ΑρχικήΣυνταγέςΓλυκάΓαλλική βασιλόπιτα ή galette des rois

Γαλλική βασιλόπιτα ή αλλιώς galette des rois. Στη Γαλλία μέχρι και σήμερα, στη γιορτή των Επιφανείων και για τις ημέρες που ακολουθούν ετοιμάζουν την επονομαζόμενη Γαλέτα των Βασιλιάδων (Galette des Rois), ένα είδος κέικ από φύλλα τραγανής ζύμης, απλής παρασκευής ψημένο στο φούρνο, που πλέον είναι γεμιστό με φρούτα, σοκολάτα ή κρέμα από αμύγδαλο που είναι κι η πιο διαδεδομένη εκδοχή. Όποιος βρει το πορσελάνινο παιχνιδάκι ή το κουκί, που κρύβεται στην galette des rois, φορά το στέμμα του βασιλιά ή της βασίλισσας. Δοκιμάστε την και θα εντυπωσιάσετε όλη την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εκτύπωση

Γαλλική βασιλόπιτα

Γαλλική βασιλόπιτα. Υπέροχη συνταγή με γαλλική φινέτσα. Εύκολη και ιδιαίτερα νόστιμη. Φέτος τα Χριστούγεννα δοκιμάστε την και θα εντυπωσιάσετε όλη την οικογένεια και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Πιάτο Γλυκά
Κουζίνα Διεθνής
Λέξη κλειδί Γαλλική βασιλόπιτα
Προετοιμασία 30 λεπτά
Εκτέλεση 30 λεπτά
Συνολικός χρόνος 1 ώρα
Μερίδες 8
Θερμίδες 364θερμίδες

Υλικά

  • 400 γρ. έτοιμη σφολιάτα
  • 3-4 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 2 κ.σ. κονιάκ ή μαύρο ρούμι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Χωρίζουμε το φύλλο σφολιάτας στη μέση, ανοίγουμε τα δύο πλέον φύλλα και κόβουμε από το καθένα ένα στρογγυλό κομμάτι περίπου 25 εκατοστών. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι σε ένα ταψί και απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα πορτοκάλι, αφήνοντας 2 εκατοστά από τις άκρες. 
  • Σε μίξερ σε μέτρια ταχύτητα χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αυγό. Κατόπιν ρίχνουμε στο μείγμα τα αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το αλκόολ. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω από την μαρμελάδα.
  • Βρέχουμε με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης, χρησιμοποιώντας πινέλο, και σκεπάζουμε με το δεύτερο στρογγυλό κομμάτι ζύμης, πιέζοντας τις άκρες για να ενωθούν καλά. Χαράζουμε τη βασιλόπιτα στην κορυφή με γραμμές που να θυμίζουν ακτίνες ρόδας ποδηλάτου. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο αυγό και ψήνουμε για 25-30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.

Δείτε ακόμα: συνταγή για παραδοσιακή βασιλόπιτα κέικ!

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Νηστίσιμη μακαρονάδα αλα μαρινάρα με γαρίδες

Μακαρονάδα με γαρίδες από τον Τάσο Αντωνίου. Νηστίσιμη γαριδομακαρονάδα με ζουμερές γαρίδες με κόκκινη σάλτσα και ζυμαρικά al dente που θα λατρέψετε!

Μπιφτέκια κοτόπουλο

Μπιφτέκια κοτόπουλο από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα υγιεινό γεύμα με ζουμερά μπιφτέκια κοτόπουλο και λαχανικά.

Μπακλαβάς τιραμισού

Συνταγή για απίθανο μπακλαβά τιραμισού!

Περισσότερα άρθρα

Φυτικό γιαούρτι: πόσο ωφελεί στη διατροφή μας;

Βάζουμε στο μικροσκόπιο τα δημοφιλέστερα είδη φυτικών γιαουρτιών και αναλύουμε τα οφέλη τους στη διατροφή μας.

Γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα πριν την μαγειρέψουμε;

Μάθετε γιατί δεν πρέπει να ξεπαγώνουμε την μπριζόλα για να την μαγειρέψουμε και για ποιο λόγο χάνεται η όλη η γεύση εξαιτίας της απόψυξης.

Ψήσιμο στη λαδόκολλα, όλα τα μυστικά της επιτυχίας!

Το ψήσιμο στη λαδόκολλα είναι ένας εύκολος, ξεκούραστος αλλά και εντυπωσιακός τρόπος να ψήσετε και να παρουσιάσετε τις δημιουργίες σας!

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Βαθμολογήστε τη συνταγή




εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ