Πίτσα εθνικής σημασίας

Αν και θεωρείται η κατεξοχήν γαστριμαργική συνήθεια των Ιταλών, η πίτσα έχει κατακτήσει ολόκληρο τον κόσμο και πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως είναι το αγαπημένο τους φαγητό.

Πίτσα με 4 τυριά, με λαχανικά για χορτοφάγους, με θαλασσινά, σπέσιαλ για εκείνους που τα θέλουν όλα, ελληνική ή και μεξικάνικη για τους κοσμοπολίτες, είναι μερικές από τις παραλλαγές που αποδεικνύουν πως η πίτσα είναι έδεσμα για όλο τον κόσμο και για όλες τις προτιμήσεις. Υπάρχει όμως και μία που θεωρείται εθνική γεύση και δεν είναι άλλη από την πίτσα Μαργαρίτα.

Δημιουργήθηκε στη Νάπολη τον Ιούνιο του 1889 και μάλιστα λέγεται πως είναι η πρώτη πίτσα, στη σημερινή της μορφή, που έγινε στην γειτονική χώρα, αν και φέρει τον τίτλο της παραδοσιακής πίτσας της Νάπολη. Εμπνευστής της ήταν ένας ντόπιος σεφ, ο Raffaele Esposito, που θέλοντας να τιμήσει την επίσκεψη της πριγκίπισσας Μαργαρίτας στην πόλη, παρασκεύασε μια πίτσα με τρία μόνο υλικά, βασιλικό, μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτα, που χρωματικά παραπέμπουν στην σημαία της χώρας. Η πριγκίπισσσα, ενθουσιασμένη από την γευστική αυτή πρωτοβουλία του υπηκόου της, έδωσε στην πίτσα το όνομά της, πίτσα Μαργαρίτα!

Παρά την απλότητα των υλικών της, η πίτσα Μαργαρίτα είναι από τις πιο δημοφιλείς και μάλιστα από το 2008 έχει κατοχυρωθεί ως προϊόν με ονομασία προέλευσης, ενώ τον Μάρτιο του 2011 οι ιταλικές αρχές κατέθεσαν στην UNESCO αίτηση για την ένταξη της παραδοσιακής αυτής συνταγής  των Ναπολιτάνων στη λίστα των παραδοσιακών αγαθών.

Εκτός απο την ιστορία της, σας προτείνουμε και την αυθεντική συνταγή για ιταλική πίτσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.