Πώς καθαρίζουμε τα κάστανα;

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Τα πρώτα κάστανα στους πάγκους της λαϊκής αγοράς και στα ράφια των μανάβικων μας βάζουν όλους σε χειμωνιάτικη διάθεση. Ως υλικό σε γλυκά, σαν συνοδευτικό για κρέατα και πουλερικά, τα κάστανα είναι εξίσου νόστιμα βραστά ή ψητά. Πώς, όμως, μπορούμε να τα καθαρίσουμε εύκολα και γρήγορα; Το Μαμα Πεινάω σας δίνει τρεις διαφορετικούς τρόπους για να καθαρίσετε τα κάστανα εύκολα και απλά.

1ος τρόπος

Χαράσσετε σταυρωτά την κοίλη επιφάνειά τους. Στη συνέχεια, τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, προσθέτετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε να ζεματιστούν. Κατόπιν τα βγάζετε από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και αφαιρείτε το τσόφλι τους. Αφού τα ξεφλουδίσετε, τα ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά όπου τα αφήνετε να βράσουν καλά και να μαλακώσουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Όταν κάστανα είναι πλέον χλιαρά, αφαιρείτε το χνούδι τους.

Φτιάξτε υπέροχα γλυκά με κάστανα και σοκολάτα! Βρείτε τις καταπληκτικές γλυκιές συνταγές μας με ένα κλικ εδώ. 

2ος τρόπος

Εναλλακτικά, μια γρήγορη λύση, είναι να τα χαράξετε, να τα ρίξετε στην κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό που βράζει και να τα αφήσετε να βράσουν για περίπου 25 λεπτά. Στη συνέχεια, τα βγάζετε από το νερό, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο και με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρείτε τη φλούδα τους. Αν δεν θέλετε να τα βράσετε ολοκλήρα, μπορείτε να τα κόψετε στη μέση όσο είναι ωμά και να τα βάλετε να βράσουν για 10 λεπτά. Αφού τα βγάλετε και τα αφήσετε να κρυώσουν ελαφρά, τα ξεφλουδίζετε.

3ος τρόπος

Αν προτιμάτε να τα ψήσετε, τότε χαράσσετε διαγώνια την κορυφή τους με ένα αιχμηρό μαχαίρι και τα βάζετε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C πάνω σε μια λαμαρίνα, για περίπου 25 λεπτά και με το κοτσάνι προς τα πάνω, γυρίζοντάς τα τακτικά. Μόλις τα βγάλετε, τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο, στη συνέχεια τα πιέζετε ελαφρά στο κέντρος τους για να ανοίξουν και τα ξεφλουδίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.