ΑρχικήΆρθραΟ χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας

Από την Άννα Ευθυμίου,

Ο καλός σουσαμένιος χαλβάς (γνωστός και ως χαλβάς του μπακάλη ή χαλβάς από ταχίνι) έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Ας δούμε λοιπόν τι πραγματικά σημαίνει “καλός χαλβάς”.

Δείτε ακόμα: τα απίστευτα οφέλη που παρέχει το ταχίνι στον οργανισμό!

  • Τα βασικά συστατικά του χαλβά, δηλαδή η βανίλια και το σουσάμι, πρέπει να έχουν σωστές αναλογίες δημιουργώντας απόλυτα ισορροπημένη γεύση.
  • Η υφή του είναι χαρακτηριστική χάρη στο παραδοσιακό ζύμωμα στο χέρι, με όχι υπερβολικά πολλές ίνες, οι οποίες είναι σχετικά μαλακές και δεν κολλάνε στα δόντια.
  • Αν θρυμματιστεί λίγο ο χαλβάς σας (όχι εντελώς όμως) κατά το κόψιμο, είναι αναμενόμενο.
  • Όσον αφορά τα γευστικά κριτήρια, ξέρετε ότι επιλέξατε σωστό χαλβά όταν, κατά τη δοκιμή του, αναδεικνύονται σταδιακά όλες οι γεύσεις στον ουρανίσκο, χωρίς να λιώνει στο στόμα.
  • Η γεύση δεν είναι υπερβολικά γλυκιά, δεν ταγκίζει, ούτε πικρίζει.
  • Τέλος, δώστε σημασία στη συσκευασία: ο χαλβάς πρέπει να είναι καλά διατηρημένος ώστε να μην εκτίθεται στην υγρασία της ατμόσφαιρας, μυρωδιές κ.ο.κ.

Συνταγή για νηστίσιμο σιμιγδαλένιο χαλβά από τον Τάσο Αντωνίου

Δείτε ακόμα: το μενού της Καθαράς Δευτέρας

Είναι, όμως, καλύτερο να επιλέξουμε σουσαμένιο χαλβά σε σχέση με τον χαλβά Φαρσάλων ή τον σιμιγδαλένιο χαλβά; Με βάση τα διατροφικά οφέλη που προσφέρει ο σουσαμένιος χαλβάς στον οργανισμό, σίγουρα είναι η νούμερο 1 επιλογή! Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς και ο χαλβάς Φαρσάλων περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων και δεν περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξεά ω3 και ω6, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού. Αντιθέτως, ο σουσαμένιος χαλβάς επηρεάζει λιγότερο τη γλυκόζη στο αίμα, γεγονός που οφείλεται τόσο στη μικρότερη ποσότητα υδατανθράκων και σακχάρων, όσο και στο είδος των λιπαρών οξέων που περιέχει. Επίσης υπερέχει σε αντιοξειδωτικά συστατικά έναντι των άλλων, τα οποία προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία. Όταν φτάσει η ώρα της επιλογής, ξέρετε ποιον χαλβά θα επιλέξετε.

Δείτε ακόμα: πώς επιλέγουμε τα καλούδια για το σαρακοστιανό τραπέζι

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Παραδοσιακά φαλάφελ

Παραδοσιακή συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Σαλάτα με αβοκάντο, ντομάτα και μαλακό τυρί

Συνταγή για χορταστική σαλάτα με αβοκάντο από τον Τάσο Αντωνίου. Προσθέστε στη σαλάτα μαγειρεμένο κοτόπουλο ή τόνο και απολαύστε ένα πλήρες γεύμα!

Χριστόψωμο

Χριστόψωμο από τον Τάσο Αντωνίου. Μία παραδοσιακή συνταγή για χριστόψωμο, που σύμφωνα με την παράδοση την φτιάχνουμε μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Σουφλέ πατάτας

Σουφλέ πατάτας από τον Τάσο Αντωνίου. Ένα εύκολο σουφλέ με πατάτες και τυριά, γευστικό, αρωματικό και πλούσιο, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Περισσότερα άρθρα

3 συνταγές για γλυκά με γιαούρτι σε δέκα λεπτά

Υπέροχες συνταγές για γλυκά με γιαούρτι που μπορείς να ετοιμάσεις μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Φτιάξτε αυτά τα καταπληκτικά γλυκά από γιαούρτι σήμερα!

5 έξυπνες συμβουλές για να τακτοποιήσετε την κουζίνα σας από την Marie Kondo

5 ιδέες για να δώσετε "σπινθήρες χαράς" στην κουζίνα σας σύμφωνα με την γκουρού της τακτοποίησης Marie Kondo.

Τι να κάνεις με τη γαλοπούλα που περίσσεψε

Ιδέες για να μαγειρέψουμε με το φαγητό που περίσσεψε από το γιορτινό τραπέζι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ