Κάθε χρόνο, η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας. Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση κρέατος έχει αρχίσει να προκαλεί δεύτερες σκέψεις στους καταναλωτές. Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις φάρμες των βιομηχανιών, η επεξεργασία του κρέατος και τα προβλήματα υγείας που φαίνεται να συνδεόνται άμεσα με την συχνή κατανάλωση κρέατος, έχουν δημιουργήσει μια στροφή στη vegetarian ή vegan διατροφή και την αποχή από το κρέας.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας, σας παρουσιάζουμε έξι πολύ καλούς λόγους να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος από τη διατροφή σας. Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής που κερδίζει ολοένα περισσότερους υποστηρικτές λόγω της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος, της προστασίας των ζώων, αλλά και της βελτίωσης της υγείας, αν η διατροφή σχεδιαστεί σωστά.
Δείτε ακόμα:
1. Η φυτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Η σωστή και ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή είναι γενικά πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) καθώς και σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και άλλους πλήρεις καρπούς, καθώς και ελαιώδεις σπόρους, ξηρούς καρπούς και λοιπές ανεπεξέργαστες τροφές.
2. Η αποχή από το κρέας μπορεί να δράσει κατά του διαβήτη και του καρκίνου
Στις περιπτώσεις που λαμβάνονται τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα, τότε η αποχή από το κρέας έχει σχετιστεί με μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Επίσης έχει σχετιστεί με μείωση της επίπτωσης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (προστάτη, στήθους και παχέως εντέρου).
3. Η αποχή από το κρέας μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία της καρδιάς
Η αποχή από το κρέας μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος μειώνοντας παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου (μείωση της LDL χοληστερόλης και μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα).
4. Βελτιώνεται αισθητά η επιδερμίδα
Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της Α, της C και της Ε) πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνοί ένοχοι για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα δαμάσκηνα.
Δείτε ακόμα:
5. Η αποχή από το κρέας συντελεί στην απώλεια κιλών
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington των Η.Π.Α. ο μέσος όρος ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους σε χορτοφαγική στο πλαίσιο της έρευνας και υπό επίβλεψη έχασε περίπου 5 κιλά μέσα σε 44 εβδομάδες. Στα αρνητικά αναφέρεται το αίσθημα προσωρινού φουσκώματος που αισθάνονται πολλοί νέοι χορτοφάγοι, λόγω της αύξησης κατανάλωσης οσπρίων και φυτικών ινών.
Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και συνδυάστε σωστά ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι το ρύζι, και κυρίως οι καρποί. Από τα όσπρια, προτιμήστε φακές, φάβα, φασόλια, αρακά και σόγια. Ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και οι ελαιώδης σπόροι όπως οι ηλιόσποροι, το σουσάμι είναι ευεργετικά στη χορτοφαγική διατροφή.
Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τις παραπάνω φυτικές πηγές περιέχουν πολλά από τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά όχι όλα. Απαραίτητα αμινοξέα ονομάζονται αυτά που δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και τα λαμβάνουμε από την τροφή. Ο συνδυασμός δύο ή τριών από τα παραπάνω είδη σε ένα γεύμα μας καλύπτει σε απαραίτητα αμινοξέα και δίνουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως φακές με ρύζι, φασόλια με σουσάμι, χούμους.
Δείτε ακόμα:
Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι δύο ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία της διατροφής, καθώς βασικές πηγές σιδήρου αποτελούν κυρίως οι ζωικές τροφές, χωρίς να σημαίνει ότι οι φυτοφαγικές πηγές μειονεκτούν. Αυτό που καθιστά αυτές τις τροφές πιο «παρεξηγημένες» είναι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, δηλαδή το κατά πόσο απορροφάται από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε τον οργανισμό να απορροφήσει πιο εύκολα τον σίδηρο ή τον ψευδάργυρο που προέρχεται από φυτοφαγικές τροφές. Ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού πριν από κάθε γεύμα αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, λόγω της βιταμίνης C. Επίσης ο χυμός λεμόνι στις σαλάτες και η χρήση μπαχαρικών βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.
Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο που πρέπει να αποτελούν μέρος σε κάθε διαιτολόγιο σου είναι τα δημητριακά (μούσλι, ψωμί ολικής άλεσης), όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, αρακάς, φακές), λαχανικά (ραδίκια, σπανάκι, αγκινάρα, αρακάς, γλυκοπατάτα, κόκκινο λάχανο, φινόκιο), φρούτα (μούρα, σύκα).