Σοκολατένιο μπανάνα κέικ

Σοκολατένιο μπανάνα κέικ
Προετοιμασία
20 λεπτά
Εκτέλεση
1 ώρα
 
Μερίδες: 6
Υλικά
  • φλ. τσαγιού σπορέλαιο
  • 3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 φλ. τσαγιού γάλα φρέσκο
  • 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
  • κ.γλ. σόδα μαγειρικής
  • 4 ώριμες μπανάνες1 βανίλια
  • φλ. τσαγιού καρυδόψιχα αλεσμένη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/2 φλ. τσαγιού σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα

  • Για την κρέμα σοκολάτας

  • 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/3 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • 1/3 φλ. τσαγιού κακάο άγλυκο
  • 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις.

  2. Καθαρίζουμε και πολτοποιούμε τις μπανάνες στο μπλέντερ ή το μούλτι. Χτυπάμε με μίξερ χειρός ή με σύρμα το σπορέλαιο και 150 γρ. ζάχαρη για 3-4 λεπτά, να λιώσει η ζάχαρη. Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο γάλα. Προσθέτουμε στο μίξερ ένα ένα τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια και το αλάτι. Ρίχνουμε το αλεύρι, το γάλα και τις πολτοποιημένες μπανάνες. Μόλις ενωθεί το μείγμα προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταγόνες σοκολάτας. Με μία σπάτουλα ανακατεύουμε καλά το μείγμα.

  3. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Την αλευρώνουμε επίσης πολύ καλά και την τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα κέικ στη φόρμα. Ψήνουμε στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε με τη λάμα του μαχαιριού το κέντρο του κέικ. Αν βγαίνει στεγνό και καθαρό είναι ψημένο. Το αφήνουμε 10΄ να σταθεί στη φόρμα και το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει.

  4. Για την κρέμα σοκολάτας:

  5. Κοσκινίζουμε την άχνη και το κακάο. Προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι. Σε κατσαρολάκι βάζουμε 100 γρ. ζάχαρη, το νερό και το βούτυρο, και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε να λιώσουν (χωρίς να βράσουν). Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με κουτάλι να ομογενοποιηθούν. Θα μοιάζει με υγρή κρέμα σοκολάτας. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Αλείφουμε γύρω γύρω το κέικ και γαρνίρουμε με φέτες μπανάνας.

  6. Bonus tip

  7. Όταν βουτυρώνουμε μία φόρμα για κέικ αφήνουμε το σκεύος 1΄-2΄ στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Έπειτα αλευρώνουμε και τινάζουμε. Έτσι το σκεύος θα κάνει ένα "φιλμ" που θα προστατεύει το γλυκό και το βούτυρο της φόρμας δεν θα ρουφήξει πολύ αλεύρι για να το βαρύνει.

  8.  

  9. Πηγή: www.argiro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.