Γαλλική βασιλόπιτα

Γαλλική βασιλόπιτα ή αλλιώς galette des rois. Στη Γαλλία μέχρι και σήμερα, στη γιορτή των Επιφανείων και για τις ημέρες που ακολουθούν ετοιμάζουν την επονομαζόμενη Γαλέτα των Βασιλιάδων (Galette des Rois), ένα είδος κέικ από φύλλα τραγανής ζύμης, απλής παρασκευής ψημένο στο φούρνο, που πλέον είναι γεμιστό με φρούτα, σοκολάτα ή κρέμα από αμύγδαλο που είναι κι η πιο διαδεδομένη εκδοχή. Όποιος βρει το πορσελάνινο παιχνιδάκι ή το κουκί, που κρύβεται στην galette des rois, φορά το στέμμα του βασιλιά ή της βασίλισσας. Δοκιμάστε την και θα εντυπωσιάσετε όλη την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εκτύπωση

Γαλλική βασιλόπιτα

Γαλλική βασιλόπιτα. Υπέροχη συνταγή με γαλλική φινέτσα. Εύκολη και ιδιαίτερα νόστιμη. Φέτος τα Χριστούγεννα δοκιμάστε την και θα εντυπωσιάσετε όλη την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Γαλλική βασιλόπιτα
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα
Μερίδες 8
Θερμίδες 364θερμίδες

Υλικά

  • 400 γρ. έτοιμη σφολιάτα
  • 3-4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Χωρίζουμε το φύλλο σφολιάτας στη μέση, ανοίγουμε τα δύο πλέον φύλλα και κόβουμε από το καθένα ένα στρογγυλό κομμάτι περίπου 25 εκατοστών. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε ένα ταψί και απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα πορτοκάλι, αφήνοντας 2 εκατοστά από τις άκρες. 
  • Σε μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα τα αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το αλκόολ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από την μαρμελάδα.
  • Βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης, χρησιμοποιώντας πινέλο, και σκεπάζουμε με το δεύτερο στρογγυλό κομμάτι ζύμης, πιέζοντας τις άκρες για να ενωθούν καλά. Χαράζουμε τη βασιλόπιτα στην κορυφή με γραμμές που να θυμίζουν ακτίνες ρόδας ποδηλάτου. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Δείτε ακόμα: συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα κέικ!

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

1 Σχόλιο
  1. Την εφτιαξα και εχω παθει πλακα! Γαλλική βασιλόπιτα απο εδω και στο εξης μονο!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.

Βαθμολογήστε τη συνταγή