Δείτε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε μια παρέα στο τραπέζι

Δείτε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορονοϊός σε μια παρέα στο τραπέζι

Ο κορονοϊός έχει αναγκάσει τη βιομηχανία του τουρισμού να σχεδιάσει από την αρχή αρκετές από τις λειτουργίες της, με τον μπουφέ να αποτελεί μια από τις επίμαχες πηγές εξάπλωσης του ιού.

Το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι της Ιαπωνίας NHK συνεργάστηκε με ειδήμονες στην επιδημιολογία ώστε να πραγματοποιήσουν ένα πείραμα που δείχνει πόσο εύκολα μεταδίδεται ο COVID-19 και άλλοι ιοί μέσα από έναν ανοιχτό μπουφέ. Το πείραμα καταγράφηκε από τις κάμερες του σταθμού και το σχετικό βίντεο έχει γίνει viral στο διαδίκτυο.

Για τις ανάγκες του πειράματος δημιούργησαν έναν ανοιχτό μπουφέ που συναντάμε σε κρουαζιέρες, πρωινό ξενοδοχείου κλπ. Δέκα συμμετέχοντες κλήθηκαν να σερβιριστούν από τις ζεστές και κρύες επιλογές του μπουφέ, όπως επίσης και από τα ροφήματα. 

Ένας από τους συμμετέχοντες είχε κρυφά καλύψει τα χέρια του με φωσφορίζουσα βαφή η οποία δεν ήταν ορατή από το γυμνό μάτι στο φως της ημέρας. Αυτό το άτομο παρίστανε τον “μολυσμένο” συμμετέχοντα ο οποίος θεωρητικά είχε βήξει στην παλάμη του μεταφέροντας εκεί τα μικρόβια. Η βαφή συμβολίζει τον ιό.

Όλοι οι συμμετέχοντες σερβίριστηκαν ελεύθερα από τον μπουφέ για 30 λεπτά χωρίς να ξέρουν ποιος είναι ο “μολυσμένος” συνδαιτημόνας. Στη συνέχεια, έκλεισαν τα φώτα στο δωμάτιο. Με τη βοήθεια black light, οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι η βαφή είχε εξαπλωθεί  ανάμεσά τους. 

Πιο συγκεκριμένα, αφού το “μολυσμένο” άτομο αγγιξε διάφορα αντικείμενα, όπως το καπάκι ενός δοχείου τροφίμων, μια τσιμπίδα και μια κανάτα, ο “ιός” εξαπλώθηκε σε πολλά άλλα αντικείμενα, όπως μαχαιροπίρουνα, πιάτα, ποτήρια, ρούχα και κινητά τηλέφωνα. Αρκετοί συμμετέχοντες είχαν βαφή στα χέρια τους, ενώ τρεις από αυτούς στο πρόσωπο.

Σε μια διαφορετική εκδοχή του πειράματος, οι επιστήμονες έστησαν τον μπουφέ έτσι ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Τα πιάτα απομονώθηκαν, οι τσιμπίδες άλλαζαν τακτικά και οι συμμετέχοντες έπλεναν τα χέρια τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του γεύματος. Σε αυτό το σενάριο, η εξάπλωση του ιού περιορίστηκε κατά 97% και η βαφή δεν κατέληξε στο πρόσωπο κανενός συμμετέχοντα.

Δείτε επίσης: Συνταγή για Banofee

Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.