ΑρχικήΆρθραΟ χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Από την Άννα Ευθυμίου,

Ο καλός σουσαμένιος χαλβάς (γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη ή χαλβάς από ταχίνι) έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά σημαίνει “καλός χαλβάς”.

Δείτε ακόμα: τα απίστευτα οφέλη που παρέχει το ταχίνι στον οργανισμό!

  • Τα βασικά συστατικά του χαλβά, δηλαδή η βανίλια και το σουσάμι, πρέπει να έχουν σωστές αναλογίες δημιουργώντας απόλυτα ισορροπημένη γεύση.
  • Η υφή του είναι χαρακτηριστική χάρη στο παραδοσιακό ζύμωμα στο χέρι, με όχι υπερβολικά πολλές ίνες, οι οποίες είναι σχετικά μαλακές και δεν κολλάνε στα δόντια.
  • Αν θρυμματιστεί λίγο ο χαλβάς σας (όχι εντελώς όμως) κατά το κόψιμο, είναι αναμενόμενο.
  • Όσον αφορά τα γευστικά κριτήρια, ξέρετε ότι επιλέξατε σωστό χαλβά όταν, κατά τη δοκιμή του, αναδεικνύονται σταδιακά όλες οι γεύσεις στον ουρανίσκο, χωρίς να λιώνει στο στόμα.
  • Η γεύση δεν είναι υπερβολικά γλυκιά, δεν ταγκίζει, ούτε πικρίζει.
  • Τέλος, δώστε σημασία στη συσκευασία: ο χαλβάς πρέπει να είναι καλά διατηρημένος ώστε να μην εκτίθεται στην υγρασία της ατμόσφαιρας, μυρωδιές κ.ο.κ.

Συνταγή για νηστίσιμο σιμιγδαλένιο χαλβά από τον Τάσο Αντωνίου

Δείτε ακόμα: το μενού της Καθαράς Δευτέρας

Είναι, όμως, καλύτερο να επιλέξουμε σουσαμένιο χαλβά σε σχέση με τον χαλβά Φαρσάλων ή τον σιμιγδαλένιο χαλβά; Με βάση τα διατροφικά οφέλη που προσφέρει ο σουσαμένιος χαλβάς στον οργανισμό, σίγουρα είναι η νούμερο 1 επιλογή! Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και ο χαλβάς Φαρσάλων περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και δεν περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξεά ω3 και ω6, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Αντιθέτως, ο σουσαμένιος χαλβάς επηρεάζει λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων, όσο και στο είδος των λιπαρών οξέων που περιέχει. Επίσης υπερέχει σε αντιοξειδωτικά συστατικά έναντι των άλλων, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Όταν φτάσει η ώρα της επιλογής, ξέρετε ποιον χαλβά θα επιλέξετε.

Δείτε ακόμα: πώς επιλέγουμε τα καλούδια για το σαρακοστιανό τραπέζι

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σολομός, φακές και ρύζι

Συνταγή για σολομό με φακές και ρύζι μπασμάτι.

Ρύζι με μύδια (μυδοπίλαφο)

Απίθανη συνταγή για νηστίσιμο μυδοπίλαφο από τον Τάσο Αντωνίου. Αφήστε τις γεύσεις να δέσουν στην κατσαρόλα πριν το σερβίρετε.

Burger με κινόα και γλυκοπατάτα

Συνταγή για burger χωρίς κρέας με κινόα και γλυκοπατάτα!

Περισσότερα άρθρα

Τα 6 μυστικά επιτυχίας για τέλεια ρεβίθια

Μυστικά για πεντανόστιμα ρεβίθια με οποιοδήποτε τρόπο κι αν τα μαγειρέψετε!

Το μυστικό υλικό για τέλεια σάλτσα ντομάτας

Η μαγειρική σόδα είναι το μυστικό υλικό για να πετύχετε την τέλεια σάλτσα ντομάτας με σωστή γεύση που δεν ξινίζει!

Μάρτιος: φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Δείτε ποια είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής για τον μήνα Μάρτιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ