Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,
Όσο βρίσκονται στην εποχή τους οι ντομάτες είναι ιδανικές για χίλιες δυο συνταγές. Οι λιαστές ντομάτες είναι λαχταριστός μεζές, ενώ δίνει μια διαφορετική γεύση αν τις προσθέσουμε στις σαλάτες, στις μακαρονάδες ακόμα και στα κρεατικά ή τα ψάρια. Εμείς σας δείχνουμε πώς θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας λιαστές ντομάτες.
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια ποικιλία ντομάτας θέλουμε. Εμείς διαλέγουμε ντοματάκια ή ντοματίνια. Το μυστικό είναι να διαλέξουμε ντομάτες σχετικά ώριμες.
- Εκτός από τις ντομάτες, χρειαζόμαστε ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και προαιρετικά σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες και διάφορα αποξηραμένα και τριμμένα μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό ή δεντρολίβανο ή ακόμα και κόκκους μαύρου πιπεριού.
- Απαραίτητα σκεύη για να φτιαξούμε λιαστές ντομάτες είναι ένα μεγάλο ταψί και τούλι.
- Αφού πλύνουμε και κόψουμε τις ντομάτες σε φέτες μετρίου μεγέθους, αφαιρώντας τα κοτσάνια τους, τις απλώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις σκεπάζουμε με το τούλι. Τοποθετούμε το ταψί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος χωρίς υγρασία. Αφήνουμε το ταψί στον ήλιο για περίπου 7 ημέρες ή μέχρι οι ντομάτες να έχουν στεγνώσει εντελώς. Μόλις οι ντομάτες είναι έτοιμες, τις μαζεύουμε και τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Αν το επιθυμούμε, προσθέτουμε στο βάζο και ελαιόλαδο, σκόρδο, καθώς και διάφορα μυρωδικά ή πιπέρι σε κόκκους.
Και ένας πιο εύκολος τρόπος να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες…
Μπορούμε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες και στον φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60ο C στον αέρα και βάζουμε το ταψί με τις ντομάτες για περίπου 4 ώρες ή μέχρι οι ντομάτες να χάσουν όλα τους τα υγρά και να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, καλύπτουμε το ταψί και το αφήνουμε για περίπου 12 ώρες σε σκιερό και δροσερό μέρος για 12 ώρες. Τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Δείτε όλες τις συνταγές με λιαστές ντομάτες κάνοντας κλικ εδώ.