ΑρχικήΆρθραΚίμτσι: το superfood από την Κορέα που χαρίζει μακροζωία

Κίμτσι: το superfood από την Κορέα που χαρίζει μακροζωία

Το κίμτσι είναι η νέα υπερτροφή για την οποία συζητάει όλος ο πλανήτης. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά χάρη στην ειδική του επεξεργασία, θεωρείται το απόλυτο superfood που πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας. Γιατί άραγε;

Πρόσφατη μελέτη του Imperial College στο Λονδίνο έδειξε ότι οι κάτοικοι της Νότιας Κορέας αναμένεται να ζήσουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μέχρι το έτος 2030. Το εύρημα αυτό αρκετοί το αποδίδουν εν μέρει στο κίμτσι, ένα πιάτο που αποτελεί πεμπτουσία της κορεάτικης κουζίνας.

To κίμτσι (kimchee) είναι το εθνικό φαγητό της Κορέας και ένα ιδιαίτερα δημοφιλές συνοδευτικό στο φαγητό. Στην κορεάτικη κουζίνα κίμτσι (Kimchi) ονομάζονται γενικά τα παραδοσιακά πιάτα λαχανικών τουρσί. Το κίμτσι φτιάχνεται με κινέζικο λάχανο, ενώ συνδυάζεται με άλλα συστατικά για να δημιουργήσει νέα πιάτα. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 180 ποικιλίες κίμτσι.

Γιατί είναι υγιεινό; Τα θρεπτικά συστατικά του αποδίδονται στην ζύμωση που πραγματοποιείται κατά την διαδικασία παρασκευής του. Η ζύμωση είναι ένας τρόπος συντήρησης των τροφίμων που μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής. Προϊόντα της ζύμωσης είναι τα βακτήρια με θετική επίδραση για τον οργανισμό και το έντερο, τα οποία δημιουργούνται με φυσικό τρόπο και ευεργετούν την υγεία μας.

Τα θρεπτικά συστατικά του κίμτσι αποδίδονται στη διαδικασία ζύμωσης η οποία παράγει ευεργετικά για τον οργανισμό και το έντερο βακτήρια.

Το λάχανο εμποτίζεται σε αλμυρό νερό για να εξουδετερωθούν κάθε επιβλαβή βακτήρια. Στη συνέχεια, τα υπόλοιπα βακτηρίδια που ονομάζονται γαλακτοβακίλλος (τα ευεργετικά βακτηρίδια που βρίσκονται στο στραγγιστό γιαούρτι και στο υγιές έντερο) μετατρέπουν τα σάκχαρα και τους υδατάνθρακες σε γαλακτικό οξύ, το οποίο διατηρεί τα λαχανικά και δίνει στο κίμτσι την χαρακτηριστική όξινη γεύση του.

Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά ένα ξινολάχανο (sauerkraut όπως θα το έλεγαν οι Γερμανοί) πλούσιο σε βιταμίνες Α και Β και στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος, σε συνδυασμό με τα υγιή βακτήρια του. Λέγεται ότι ο μέσος Κορέας ενήλικας καταναλώνει τουλάχιστον μία δόση κίμτσι ημερησίως, η οποία εκτοξεύει κατά 50% την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C και καροτίνης του οργανισμού.

Επιπλέον, τα περισσότερα είδη περιέχουν κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ και πιπεριές τσίλι, δηλαδή φυσικά υλικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα οφέλη είναι πολλαπλάσια: από τις αντικαρκινικές ιδιότητες και τη μείωση της χοληστερόλης, μέχρι τη βελτίωση της ψυχικής υγείας και του δέρματος.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Τάρτα μουστάρδας

Τάρτα μουστάρδας από τον Τάσο Αντωνίου! Μια εύκολη και ελαφρώς πικάντικη τάρτα με μουστάρδα, ντομάτα και τυρί, ιδανική για όλες τις ώρες της ημέρας.

Πατάτες φούρνου λεμονάτες

Συνταγή για μελωμένες πατάτες φούρνου με λάδι, ρίγανη, δεντρολίβανο και μουστάρδα που λιώνουν στο στόμα.

Χούμους με Ταχίνι (ρεβιθοσαλάτα)

Φανταστικό χούμους, δηλαδή σκορδάτη ρεβιθοσαλάτα με ταχίνι, για να συνοδεύσετε φαλάφελ, αραβικά πιτάκια και ό,τι τραβάει η όρεξή σας.

Περισσότερα άρθρα

Πώς να μαγειρέψεις παντζάρια χωρίς να λερώσεις την κουζίνα

Μαγειρέψτε παντζάρια εύκολα, χωρίς να λερώσετε την κουζίνα, με αυτές τις δυο πανεύκολες μεθόδους!

Φρούτα και λαχανικά του μήνα: Μάιος

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά του Μαΐου για να φτιάξετε τις πιο ανοιξιάτικες συνταγές με αγνά υλικά!

Κι όμως, το απορρυπαντικό πιάτων δεν καθαρίζει σωστά τα πιάτα

Το απορρυπαντικό πιάτων κάνει αστραφτερά τα πιάτα και τα ποτήρια, άλλα μάλλον δεν απομακρύνει τα βακτήρια και τα μικρόβια. Δείτε πώς θα το καταφέρετε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ