Καρπούζι: πώς το επιλέγουμε και απίθανες καλοκαιρινές συνταγές

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Ποιο είναι το πρώτο φρούτο που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη καλοκαίρι; Μα, φυσικά, το καρπούζι. Με υπέροχο ανοιχτό κόκκινο χρώμα που ταιριάζει απόλυτα με τον εξωτερικό πράσινο φλοιό του, με ζουμερή σάρκα και γλυκιά γεύση, το καρπούζι είναι το φρούτο πασπαρτού για καλοκαιρινά τραπέζια, σνακ και επιδόρπια. Ακόμη, προσφέρεται και για οινοποσίες, αφού είναι από τα πλέον κατάλληλα  φρούτα για φρουτοσαλάτα, για να γίνει ψητό στα κάρβουνα, για να φτιάξετε νερό αρωματισμένο με καρπούζι, αυτή την υπέροχη συνταγή για μαρμελάδα καρπούζι ή απλά για να απολαύσετε δροσερό καρπούζι με φέτα. Πώς, όμως, θα διαλέξετε, το καλύτερο καρπούζι και μάλιστα με τη βούλα; Η λύση είναι απλή κι αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να διαλέξετε ένα ώριμο καρπούζι γεμάτο άρωμα και γεύση.

Δείτε ακόμα:

Xυμός καρπούζι: 6 λόγοι που πρέπει να πίνουμε καθημερινά

1. Όσο μικρό ή μεγάλο κι αν είναι το καρπούζι που θα διαλέξετε, θα πρέπει να είναι αρκετά βαρύ για το μέγεθός του. Τα ώριμα και ζουμερά  καρπούζια είναι αυτά που περιέχουν το περισσότερο νερό, συνεπώς είναι και πιο βαριά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό και 8% σάκχαρα, γεγονός που το καθιστά το καλύτερο φρούτο για την ενυδάτωση του δέρματος.

2. Το καλό καρπούζι πρέπει να είναι σφιχτό, χωρίς χτυπήματα, κοψίματα  ή διάφορα μαύρα σημεία, ενώ  πρέπει να διαθέτει και συμμετρικό σχήμα. Όσο πιο ώριμο το καρπούζι, τόσο πιο σκούρα πράσινη είναι η φλούδα του.

3. Για να καταλάβετε αν το καρπούζι είναι ώριμο, θα πρέπει να το γυρίσετε ανάποδα και να  ψάξετε πάνω στη φλούδα του να βρείτε το σημείο που αγγίζε το χώμα το οποίο πρέπει να  έχει ένα κιτρινωπό χρώμα. Αν το σημείο αυτό είναι άσπρο ή πράσινο, σημαίνει ότι το καρπούζι κόπηκε πριν ακόμα ωριμάσει, άρα μην προτιμήσετε το συγκεκριμένο καρπούζι. Πρέπει να θυμάστε ότι σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το καρπούζι δεν ωριμάζει ποτέ αφού κοπεί.

4. Για να βεβαιωθείτε ότι το καρπούζι είναι φρεσκοκομμένο και ότι δεν βρίσκεται στην αποθήκη του προμηθευτή ή παραγωγού πολλές μέρες, πρέπει το κοτσάνι του να είναι πράσινο κι όχι ξεραμένο.

5. Πριν αποφασίσετε να το αγοράσετε, χτυπήστε το ελαφρά περίπου στη μέση. Αν ο ήχος που θα κάνει το καρπούζι είναι βαθύς κι υπόκωφος σημαίνει ότι είναι ώριμο. Αν ο ήχος του είναι σύντομος και κοφτός είναι ένδειξη ότι το καρπούζι είναι άγουρο.

6. Επίλεξτε από πού θα αγοράσετε το καρπούζι σας. Αποφύγετε καρπούζια εκτεθειμένα στον ήλιο και επιλέξτε καρπούζια γερά που βρίσκονται σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Αφού διαλέξετε το καλύτερο φρούτο, δείτε σε αυτό το βίντεο πώς θα κόψετε εύκολα και γρήγορα το καρπούζι, αλλά και ακόμα έξι λαχταριστές συνταγές με καρπούζι για να το απολαύσετε στο έπακρο.

Φωτο: prettystuff.tumblr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.