Η μυστική συνταγή της μπίρας

Από τον Νικολά Ραδίση,

Οι συνταγές μαγειρικής του Μαμα Πειναω έχουν πάντα κάποια υλικά σε ορισμένη αναλογία. Είναι γνωστό ότι για να ετοιμάσουμε ένα γλυκό ή να μαγειρέψουμε ένα φαγητό για το οποίο θα ακούσουμε πολύ καλά σχόλια, χρειάζεται να ακολουθήσουμε πιστά την συνταγή. Αυτή δεν έχει προκύψει τυχαία. Κάποιος ή κάποια κατά το παρελθόν δοκίμασε, πειραματίστηκε και κατέληξε. Πολύ πιθανόν και κάποιος τρίτος ή τρίτη να βελτίωσε ή να άλλαξε λίγο την συνταγή. 

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην ζυθοποιία. Οι μπίρες είναι συνταγές! Ναι, για όσους δυσκολεύονται να το πιστέψουν τα πράγματα είναι απλά και τις περισσότερες φορές τυποποιημένα. Βέβαια υπάρχουν και εδώ οι περιπτώσεις όπου ζυθοποιοί πειραματίζονται για να φτιάξουν μια μπίρα, λίγο διαφορετική σε σχέση με κάποια άλλη ή να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το υπάρχον προϊόν.

Για να φτιάξουμε μπίρα, χρειαζόμαστε τέσσερα βασικά υλικά. Ανάλογα την ποιότητα, το είδος και την ποσότητα, έχουμε κάποιο αποτέλεσμα το οποίο σίγουρα το αποκαλούμε μπίρα. Αν θα είναι το ένα είδος ή το άλλο, το καθορίζουν κάποιοι παράγοντες από τα υλικά μας. Εννοείται πως κάποιος ζυθοποιός δεν περιορίζεται αυστηρά στα τέσσερα αυτά υλικά, αλλά υπάρχει η ευχέρεια να προσθέσει και άλλα.

Τα βασικά υλικά για να φτιάξουμε μπίρα είναι το νερό, η βύνη κάποιου δημητριακού συνήθως κριθαριού, ο λυκίσκος και η μαγιά. Ανάλογα το νερό μας δίνουμε κάποια χαρακτηριστικά και στην μπίρα μας. Συνήθως προτιμάται το μαλακό νερό. Το διαδομένο δημητριακό στην μπίρα είναι το κριθάρι. Υπάρχουν όμως και μπίρες για τις οποίες χρησιμοποιούνται και άλλα δημητριακά, όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι ή το ρύζι. Ο λυκίσκος, χρησιμοποιείται για να σταθεροποιήσει τον αφρό της μπίρας, να την προστατεύσει, να ισορροπήσει την γλυκύτητα που προκύπτει απ’ την βύνη και να δώσει αρώματα στην μπίρα. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες λυκίσκου και επιλέγονται πάντα οι κατάλληλοι για κάθε μπίρα. Τέλος η μαγιά είναι εκείνη που θα δώσει τον κύριο χαρακτήρα στην μπίρα. Θα την κάνει είτε αφροζύμωτη είναι βυθοζύμωτη. Θα τις δώσει το αλκοόλ και θα μας χαρίσει και κάποια επιπλέον αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε περισσότερο τα τέσσερα βασικά συστατικά. Στην μπίρα ωστόσο έχουν προστεθεί κατά καιρούς, φλούδες από εσπεριδοειδή, ολόκληροι καρποί όπως χουρμάδες, μπαχαρικά, αρωματικά βότανα, μέλι και πολλά άλλα. Αν κάποιος από σας θέλει να φτιάξει μια μπίρα στο σπίτι, τότε θα ακολουθήσει πιστά τις συνταγές για να έχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι πολλές από τις μεγάλες ανακαλύψεις και συνταγές έγιναν από τύχη. Έτσι, κανένας ζυθοποιός δεν πετά στο καλάθι μια αποτυχημένη συνταγή ή μια μπίρα που δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι πολλές μπίρες είναι κοινές στην βασική συνταγή, αλλά πάντα έχουν κάτι ιδιαίτερο. Μπορεί όλες να είναι Lager, για παράδειγμα, ωστόσο το νερό, το κριθάρι ή κάτι άλλο θα συμβάλλει στο να τις δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, ίσως πολύ δύσκολο για να τον ανακαλύψουμε αν δεν έχουμε την απαραίτητη εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.