Μυστικά για άπαιχτα μακαρόνια φούρνου.
Και σε ποιον δεν αρέσουν τα μακαρόνια; Το Μαμα Πειναω αποδεικνύει έμπρακτα την προτίμησή του στα ζυμαρικά, μιας και σας έχουμε προτείνει απίστευτες συνταγές για μακαρονάδες, συνταγές για δροσερές καλοκαιρινές μακαρονάδες και μυστικά για να πετυχαίνετε πάντα τη μακαρονάδα. Τώρα σας δίνουμε μικρά και απλά μυστικά για να φτιάξετε τα καλύτερα ζυμαρικά φούρνου ή ογκρατέν (au gratin) όπως λέγονται στα γαλλικά.
1. Το σωστό ζυμαρικό
Το πρώτο βήμα για την επιτυχημένη μακαρονάδα φούρνου είναι να διαλέξουμε το κατάλληλο ζυμαρικό, αυτό που θα μπορέσει να ενωθεί καλύτερα με τα υπόλοιπα υλικά και το κυριότερο να συγκρατήσει τη σάλτσα και το τυρί. Τα ιδανικά ζυμαρικά για μακαρόνια ογκρατέν ριγκατόνι, πένες, βίδες ή κοχύλια.
Δες ακόμα τη συνταγή για άψογο σουφλέ με μακαρόνια σε βίντεο:
2. Σωστό βράσιμο
Το επόμενο βήμα είναι να βράσουμε σωστά το ζυμαρικό που έχουμε επιλέξει Επειδή θα το βάλουμε στον φούρνο για αρκετή ώρα, θα πρέπει να το βράσουμε περίπου 5 λεπτά, δηλαδή λιγότερο από τον χρόνο βρασίματος που αναγράφεται πάνω στη συσκευασία. Μην ξεχνάτε ότι η σάλτσα και τα τυριά βγάζουν τα υγρά τους όσο μαγειρεύονται με αποτέλεσμα τα μακαρόνια να μαλακώνουν ακόμα περισσότερο.
Διάβασε ακόμα:
3. Τι σάλτσα θα επιλέξουμε
Για να φτιάξουμε συγκλονιστική μακαρονάδα φούρνου, ένα βασικό μυστικό υλικό είναι η καλή σάλτσα. Εμείς τολμήσαμε να συνδυάσουμε μια κόκκινη σάλτσα ντομάτας με μπεσαμέλ στην οποία είχαμε προσθέσει μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό, αφού η μπεσαμέλ με τα τυριά έδεσε μοναδικά με τη σάλτσα και, το κυριότερο, βοήθησε στο να μην στεγνώσει το πιάτο. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να δοκιμάσουμε τη σάλτσα πριν τη ρίξουμε στο ταψί με τα ζυμαρικά, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι την έχουμε πετύχει γευστικά.
Θέλεις και άλλα μυστικά για άπαιχτα μακαρόνια φούρνου;
4. Χρόνος μαγειρέματος
Σε μια μακαρονάδα φούρνου, το ζητούμενο είναι να μην στεγνώσει και ξεραθούν τα υλικά. Μόλις μπει στον φούρνο, πρέπει να ψηθεί για 15 ως 20 λεπτά, στους 180oC. Αμέσως μετά, βάζουμε τον φούρνο στο γκριλ και ψήνουμε για 4 ακόμα λεπτά, ώστε να αποκτήσουν τα μακαρόνια ογκρατέν απίθανη χρυσαφένια κρούστα.
5. Πριν το σερβίρισμα
Μυστικά για άπαιχτα μακαρόνια φούρνου νούμερο 5. Μόλις τα μακαρόνια είναι έτοιμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά περίπου πριν τα σερβίρουμε. Σε αυτό το διάστημα, η σάλτσα θα κρυώσει ελαφρώς, θα “κάτσει” και θα ανακατευτεί καλύτερα με τα ζυμαρικά, δίνοντας τη πιο συγκλονιστική μακαρονάδα φούρνου.
Νιώθετε έτοιμοι να φτιάξετε την απόλυτη μακαρονάδα φούρνου; Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για μακαρόνια με μανιτάρια α λα κρεμ, αυτή τη συνταγή για ατομικά σουφλέ ζυμαρικών, αυτή τη συνταγή για σελινάκι σουφλέ, αυτή τη συνταγή για άπαιχτη μακαρονόπιτα αλλά και αυτή τη συνταγή για λαχταριστό σουφλέ με 3 τυριά!
Greek recipes in English: Visit MyGreekSalad.com
Από την Μαρία Αϊβαλιώτη
Φωτο: communitytable.com