Εκτύπωση
Σοκολατόψωμο με σταφίδες
Θερμίδες 453θερμίδες
Υλικά
- για μία μεγάλη φραντζόλα
- 200 γρ. 1⅓ φλιτζανιού κορινθιακές σταφίδες
- 80 γρ. ⅔ φλιτζανιού σοκολάτα γάλακτος ή υγείας, σε κομματάκια
- 330 γρ. 2⅔ φλιτζανιού σκληρό άσπρο αλεύρι ή αλεύρι για ψωμί
- 8 γρ. 1½ κουταλάκι αλάτι
- 20 γρ. 2½ κουταλιές σκόνη κακάο
- 170 γρ. ⅔ φλιτζανιού άσπρο προζύμι
- 250 γρ. 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- μακρόστενο καλάθι του κιλού
- αλευρωμένο ξύλινο φτυάρι και πέτρα ψησίματος προαιρετικά
- λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα
Εκτέλεση
- 1. Ανακατεύετε τις κορινθιακές σταφίδες και την σοκολάτα σε μπωλ και τα αφήνετε κατά μέρος.
- 2. Ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και την σκόνη κακάο σε (μικρότερο) μπωλ. Αυτό είναι το ξηρό μείγμα.
- 3. Σε (μεγαλύτερο) μπωλ, αναμειγνύετε το προζύμι και το νερό. Αυτό είναι το υγρό μείγμα.
- 4. Προσθέτετε το ξηρό μείγμα και το μείγμα σοκολάτας στο υγρό μείγμα. Αναμειγνύετε μέχρι να ενσωματωθούν.
- 5. Σκεπάζετε με το μπωλ όπου είχατε ετοιμάσει το ξηρό μείγμα και το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.
- 6. Μετά από 10 λεπτά, αφήνοντας την ζύμη στο μπωλ, τραβάτε την ζύμη από την άκρη και την ζουλάτε στο κέντρο. Περιστρέφετε το μπωλ λίγο και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με άλλη άκρη της ζύμης. Επαναλαμβάνετε άλλες 8 φορές. Όλη η διαδικασία πρέπει να διαρκέσει περίπου 10 δευτερόλεπτα και η ζύμη θα αρχίσει να αντιστέκεται.
- 7. Ξανασκεπάζετε το μπωλ και το αφήνετε κατά μέρος για 10 λεπτά.
- 8. Επαναλαμβάνετε τα βήματα 6 και 7 δύο φορές, μετά ξανά το βήμα 6. Σκεπάζετε το μπωλ και αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- 9. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε όγκο, την χτυπάτε με τις γροθιές για να ελευθερώσετε τον αέρα.
- 10. Αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας. Τοποθετείτε την μπάλα ζύμης στην αλευρωμένη επιφάνεια.
- 11. Χωρίζετε την ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και τα πλάθετε σε μπάλες.
- 12. Αλευρώνετε το καλάθι. Τοποθετείτε μέσα τις 2 μπάλες ζύμης σφιχτά την μία δίπλα στην άλλη.
- 13. Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο — αυτό θα χρειαστεί 3 με 6 ώρες.
- 14. Περίπου 20 λεπτά πριν από το ψήσιμο, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 240 βαθμούς. Τοποθετείτε ένα ταψί στον πάτο του φούρνου για να ζεσταθεί. Γεμίζετε ένα φλιτζάνι με νερό και το αφήνετε κατά μέρος.
- 15. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί, την βγάζετε από το καλάθι και την βάζετε στο ξύλινο φτυάρι ή την προετοιμασμένη λαμαρίνα. Πασπαλίζετε το ψωμί με λίγο αλεύρι. Χαράζετε χιαστί την επιφάνεια της ζύμης με κοφτερό, οδοντωτό μαχαίρι.
- 16. Τοποθετείτε το ψωμί στον προθερμασμένο φούρνο πάνω στην λαμαρίνα, ή αν χρησιμοποιείτε πέτρα ψησίματος, το μεταφέρετε από το ξύλινο φτυάρι στην ζεστή πέτρα. Ρίχνετε το νερό στο ζεστό ταψί και χαμηλώνετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς.
- 17. Ψήνετε το ψωμί περίπου για 30 λεπτά, ή μέχρι να πάρει καφέ χρώμα.
- 18. Για να ελέγξετε ότι έχει ψηθεί καλά, αναποδογυρίζετε το ψωμί και το χτυπάτε ελαφρά στο κάτω μέρος —αν ακούγεται κούφιο, είναι έτοιμο. Το αφήνετε σε σχάρα για να κρυώσει.