ΑρχικήΆρθρα5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα...

5 σημεία στην κουζίνα που φωλιάζουν τα μικρόβια & πώς να τα εξολοθρεύσετε

Εσείς γνωρίζατε ότι οι περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις οφείλονται στα μικρόβια που φωλιάζουν στην κουζίνα; Κι όμως, όσο κι αν θέλουμε να αποδώσουμε τις ευθύνες σε κάποιο σνακ που αγοράσαμε έτοιμο, οι πιθανότητες λένε ότι η μόλυνση οφείλεται στα μικρόβια στην κουζίνα μας, τα οποία κρύβονται σε σημεία και αντικείμενα που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Ας δούμε τις πιο συνηθισμένες κρυψώνες που αγαπούν τα μικρόβια στην κουζίνα.

1. Το ψυγείο

Μικρόβια στο ψυγείο

Συχνά όταν πεινάμε ή λιγουρευόμαστε, ανοίγουμε το ψυγείο και κοιτάμε τί μπορούμε να φάμε, κρατώντας την πόρτα ανοιχτή για 1, 2 ή και παραπάνω λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο, η συνιστώμενη θερμοκρασία του ψυγείου, η οποία είναι -2 βαθμοί Κελσίου, ανεβαίνει αρκετά, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ανάπτυξη των μικροβίων στα τρόφιμα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα μικρόβια στο ψυγείο:

 • Πρώτο και σημαντικότερο είναι η τακτική καθαριότητα του ψυγείου. Κάθε δεύτερη εβδομάδα, την ημέρα που υπάρχουν λιγότερα τρόφιμα αποθηκευμένα, καθαρίζουμε με πανί και απολυμαντικό υγρό τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου.
 • Πολύ βασικό ρόλο παίζει η τακτοποίηση των τροφίμων στο ψυγείο: τα φρούτα και λαχανικά πρέπει να αποθηκεύονται στα συρτάρια. Το ωμό κρέας (είτε κόκκινο είτε λευκό) πρέπει πάντα να τοποθετείται στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, κάτω από μαγειρεμένα φαγητά ή φρέσκα προϊόντα, ώστε να αποφευχθεί η διαρροή υγρών και κατ’ επέκταση η μεταφορά μικροβίων.
 • Ελέγχουμε σε τακτική βάση για τυχόν χαλασμένα τρόφιμα ή διαρροές σε δοχεία και τάπερ.

Διαβάστε ακόμα: 9 υλικά από το ντουλάπι για την καθαριότητα της κουζίνας!

2. Σφουγγαράκια πιάτων και πετσέτες κουζίνας

Μικρόβια στα σφουγγαράκια για πιάτα

Τα σφουγγαράκια της κουζίνας αποτελούν όαση για την δημιουργία και ανάπτυξη μικροβίων. Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Νοσηλευτικής και Επαγγελμάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ των ΗΠΑ, το 64% των σφουγγαριών κουζίνας που μελετήθηκαν, ήταν μολυσμένα με βακτήρια. Αν υπάρχουν βακτήρια του σταφυλόκοκκου ή κολοβακτηρίδια στα σφουγγαράκια ή στις πετσέτες της κουζίνας, είναι πιθανό να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της κουζίνας. Αν χρησιμοποιούμε τα σφουγγαράκια και τις πετσέτες για να καθαρίσουμε τον πάγκο ή άλλα σημεία, τότε τα βακτήρια θα εξαπλωθούν.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα μικρόβια στα σφουγγαράκια και τις πετσέτες κουζίνας:

 • Οι πετσέτες κουζίνας πρέπει να πλένονται 2-3 φορές την εβδομάδα, ενώ πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για το σκούπισμα των χεριών και των πιάτων.
 • Αλλάζουμε τακτικά το σφουγγαράκι πιάτων, ιδιαίτερα αν παρατηρήσουμε δυσάρεστες οσμές
 • Το καθάρισμα των χεριών, του πάγκου και άλλων επιφανειών της κουζίνας πρέπει να γίνεται με διαφορετικές πετσέτες.
 • Εάν ακουμπήσουμε ωμό κρέας ή αυγά, σαπουνίζουμε και πλένουμε τα χέρια με ζεστό νερό πριν τα σκουπίσουμε στην πετσέτα.
 • Μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων, τα σφουγγαράκια πρέπει να πλένονται με καυτό νερό και να στεγνώνουν στον στραγγιστήρια πιάτων. Εναλλακτικά, αν το επιτρέπει το υλικό κατασκευής τους, μπορούμε να τα βάλουμε για 1 λεπτό στον φούρνο μικροκυμάτων.

3. Νεροχύτης

Μικρόβια στα ξύλα κοπής

Ο νεροχύτης είναι το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων όπως το E.coli, αλλά και κολοβακτηριδίων. Η υγρασία του νεροχύτη αλλά και κάθε υγρής επιφάνειας  αποτελεί παράγοντα που διευκολύνει την ανάπτυξη και τη διασπορά των μικροβίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα μικρόβια στα σφουγγαράκια και τις πετσέτες κουζίνας:

 • Μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων, ρίχνουμε καυτό νερό και σαπούνι στον νεροχύτη. Στη συνέχεια τον καθαρίζουμε καλά με απολυμαντικό υγρό ή σπρέι, το οποίο ακουπίζουμε αφού το αφήσουμε να δράσει.

4. Ξύλα και επιφάνειες κοπής

Μικρόβια στα ξύλα κοπής

Τα ξύλα κοπής είναι εξίσου επικίνδυνα για την ανάπτυξη μικροβίων. Όσο πιο χρησιμοποιημένη η επιφάνεια κοπής, τόσο πιο πιθανό να αναπτυχθούν μικρόβια και βακτήρια στις σχισμές και τα σκασίματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα μικρόβια στα ξύλα και τις επιφάνειες κοπής:

 • Μετά από κάθε χρήση, πλένουμε με σαπούνι και καυτό νερό τις επιφάνειες κοπής και τις τρίβουμε με το βουρτσάκι του νεροχύτη.
 • Χρησιμοποιούμε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για κάθε ομάδα τροφίμων (ένα ξύλο κοπής για φρούτα και λαχανικά, ένα ξύλο κοπής για ωμό κοτόπουλο, ένα ξύλο κοπής για κόκκινο κρέας και ένα ξύλο κοπής για ψάρια και θαλασσινά). Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε για φρούτα και λαχανικά κάποιο ξύλο κοπής που έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας ή κοτόπουλο.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι το ξύλο ως επιφάνεια κοπής καταργήθηκε από το σύστημα υγιεινής των εστιατορίων που επιβάλλει το HACCP, αφού κρατάει υπολείμματα τροφών που αποτελούν πηγή ανάπτυξης μικροοργανισμών. Οι ξύλινες επιφάνειες κοπής ενδείκνυνται μόνο για το κόψιμο ψωμιού ή στο σερβίρισμα μεγάλων κομματιών κρέατος, τυριών κ.ά.  Στην αγορά κυκλοφορούν φορητές επιφάνειες κοπής από πλαστικό –συνήθως πολυαιθυλένιο– ξύλο, γυαλί, κατάλληλο μόνο για μαλακά τρόφιμα, γιατί οι δυνατές προσκρούσεις μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο υλικό. Όποια επιφάνεια κι αν επιλέξουμε, πρέπει να φροντίσουμε για το σχολαστικό καθάρισμά της και την ανανέωσή της σε περίπτωση φθοράς.

5. Πάγκος κουζίνας

Ο πάγκος της κουζίνας είναι εξίσου επικίνδυνο να παρουσιάσει ενδείξεις μόλυνσης από μικρόβια.

Πώς να αντιμετωπίσετε τα μικρόβια στον πάγκο της κουζίνας:

 • Ανάλογα με το υλικό, χρησιμοποιείτε απολυμαντικό μετά από κάθε χρήση ή προετοιμασία φαγητού.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Νηστίσιμη μακαρονάδα αλα μαρινάρα με γαρίδες

Μακαρονάδα με γαρίδες από τον Τάσο Αντωνίου. Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα με ζουμερές γαρίδες με κόκκινη σάλτσα και ζυμαρικά al dente που θα λατρέψετε!

Πίτσα με γρήγορη ζύμη

Φτιάξε νόστιμη πίτσα στη στιγμή με αυτή την πανεύκολη συνταγή και με υλικά που πάντα έχεις στην κουζίνα!

Τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας

Τυροπιτάκια πανεύκολα από τον Τάσο Αντωνίου! Φτιάξτε τα πιο νόστιμα τυροπιτάκια με τραγανό φύλλο και γρήγορη γέμιση την οποία μπορείτε να εμπλουτίσετε με τα αγαπημένα σας υλικά!

Περισσότερα άρθρα

Το απαραίτητο υλικό για άψογο σπιτικό παγωτό

Αρκεί να ξέρετε τη σωστή μέθοδο για να φτιάξετε το τέλειο παγωτό, μαζί με ένα μικρό μυστικό.

Μυστικά για τέλειους κουραμπιέδες

Απίθανοι, τραγανοί, βουτυράτοι κουραμπιέδες στο πι και φι!

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ