ΑρχικήΆρθρα5 λόγοι να κάνεις σήμερα αποχή από το κρέας

5 λόγοι να κάνεις σήμερα αποχή από το κρέας

Κάθε χρόνο, η 20η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας. Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση κρέατος έχει αρχίσει να προκαλεί δεύτερες σκέψεις στους καταναλωτές. Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στις φάρμες των βιομηχανιών, η επεξεργασία του κρέατος και τα προβλήματα υγείας που φαίνεται να συνδεόνται άμεσα με την συχνή κατανάλωση κρέατος, έχουν δημιουργήσει μια στροφή στη vegetarian ή vegan διατροφή και την αποχή από το κρέας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας, σας παρουσιάζουμε έξι πολύ καλούς λόγους να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος από τη διατροφή σας. Η χορτοφαγία είναι τρόπος ζωής που κερδίζει ολοένα περισσότερους υποστηρικτές λόγω της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος, της προστασίας των ζώων, αλλά και της βελτίωσης της υγείας, αν η διατροφή σχεδιαστεί σωστά.

Δείτε ακόμα:

Ο Alain Ducasse λέει όχι στο κρέας

1. Η φυτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η σωστή και ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή είναι γενικά πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία) καθώς και σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια και άλλους πλήρεις καρπούς, καθώς και ελαιώδεις σπόρους, ξηρούς καρπούς και λοιπές ανεπεξέργαστες τροφές. 

2. Η αποχή από το κρέας μπορεί να δράσει κατά του διαβήτη και του καρκίνου

Στις περιπτώσεις που λαμβάνονται τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα, τότε η αποχή από το κρέας έχει σχετιστεί με μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Επίσης έχει σχετιστεί με μείωση της επίπτωσης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου (προστάτη, στήθους και παχέως εντέρου). 

3. Η αποχή από το κρέας μπορεί να βοηθήσει στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Η αποχή από το κρέας μπορεί να συμβάλει θετικά στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος μειώνοντας παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου (μείωση της LDL χοληστερόλης και μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα). 

4. Βελτιώνεται αισθητά η επιδερμίδα

Οι βιταμίνες των φρούτων και των λαχανικών (συμπεριλαμβανομένης της Α, της C και της Ε) πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι συχνοί ένοχοι για ερεθισμούς στο δέρμα, ακμή, κοκκινίλες κ.ο.κ. Κάποια από αυτά, μάλιστα, παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, όπως τα μούρα, τα κεράσια, τα εσπεριδοειδή, οι ελιές, τα δαμάσκηνα.

Δείτε ακόμα:

Κρύα σούπα με αβοκάντο

5. Η αποχή από το κρέας συντελεί στην απώλεια κιλών

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου George Washington των Η.Π.Α. ο μέσος όρος ατόμων που άλλαξαν τη διατροφή τους σε χορτοφαγική στο πλαίσιο της έρευνας και υπό επίβλεψη έχασε περίπου 5 κιλά μέσα σε 44 εβδομάδες. Στα αρνητικά αναφέρεται το αίσθημα προσωρινού φουσκώματος που αισθάνονται πολλοί νέοι χορτοφάγοι, λόγω της αύξησης κατανάλωσης οσπρίων και φυτικών ινών.

vegetables GIF
 Με ποιες τροφές μπορεί λοιπόν να αντικατασταθεί το κρέας ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες και συνδυάστε σωστά ώστε να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι το ρύζι, και κυρίως οι καρποί. Από τα όσπρια, προτιμήστε φακές, φάβα, φασόλια, αρακά και σόγια. Ξηροί καρποί όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και οι ελαιώδης σπόροι όπως οι ηλιόσποροι, το σουσάμι είναι ευεργετικά στη χορτοφαγική διατροφή. 

Οι πρωτεΐνες που προέρχονται από τις παραπάνω φυτικές πηγές περιέχουν πολλά από τα απαραίτητα αμινοξέα αλλά όχι όλα. Απαραίτητα αμινοξέα ονομάζονται αυτά που δεν μπορούν να συντεθούν από τον οργανισμό και τα λαμβάνουμε από την τροφή. Ο συνδυασμός δύο ή τριών από τα παραπάνω είδη σε ένα γεύμα μας καλύπτει σε απαραίτητα αμινοξέα και δίνουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως φακές με ρύζι, φασόλια με σουσάμι, χούμους

Δείτε ακόμα:

Burger με κινόα και γλυκοπατάτα

Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος είναι δύο ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία της διατροφής, καθώς βασικές πηγές σιδήρου αποτελούν κυρίως οι ζωικές τροφές, χωρίς να σημαίνει ότι οι φυτοφαγικές πηγές μειονεκτούν. Αυτό που καθιστά αυτές τις τροφές πιο «παρεξηγημένες» είναι η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου, δηλαδή το κατά πόσο απορροφάται από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό, πρέπει να βοηθήσουμε τον οργανισμό να απορροφήσει πιο εύκολα τον σίδηρο ή τον ψευδάργυρο που προέρχεται από φυτοφαγικές τροφές. Ένας φυσικός χυμός πορτοκαλιού πριν από κάθε γεύμα αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, λόγω της βιταμίνης C. Επίσης ο χυμός λεμόνι στις σαλάτες και η χρήση μπαχαρικών βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου.

Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο που πρέπει να αποτελούν μέρος σε κάθε διαιτολόγιο σου είναι τα δημητριακά (μούσλι, ψωμί ολικής άλεσης), όσπρια (ρεβίθια, φασόλια, αρακάς, φακές), λαχανικά (ραδίκια, σπανάκι, αγκινάρα, αρακάς, γλυκοπατάτα, κόκκινο λάχανο, φινόκιο), φρούτα (μούρα, σύκα). 

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σοκολατάκια υποβρύχιο

Συνταγή για σοκολατάκια με γεύση βανίλιας υποβρύχιο!

Γάλα αμυγδάλου

Συνταγή για γάλα αμυγδάλου στο σπίτι, μια πολύ υγιεινή εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή τη γλουτένη!

Σουβλάκια με κους κους

Ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα δώσει χρώμα στο τραπέζι σας!

Περισσότερα άρθρα

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: τι να προσέξετε όταν αγοράζετε αυγά

Τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε αυγά από τη λαϊκή ή το σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

5 έξυπνοι τρόποι για να καθαρίσετε τα πυρίμαχα σκεύη

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να ψήσετε το φαγητό σε πυρίμαχο σκεύος. Το γυαλί κατανέμει ισόποσα τη θερμότητα στο φούρνο, και έτσι ψήνεται ομοιόμορφα...

Τι να προσέχουμε όταν τρώμε έξω το καλοκαίρι σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ

Συστάσεις στους καταναλωτές για την επιλογή ασφαλών τροφών στα εστιατόρια το καλοκαίρι δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ