ΑρχικήΆρθραΠώς θα φτιάξεις σπιτικές λιαστές ντομάτες

Πώς θα φτιάξεις σπιτικές λιαστές ντομάτες

Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,

Όσο βρίσκονται στην εποχή τους οι ντομάτες είναι ιδανικές για χίλιες δυο συνταγές. Οι λιαστές ντομάτες είναι λαχταριστός μεζές, ενώ δίνει μια διαφορετική γεύση αν τις προσθέσουμε στις σαλάτες, στις μακαρονάδες ακόμα και στα κρεατικά ή τα ψάρια. Εμείς σας δείχνουμε πώς θα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα τις δικές σας λιαστές ντομάτες.

  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια ποικιλία ντομάτας θέλουμε. Εμείς διαλέγουμε ντοματάκια ή ντοματίνια. Το μυστικό είναι να διαλέξουμε ντομάτες σχετικά ώριμες.
  • Εκτός από τις ντομάτες, χρειαζόμαστε ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και προαιρετικά σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες και διάφορα αποξηραμένα και τριμμένα μυρωδικά όπως ρίγανη, θυμάρι, βασιλικό ή δεντρολίβανο ή ακόμα και κόκκους μαύρου πιπεριού.
  • Απαραίτητα σκεύη για να φτιαξούμε λιαστές ντομάτες είναι ένα μεγάλο ταψί και τούλι.
  • Αφού πλύνουμε και κόψουμε τις ντομάτες σε φέτες μετρίου μεγέθους, αφαιρώντας τα κοτσάνια τους, τις απλώνουμε στο ταψί, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και τις σκεπάζουμε με το τούλι. Τοποθετούμε το ταψί σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος χωρίς υγρασία. Αφήνουμε το ταψί στον ήλιο για περίπου 7 ημέρες ή μέχρι οι ντομάτες να έχουν στεγνώσει εντελώς. Μόλις οι ντομάτες είναι έτοιμες, τις μαζεύουμε και τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. Αν το επιθυμούμε, προσθέτουμε στο βάζο και ελαιόλαδο, σκόρδο, καθώς και διάφορα μυρωδικά ή πιπέρι σε κόκκους.

Και ένας πιο εύκολος τρόπος να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες…

Μπορούμε να φτιάξουμε λιαστές ντομάτες και στον φούρνο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60ο C στον αέρα και βάζουμε το ταψί με τις ντομάτες για περίπου 4 ώρες ή μέχρι οι ντομάτες να χάσουν όλα τους τα υγρά και να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, καλύπτουμε το ταψί και το αφήνουμε για περίπου 12 ώρες σε σκιερό και δροσερό μέρος για 12 ώρες. Τις αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Δείτε όλες τις συνταγές με λιαστές ντομάτες κάνοντας κλικ εδώ.

Μη χάσετε

Πορτοκαλόπιτα

Πεντανόστιμη πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή ή πατσαβουρόπιτα, με αφράτη υφή και πλούσια γεύση από τον Τάσο Αντωνίου!

Φαλάφελ

Αυθεντική συνταγή για φαλάφελ! Τα φαλάφελ ή ρεβιθοκεφτέδες είναι κλασική συνταγή από την κουζίνα της Μέσης Ανατολής.

Σοκολατόπιτα

Αφράτη, λαχταριστή και ζουμερή σοκολατόπιτα. Αυτή η συνταγή για εύκολη σοκολατόπιτα ετοιμάζεται μέσα σε 15 λεπτά και θυμίζει σουφλέ σοκολάτας.

Συνταγές σε 30 λεπτά

Μακαρονάδα με σάλτσα παντζαριού και φέτας

Η γλυκιά γεύση του παντζαριού σε συνδυασμό με την βελούδινη γεύση της φέτας και τη φρεσκάδα του λεμονιού δίνουν σε αυτή τη μακαρονάδα απίθανη νοστιμιά και ιδιαιτερότητα!

Μαλακά μπισκότα διπλής σοκολάτας

Αφράτα και μαλακά μπισκότα με καστανή ζάχαρη από τον Τάσο Αντωνίου. Εύκολα, γρήγορα, πεντανόστιμα μπισκότα για πρωινό και για όλες τις ηλικίες.

Σαλάτα με κινόα

Σαλάτα με κινόα από τον Τάσο Αντωνίου! Μια θρεπτική σαλάτα με κινόα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο που σίγουρα θα λατρέψετε!

Ανακαλύψτε συνταγές

Παγωτό με μυζήθρα

Συνταγή για παγωτό με φρέσκια παριανή μυζήθρα!

Καραμελωμένα μήλα

Μία συνταγή με δύο μόνο υλικά, βγαλμένη από το παραμύθι “ Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι”!

Ατομικά μπανόφι σε 5 λεπτά

Banofee στην πιο εύκολη και γρήγορη εκδοχή του, χωρίς να χρειαστεί να βράσετε ζαχαρούχο γάλα, από τον Τάσο Αντωνίου!

Περισσότερα άρθρα

Να γιατί δεν πετάμε το νερό που βράζουν τα μακαρόνια

Δεν θα πιστεύεις τον λόγο που πρέπει να κρατάς το νερό στο οποίο βράζουν τα μακαρόνια. Δεν θα στραγγίξεις ποτέ ξανά τα μακαρόνια μετά από αυτό!

Πώς αποστειρώνουμε βάζα

Ο Τάσος Αντωνίου μας δείχνει πώς αποστειρώνουμε βάζα για τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού.

Οι 4 καλύτερες συνταγές για σπιτική μηλόπιτα

Οι καλύτερες συνταγές για τέλεια μηλόπιτα σε εύκολες παραλλαγές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ