Πατάτες ογκρατέν του Τάσου Αντωνίου. Μια λαχταριστή συνταγή για πατάτες α λα κρεμ με τυριά που λιώνουν στο στόμα.
Εκτύπωση
Πατάτες ογκρατέν
Πατάτες ογκρατέν του Τάσου Αντωνίου. Μια λαχταριστή συνταγή για πατάτες α λα κρεμ με τυριά που λιώνουν στο στόμα.
Μερίδες 4
Θερμίδες 376θερμίδες
Υλικά
- 1,5 κιλό πατάτες
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 300 ml γάλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 2 κ.σ. βούτυρο και επιπλέον για το σκεύος
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
- Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Προσέχουμε όλες οι φέτες να έχουν ίσο πάχος για να ψηθούν ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος. Στρώνουμε κυκλικά μια μια τις κομμένες πατάτες, ακουμπώντας τη μια πάνω στην άλλη. Αλατοπιπερώνουμε. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε στρώσεις με πατάτες και αλατοπίπερο.
- Στη συνέχεια, σε μπολ αναμειγνύουμε κρέμα γάλακτος, γάλα και αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις πατάτες στο σκεύος με το μείγμα γάλακτος. Απλώνουμε βούτυρο πάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα.
- Ψήνουμε για 1 ώρα και 45 λεπτά. Εναλλακτικά καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, ψήνουμε και το αφαιρούμε μισή ώρα πριν το τέλος του μαγειρέματος.
Βίντεο συνταγής
Δείτε επίσης: Κέικ κλασσικό και πολύ εύκολο
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ
την εκανα στις γιορτες 2 φορες! ειναι απιστευτη συνταγη Τασο. Μπραβο
Σουπερ μπραβο ωραια συνταγη