Εκτύπωση
Κεϊμά γιαουρτλού
Το πιο λαχταριστό κεϊμά γιαουρτλού! Ένα αυθεντικό πολίτικο φαγητό που θυμίζει το κλασικό γιαουρτλού. Προσθέστε στη συνταγή μπαχαρικά της αρεσκείας σας και απογειώστε την.
Μερίδες 6
Θερμίδες 370θερμίδες
Υλικά
- 8 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους
- 700 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1/3 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό ντομάτες τριμμένες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα ζάχαρη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κιλό γιαούρτι
- λίγος ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος ή μαϊντανός
Εκτέλεση
- Κομματιάζουμε τις πίτες και τις ψήνουμε για 10΄, να ροδίσουν, στους 200οC, σε αέρα, στη μεσαία σχάρα.
- Σε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο ροδίζουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να πιεί όλα τα υγρά του, για 15΄. Τον αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά έως ότου πυκνώσει, για περίπου 15΄. Προς το τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά ψιλοκομμένα.
- Ανακατεύουμε σε μπολ το γιαούρτι, το δυόσμο και λίγο αλάτι. Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τις πίτες σε μία στρώση. Περιχύνουμε με το σοταρισμένο κιμά. Περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα ντομάτας. Τέλος, απλώνουμε σε μία στρώση το γιαούρτι. Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 15΄ στους 200oC.
- Βonus tip: Το καλοκαίρι το σερβίρουμε έτσι, χωρίς να το ψήσουμε, αφού το αφήσουμε να σταθεί για 15΄, να ποτίσουν οι πίτες. Το χειμώνα το βάζουμε στο φούρνο για 15΄ στους 200οC.
ΦΑΓΗΤΑΡΑ!