Κρύος καφές, από το Α ως το Ω με τη βοήθεια των Coffee Masters των Starbucks

Από τον Τάσο Αντωνίου

Προσωπικά, το ζήτημα “καφές” έχει αρχίσει να με απασχολεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Χαρμάνια, ποικιλίες, χώρες προέλευσης, διαφορετικοί τρόποι και χρόνοι εκχύλισης, είναι θέματα που έχω συζητήσει με πολλούς καλούς συναδέλφους και επαγγελματίες του χώρου. Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής μου για τον τέλειο κρύο καφέ στο σπίτι, δεν θα μπορούσα να μη σκεφτώ αμέσως τους Coffee Masters των Starbucks, οι οποίοι όχι μόνο με διαφώτισαν πλήρως, αλλά μου αφιέρωσαν ένα ολόκληρο απόγευμα για ένα exclusive workshop με θέμα τον κρύο καφέ.

Oι Coffee Masters Πέτρος, Στάθης και Τζένη μας υποδέχθηκαν για να ανακαλύψουμε τα μυστικά του κρύου καφέ

Για τους μη μυημένους, οι Coffee Masters των Starbucks είναι ειδικά επιλεγμένοι δεξιοτέχνες του καφέ, οι οποίοι έχουν λάβει συμπληρωματική εκπαίδευση από το brand σε θέματα όπως η αγορά του καφέ, η τεχνικές δοκιμασίας του και η προετοιμασία του καφέ στο σπίτι. Με εκλεπτυσμένο ουρανίσκο αλλά και τέλεια επικοινωνιακά προσόντα, ένας Coffee Master των Starbucks (θα τον αναγνωρίσετε από την χαρακτηριστική μαύρη ποδιά) οργανώνει και σεμινάρια για τον καφέ και τη δοκιμή καφέ για συνεργάτες και πελάτες.

Φτάνοντας από την παραγωγή στην κατανάλωση, κάθε κούπα καφέ Starbucks φτιάχνεται με συγκεκριμένη ιεροτελεστία

Πρόσφατα λοιπόν, βρεθήκαμε στο κατάστημα Starbucks στα Βριλλήσια, όπου στον όμορφο κήπο του μας υποδέχτηκαν οι Coffee Masters Στάθης, Πέτρος και Τζένη με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να φτιάξουμε με τη βοήθειά τους τον τέλειο κρύο καφέ. Οι δεξιοτέχνες του καφέ μοιράστηκαν μαζί μας πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με  το ταξίδι του καφέ από την παραγωγή στο κλασικό ποτήρι Starbucks. Συγκεκριμένα, επιλέγονται μόνο οι καλύτεροι κόκκοι Arabica που καλλιεργούνται σε υψόμετρο 900-1.500 μέτρων από κάθε συνεργαζόμενο παραγωγό. Ειδικοί συνεργάτες ταξιδεύουν 18 εβδομάδες κάθε χρόνο στις χώρες προέλευσης καφέ για να ανακαλύψουν τις καλύτερες και πιο σπάνιες ποικιλίες και να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τους καλλιεργητές και τις σοδειές τους. 

Όσο λιγότερο ψημένοι είναι οι κόκκοι καφέ, τόσο πιο πλούσια τα αρώματά του ροφήματος

Φτάνοντας από την παραγωγή στην κατανάλωση, κάθε κατάστημα Starbucks ακολουθεί συγκεκριμένη ιεροτελεστία για την τέλεια κούπα καφέ. Ένα γεγονός που με εντυπωσίασε ήταν ότι ο καφές φίλτρου ζυγίζεται κάθε πρωί και αφού παρέλθει μία ώρα από την εκχύλιση του και δεν έχει καταναλωθεί, πετιέται. Για τον Starbucks Espresso, οι baristas έχουν 10 δευτερόλεπτα για να τον χρησιμοποιήσουν από την στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκχύλιση του, μετά απορρίπτεται γευστικά και φυσικά (πετιέται), ενώ κάθε 2 ώρες πραγματοποιείται έλεγχος στην μηχανή espresso για να διασφαλισθεί ο χρόνος ροής, το άλεσμα, η κρέμα και η καρδιά των δόσεων espresso.

Η παρασκευή κρύου καφέ cold brew μπορεί να γίνει εύκολα και στο σπίτι

Σειρά είχε η παρασκευή του κρύου καφέ. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις κρύο καφέ στο σπίτι. Το μυστικό βρίσκεται στη διαφορετική εκχύλιση που θα δώσει και διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα. Είτε έχεις καφετιέρα, είτε γαλλική πρέσα με έμβολο, είτε Chemex, είτε μηχανή espresso, μπορείς με οποιονδήποτε τρόπο να φτιάξεις τον δικό σου κρύο καφέ, ακριβώς όπως τον θέλεις. (Κρατηθείτε, περισσότερες λεπτομέρειες θα σας αποκαλύψω σε επόμενο άρθρο για το πώς μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι, εύκολα και απλά, κρύο καφέ). Μπορείς ακόμη να φτιάξεις και cold brew, που είναι ό,τι πιο hot αυτή τη στιγμή για το καλοκαίρι, και, όπως μας έδειξε ο Πέτρος, δεν χρειάζεσαι τίποτα παραπάνω από καφέ, νερό, μια κανάτα και ένα τουλπάνι. Μην μου αγχώνεστε, και αυτήν την απίθανη παρασκευή θα την μοιραστώ μαζί σας αναλυτικά τις επόμενες ημέρες. 

Μερικές πρωτότυπες ιδέες να απολαύσουμε τον κρύο καφέ είναι να προσθέσουμε φρέσκα φρούτα, παγάκια καφέ ή σπιτικό σιρόπι από καστανή ζάχαρη με με μελάσα

Μερικά πολύ πρωτότυπα tips που μοιράστηκαν μαζί μας οι άνθρωποι του Starbucks είναι τα παγάκια με φρούτα τα οποία αρωματίζουν επιπλέον τον κρύο καφέ μας. Επίσης, πολύ βασικό βήμα για να απολαύσουμε όλη τη γεύση του καφέ είναι να μην προσθέτουμε ζάχαρη, αφού αλλοιώνει τα γευστικά χαρακτηριστικά του ροφήματός μας. Τέλος, μια πληροφορία που αρκετοί αναγνώστες δεν γνωρίζουν είναι ότι ο αλεσμένος καφές ποτέ, μα ποτέ, δεν φυλάσσεται στο ψυγείο, καθώς απορροφά όλες τις οσμές των τροφών και την υγρασία, αλλοιώνοντας έτσι  σε τεράστιο βαθμό τα ποιοτικά και αρωματικά χαρακτηριστικά του.

Μέχρι λοιπόν το επόμενο άρθρο όπου θα μάθουμε αναλυτικά πώς μπορούμε να φτιάξουμε κρύο καφέ φίλτρου στο σπίτι, σας αφήνω εδώ. Cheers!

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.