Τελικά πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε την ημέρα;

πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε την ημέρα

Επιμέλεια διατροφικών στοιχείων: Ελένη Κουή, Παιδοδιαιτολόγος – Ειδική στην Παιδική Παχυσαρκία – Παιδικό Διαβήτη 

Τα παιδιά ιδρώνουν πολύ το καλοκαίρι και συνεπώς χάνουν και ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο.

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις έντονης εφίδρωσης στους ενήλικες, κάποιες φορές συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση αλατιού τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό δεν συμβαίνει με τα παιδιά.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώνε την ημέρα τα παιδιά;

Οι ανάγκες των παιδιών σε αλάτι είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων και τις περισσότερες φορές έχουν ήδη καταναλώσει την ημερήσια ποσότητα που χρειάζονται (5 γρ.= 1 κουταλάκι του γλυκού) πριν ακόμα προσθέσουμε αλάτι στο φαγητό τους. Άρα σε καμία περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί η κατανάλωση αλατιού από τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πόσο αλάτι πρέπει να τρώμε την ήμερα οι ενήλικες;

Οι επίσημες διατροφικές συστάσεις ορίζουν ως μέγιστη κατανάλωση άλατος για διαφύλαξη της υγείας τα 2.300 mg την ημέρα (αντιστοιχούν σε ένα κουταλάκι του καφέ ή 6 γραμμάρια αλάτι) για άτομα ηλικίας άνω των 2 ετών.

Για όσους όμως έχουν υπέρταση ή νεφροπάθεια, η αντίστοιχη ποσότητα είναι μόλις 1.500 mg την ημέρα. Η κατανάλωση φρεσκομαγειρεμένου φαγητού στο σπίτι είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγχουμε πόσο αλάτι καταναλώνουμε. Σύμφωνα με έρευνα που διενέργησαν τα κυβερνητικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών στις ΗΠΑ το 65% του αλατιού που καθημερινά καταναλώνουμε προέρχεται από τα τρόφιμα που αγοράζουμε στο σούπερ μάρκετ. Ένα συμπληρωματικό 25% προσλαμβάνεται από σνακ που καταναλώνουμε εκτός σπιτιού – όπως μια τυρόπιτα ή κουλούρι μέχρι μια μπάρα δημητριακών και επιδόρπιο γιαουρτιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.