Κι όμως, το απορρυπαντικό πιάτων δεν καθαρίζει σωστά τα πιάτα

Απορρυπαντικό πιάτων

Κάθε φορά που πλένετε τα πιάτα με ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων, θεωρείτε ότι τα κάνετε αστραφτερά και απομακρύνετε τυχόν βακτήρια. Χωρίς να θέλουμε να σας απογοητεύσουμε, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει, γιατί τα περισσότερα απορρυπαντικά πιάτων δεν έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Γι’αυτό και όσο καλά κι αν τρίψετε τα πιάτα σας, ενδεχομένως να μην απομακρυνθούν τα βακτήρια.

Τις περισσότερες φορές, αυτό δεν είναι σημαντικό ζήτημα, αλλά όταν κάποιος στο σπίτι έχει περάσει κρύωμα, αν έχετε ακουμπήσει ωμό κοτόπουλο ή κρέας στα πιάτα αυτά, θα πρέπει να είστε απόλυτα σίγουροι ότι έχουν πλυθεί σωστά. Πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πιάτα σας δεν έχουν βακτήρια και μικρόβια; Ακολουθήστε τις οδηγίες μας και σας διαβεβαιώνουμε ότι τα πιάτα σας όχι μόνο θα δείχνουν πεντακάθαρα, αλλά θα είναι κιόλας!

Προτιμήστε το πλυντήριο πιάτων αντί για το πλύσιμο στο χέρι

Πολλές νοικοκυρές ορκίζονται ότι το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι ο καλύτερος τρόπος, ενώ άλλες δεν αποχωρίζονται το πλυντήριο πιάτων. Ο νικητής της αντιπαράθεσης είναι αναμφισβήτητα το πλυντήριο πιάτων, το οποίο ίσως να μην μπορεί να καθαρίσει τα πιο επίμονα υπολείμματα τροφής, όμως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν κάθε μικρόβιο που ίσως υπάρχει στα πιάτα. Η θερμοκρασία που απαιτείται για να απομακρυνθούν τα βακτήρια πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 60 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία υπερβολικά καυτή για να να πλύνετε τα χέρια αλλά ιδανική για το πλυντήριο πιάτων.

Αν πλένετε στο χέρι, χρησιμοποιήστε πολύ καυτό νερό

Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε πολύ καυτό νερό. Γι’αυτό προμηθευτείτε τα κατάλληλα γάντια για να αντέξουν τα χέρια σας τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επιλέξτε αντιβακτηριδιακό σαπούνι πιάτων

Αναζητήστε στην ετικέτα τη λέξη “αντιβακτηριδιακό”. Σύμφωνα με έρευνα του 2007, ο συνδυασμός αντιβακτηριδιακού σαπουνιού και ήπιας θερμοκρασίας νερού (περίπου 25 βαθμοί Κελσίου), ήραν αρκετή για να σκοτωθούν τα βακτήρια στις περισσότερες περιπτώσεις (εκτός από τα φλιτζάνθα με γάλα). 

Ξεφορτωθείτε μια και καλή το σφουγγαράκι πιάτων

Αν πλένετε ακόμη τα πιάτα με σφουγγαράκι, το πιο πιθανό είναι ότι γεμίζετε βακτήρια στα πιάτα και τα ποτήρια αντί να τα καθαρίζετε. Αντ’αυτού, επιλέξτε σφουγγαράκια σιλικόνης που στεγνώνουν εύκολα. Προτιμάτε το παραδοσιακό σφουγγαράκι; Βεβαιωθείτε ότι το αντικαθιστάτε μια φορά την εβδομάδα.

Χρησιμοποιήστε καθαρές πετσέτες κουζίνας

Αν πλένετε με ευλάβεια τα πιάτα σας και τα σκουπίζετε με πετσέτα γεμάτη βακτήρια, κάνατε τη μισή δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τις πετσέτες σας κάθε 2-3 μέρες σε υψηλή θερμοκρασία, ώστε να σκοτωθεί κάθε εστία μόλυνσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευτεί.