Από τη Λίζα Μάτσα,
Το μηλόξυδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθώς είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού: κάλιο, ασβέστιο, νάτριο, φώσφορο, χαλκό και σίδηρο. Κατά τη παρασκευή του η φυσική ζάχαρη των φρούτων μετατρέπεται σε αλκοόλ και αργότερα σε οξικό οξύ, στο οποίο οφείλει και την οξύτητα στη γεύση του. Πέρα από το dressing μιας σαλάτας, το μηλόξυδο δε θα μείνει μόνο στα πιάτα μας!
- Έρευνες υποστηρίζουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του pH του δέρματος και την καταπολέμηση των βακτηριδίων που προκαλούν την κακοσμία των ποδιών.
- Δίνει λάμψη στα θαμπά μαλλιά, υπό την προυπόθεση να μην είναι βαμμένα. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε ένα φλιτζάνι νερό και ψεκάζουμε τα μαλλιά μας. Το αφήνουμε να δράσει για λίγα λεπτά και ξεπλένουμε. Προσέχουμε μην πέσει στα μάτια μας!
- Ανακουφίζει τον πονόλαιμο. Τα γιατροσόφια της φύσης προτείνουν ένα ρόφημα με μια κουταλιά της σούπας μηλόξυδο, μέλι και μια πρέζα πιπέρι καγιέν σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.
- Καταπολεμά την πιτυρίδα. Βάζουμε 1/4 φλιτζανιού μηλόξυδο σε ένα 1/4 φλιτζανιού νερό και το ψεκάζουμε στο τριχωτό της κεφαλής μας. Κάποιες έρευνες μάλιστα υποστηρίζουν πως ανακουφίζουν και από το κνησμό και οποιοδήποτε ερεθισμό προκύψει από την πιτυρίδα.
- Ηρεμεί τα εγκαύματα που προέρχονται από υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ανακατεύουμε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με ένα φλιτζάνι δροσερό νερό και με βαμβάκι περνάμε ταμποναριστά το έγκαυμα – αποφεύγοντας στην περιοχή του προσώπου!
- Απομακρύνει τις μύγες από τις τροφές. Αν υποφέρετε από αυτή τη μάστιγα, βάλτε σε ένα πιατάκι λίγο μηλόξυδο με νερό και τοποθετήστε το πάνω στο τραπέζι ή κοντά στη φρουτιέρα.
- Ως φυσικό αποσμητικό! Αναμειγνύουμε 3 κουταλιές της σούπας σε ένα φλιτζάνι με νερό.
- Καταπραΰνει την φαγούρα από τσιμπήματα.
- Σταματά τον λόξυγκα. Σε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρης, προσθέτουμε λίγες σταγόνες και το τρώμε.
- Χρησιμοποιείται ως φυσικό καθαριστικό και αρωματικό χώρου, με αναλογία νερού μηλόξυδου 1 προς 1.
- Μειώνει το επίπεδο ινσουλίνης και το σάκχαρο στο αίμα μετά τα γεύματα. Οπότε μπορείτε να το προσθέσετε άφοβα στις σαλάτες σας, σε μαρινάδες, σάλτσες και βινεγκρέτ.
Πηγή φωτογραφίας: www.pinterest.com/pin/139189444709545896/