα τα στραγγίξουμε και θα τα πετάξουμε. Δεν χρειάζεται να τα ψιλοκόψουμε, απλώς να τα πλύνουμε και τα προσθέσουμε ολόκληρα στην κατσαρόλα. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που ετοιμάζουμε σούπα.
3. Σε σαλάτες και ντρέσινγκ. Εδώ κι αν ταιριάζουν τα κοτσάνια των μυρωδικών! Προσθέτουμε ψιλοκομμένα κοτσάνια μαϊντανού ή άνηθου στη σαλάτα, είτε πρόκειται για μια απλή μαρουλοσαλάτα, είτε για μια σαλάτα ψητών λαχανικών. Μπορούμε ακόμη να τα πολτοποιήσουμε και να τα ενσωματώσουμε σε μια βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο. Σε κάθε σαλάτα, θα εμπλουτίσουν την υφή και το άρωμά της.
Ποτέ δεν έχω μαγειρέψει με veg stem. Θα το κάνω όμως αφού το λέει ο Τάσος!