Όταν οι καλλιτέχνες μαγειρεύουν

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

 

Λέγεται ότι η τέχνη είναι ικανή να αφυπνίσει συναισθήματα και συνειδήσεις, να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα,  να ταξιδέψει τον θεατή, να τον σοκάρει, αλλά και να τον συγκινήσει. Φανταστείτε, λοιπόν, τη χαρά ενός λάτρη της τέχνης, που αγαπά και το καλό φαγητό, όταν πιάνει στα χέρια του το βιβλίο The Modern Art Cookbook, ένα βιβλίο με καλλιτεχνικό χαρακτήρα και γαστριμαργικό περιεχόμενο.

Στο The Modern Art Cookbook, η συγγραφέας του Mary Ann Caws δημιούργησε συνταγές εμπνευσμένες από καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης που στα έργα τους έχουν αναπαραστήσει με τον οποιοδήποτε τρόπο το φαγητό. Από τις νεκρές φύσεις  των, μεταξύ άλλων,  Henri Matisse, Gustav Klimt, Pablo Picasso, David Hockney  που έχουν ως κύριο θέμα τους διάφορες τροφές,  φρούτα ή λαχανικά μέχρι και την αναπαράσταση μιας κονσέρβας χυμού ντομάτας από τον Andy Warhol  και το pop art παγωτό-γλυπτό στην κορυφή ενός κτηρίου στην Κολωνία που φιλοτεχνήθηκε από τον Claes Oldenburg, στις σελίδες αυτού του βιβλίου αποδεικνύεται πώς  οι καλλιτέχνες θεωρούσαν  το φαγητό ως σημαντική πηγή έμπνευσης. Το The Modern Art Cookbook συγκεντρώνει συνταγές που έχουν ως πηγή αναφοράς ή έμπνευσης τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του τέλους του 19ου και κυρίως του 20ου αιώνα.

 

Roy Lichtenstein, Νεκρή φύση με αστακό, 1972

Αυτό που παρακίνησε τη συγγραφέα Mary Ann Caws, που είναι καθηγήτρια αγγλικής, γαλλικής και συγκριτικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας αρκετών βιβλίων τέχνης για τη δημιουργία  του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν το αν πραγματικά οι καλλιτέχνες ενδιαφέρονταν για το φαγητό και στον ιδιωτικό τους βίο κι αν το θεωρούσαν απόλαυση. Έτσι, στο βιβλίο παρουσιάζονται πιάτα εμπνευσμένα από πίνακες και συνταγές που οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αρέσκονταν να απολαμβάνουν και τις οποίες οι ίδιοι σημείωναν στα ημερολόγιά τους. Μαθαίνουμε να φτιάχνουμε καραμελωμένα κρεμμύδια ακολουθώντας τα βήματα του Vincent van Gogh, τη σανγκρία α λά Pablo Picasso ή λιθρίνι έτσι όπως το μαγείρευε η Frida Kahlo. Και για να γίνει πιο αποκαλυπτική η σχέση μεταξύ τέχνης και γαστρονομίας, η Caws συμπεριέλαβε και διάφορες προσωπικές μαρτυρίες-σκέψεις του εκάστοτε καλλιτέχνη για τη σχέση του με την κουζίνα και  την κουλτούρα του φαγητού. Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μαθαίνουμε πως  πίσω από την καλλιτεχνική ιδιοφυΐα, ένας ζωγράφος σαν το Paul Cézanne λάτρευε τις πατάτες, γεγονός που αποτυπώνεται στα έργα του ή ότι αγαπημένο επιδόρπιο  του Claude Monet ήταν οι madeleines.

 

Gustav Klimt, Κήπος με κοτόπουλα, 1916

Εμείς νομίζουμε πως αυτό το βιβλίο είναι πραγματικά ό,τι χρειαζόμαστε για να ‘’ζωγραφίσουμε στην κουζίνα΄΄

Το The Modern Art CookBook κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις University of Chicago Press και μπορείτε να το βρείτε σε ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.