Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

χαλβάς Καθαράς Δευτέρας

Από την Άννα Ευθυμίου,

Ο καλός σουσαμένιος χαλβάς (γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη ή χαλβάς από ταχίνι) έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά σημαίνει “καλός χαλβάς”.

Δείτε ακόμα: τα απίστευτα οφέλη που παρέχει το ταχίνι στον οργανισμό!

  • Τα βασικά συστατικά του χαλβά, δηλαδή η βανίλια και το σουσάμι, πρέπει να έχουν σωστές αναλογίες δημιουργώντας απόλυτα ισορροπημένη γεύση.
  • Η υφή του είναι χαρακτηριστική χάρη στο παραδοσιακό ζύμωμα στο χέρι, με όχι υπερβολικά πολλές ίνες, οι οποίες είναι σχετικά μαλακές και δεν κολλάνε στα δόντια.
  • Αν θρυμματιστεί λίγο ο χαλβάς σας (όχι εντελώς όμως) κατά το κόψιμο, είναι αναμενόμενο.
  • Όσον αφορά τα γευστικά κριτήρια, ξέρετε ότι επιλέξατε σωστό χαλβά όταν, κατά τη δοκιμή του, αναδεικνύονται σταδιακά όλες οι γεύσεις στον ουρανίσκο, χωρίς να λιώνει στο στόμα.
  • Η γεύση δεν είναι υπερβολικά γλυκιά, δεν ταγκίζει, ούτε πικρίζει.
  • Τέλος, δώστε σημασία στη συσκευασία: ο χαλβάς πρέπει να είναι καλά διατηρημένος ώστε να μην εκτίθεται στην υγρασία της ατμόσφαιρας, μυρωδιές κ.ο.κ.

Συνταγή για νηστίσιμο σιμιγδαλένιο χαλβά από τον Τάσο Αντωνίου

Δείτε ακόμα: το μενού της Καθαράς Δευτέρας

Είναι, όμως, καλύτερο να επιλέξουμε σουσαμένιο χαλβά σε σχέση με τον χαλβά Φαρσάλων ή τον σιμιγδαλένιο χαλβά; Με βάση τα διατροφικά οφέλη που προσφέρει ο σουσαμένιος χαλβάς στον οργανισμό, σίγουρα είναι η νούμερο 1 επιλογή! Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και ο χαλβάς Φαρσάλων περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και δεν περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξεά ω3 και ω6, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Αντιθέτως, ο σουσαμένιος χαλβάς επηρεάζει λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων, όσο και στο είδος των λιπαρών οξέων που περιέχει. Επίσης υπερέχει σε αντιοξειδωτικά συστατικά έναντι των άλλων, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Όταν φτάσει η ώρα της επιλογής, ξέρετε ποιον χαλβά θα επιλέξετε.

Δείτε ακόμα: πώς επιλέγουμε τα καλούδια για το σαρακοστιανό τραπέζι

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.