Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Μα γίνονται τα φρούτα ψητά θα μπορούσαν να αναρωτηθούν πολλοί από εσάς, αφού δεν συνηθίζουμε να προσθέτουμε στα πιάτα μας ψητά φρούτα, πόσο μάλλον να τα γευόμαστε σαν ένα σνακ ή σαν επιδόρπιο. Κι όμως, τα ψητά φρούτα είναι πολύ νόστιμα και δεν χάνουν ούτε τη φρεσκάδα τους, ούτε τη γεύση τους. Μια δοκιμή θα σας πείσει και γι’αυτό σας δίνουμε μικρές συμβουλές καθώς και ποια φρούτα είναι τα κατάλληλα για ψήσιμο.
Το ψήσιμο των φρούτων δεν είναι κάποια περίπλοκη διαδικασία, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα μυστικά για καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντα πριν τα βάλουμε στο γκριλ, πρέπει να τα αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε πως τα φρούτα ψήνονται πολύ γρήγορα γι’αυτό και είναι προτιμότερο να τα βάλουμε στο γκριλ χωρίς να προθερμάνουμε τον φούρνο ή στα κάρβουνα χωρίς η φωτιά να είναι δυνατή ή και έτοιμη.
Ποια είναι όμως τα καταλληλότερα φρούτα για ψήσιμο; Το καρπούζι είναι από τα πιο δημοφιλή ψητά φρούτα, ωστόσο πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο ψήσιμο, αφού η αρκετά υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό μπορεί να δημιουργήσει έντονο καπνό. Βέβαια, και το αντίπαλον δέος του καρπουζιού, το πεπόνι είναι εξαιρετικό όταν γίνεται ψητό, χρειάζεται, όμως, την ίδια προσοχή, αφού κι αυτό περιέχει πολλά υγρά, ενώ είναι προτιμότερο να το κόψουμε σε λεπτές φέτες ή μπαστουνάκια. Ροδάκινα και βερίκοκα είναι πολύ νόστιμα ψητά, χωρίς να χάνουν τη γεύση τους. Επειδή είναι αρκετά ευαίσθητα ως φρούτα, τα ψήνουμε με τη φλούδα τους και την αφαιρούμε μόλις είναι έτοιμα.
Προσθέστε στο παγωτό ή στο γιαούρτι ψητά σύκα, ενώ μπορείτε να τα δοκιμάσετε και μόνα τους. Διαλέξτε σύκα σφιχτά, αλλά ώριμα, γιατί αλλιώς δεν θα διατηρήσουν το σχήμα τους κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ακόμα και οι φράουλες μπορούν να γίνουν ψητές, όσο παράξενο κι ακούγεται. Μπορείτε να τις βάλετε σε ξύλινα καλαμάκια πάνω σε μέτρια φωτιά και σε 7 περίπου λεπτά θα διαπιστώσετε πόσο νόστιμες είναι και πόσο η ψητή μυρωδιά τους παντρεύεται απόλυτα με τη γλυκιά γεύση τους. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε μπανάνες ψητές. Τις ξεφλουδίζετε, τις κόβετε στη μέση, πασπαλίζετε τις άκρες με καστανή ζάχαρη και τις ψήνετε για 6 λεπτά (3 λεπτά για κάθε πλευρά). Τις σερβίρετε ζεστές και τις συνοδεύετε με παγωτό και σιρόπι σοκολάτας ή μέλι, δημιουργώντας το τέλειο καλοκαιρινό επιδόρπιο.
Εικόνα via www.dessertfortwo.com/2014/07/grilled-stone-fruit-almond-mascarpone-dip/